Médiá zverejňujú ďalšie informácie o tom ako sa Josep Maria Bartomeu pokúšal zahladiť stopy po svojom konaní v klube. Bývalý prezident vyvíjal nátlak na compliance officer Noeliu Romero, ktorá bola len 3 dni po publikovaní svojho reportu suspendovaná a neskôr aj prepustená.

Po vypuknutí škandálu Barçagate vo februári 2020, Bartomeu mal zaslať mail Noelii Romero, ktorý si polícia vysvetlila ako nátlak na nezávislosť compliance officer:


"Prosím, okamžite ma informuj o existencii alebo absencii akéhokoľvek vyšetrovania z vašej strany v súvislosti s monitorovaním sociálnych sietí. Ak si to už urobila, tak ma informuj, aký bol cieľ. Prekvapilo ma, že dnes sa so mnou skontaktovali rôzni pracovníci klubu a povedali, že sa s tebou stretli alebo že si ich vyzvala na stretnutie s cieľom prediskutovať prebiehajúce vyšetrovanie, o ktorom vôbec neviem. Dúfam, že sa nedozviem o žiadnom ďalšom členovi oddelenia compliace officer, ktorý niečo také robí.

(...) Ako dobre vieš, PwC (Price Waterhouse Coopers) vykonáva obsažnú analýzu na žiadosť povereného vedenia a nikdy sme sa nedohodli na začatí iného vyšetrovania. Preto prosím, aby si ma zajtra informovala o existencii alebo neexistencii vyšetrovania a jeho rozsahu. Ak to nebola tvoja iniciatíva, poskytni mi prosím informácie o osobách, ktoré to mali začať."


Noelia Romero predstavila prezidentovi Barcelony výsledky svojho vyšetrovania 31. marca 2020. Bartomeu ďalšie vedenie vyšetrovania zastavil, pretože odhalilo nezrovnalosti v zmluvách medzi Barcelonou a I3 Ventures. Prezident dokument neprestavil ostatným členom vedenia, compliance officer sa preto rozhodla zastať im report emailom. O 3 dni neskôr bola suspendovaná a o mesiac na to prepustená z klubu.

El Periodico informuje, že tento nátlak a prepustenie z práce priviedlo Romero k tomu, že polícii odovzdala notebook so 17 000 emailmi a 306 000 súbormi. Bol to kľúčový moment, ktorý podnietil príslušníkov polície k vyšetrovaniu a následnému uväzneniu Bartomeua, Graua, Masferrera a Gómeza Pontiho. Klub mal podľa polície nadviazať spoluprácu s 8. firmami, ktoré mali kontrolovať sociálne siete, na čo poukazuje množstvo dôkazov. Vedenia sa zároveň pokúšalo zakryť tieto skutočnosti.

Madridský denník AS informuje, že Bartomeu sa vyhýbal tomu, aby ho audit firmy PwC označil za ústrednú postavu, pretože "pretože nebol výkonným riaditeľom a ani nebol priamo zapojený do riadenia." Z tohto dôvodu audit neanalyzoval jeho telefón či počítač. Polícia ďalej uviedla, že na základe zmluvy spoločnosť PwC nemohla vydať žiadne právne stanovisko a audit nemal slúžiť na odkrytie podvodov.

Policajné vyšetrovanie odhalilo, že audit PwC nezohľadnil niekoľko podstatných otázok a jeho závery boli veľmi povrchné a bolo možné ich nesprávne interpretovať. Ukázalo sa, že Oscar Grau a Jordi Masferrer, ktorí boli do aféry priamo zapletení, sa len 3 dni po prepuknutí škandálu stretli s predstaviteľmi PwC, aby dohodli spôsob ako bude audit vykonaný. Na ďalší deň tak urobil aj Bartomeu, aby sa dohodlo, že ústrednou postavou vyšetrovania sa stane Guillem Graell, riaditeľ Barça Studios.

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-03-06 10:03:19
Spinavec, verim, ze skonci v base!
2021-03-06 10:40:35
V tejto kauze sú dosť malé peniaze, veď sa hovorilo ledva o 1 milióne. Či to nebude skôr taka dymová clona, na prekrytie väčších transakcií? Akože ho teraz odsúdia na nejaký malý trest, verejnosť sa ukludní, on si niečo odsedi (alebo dostane podmienku a peňažný trest) a bude po kauze.
Lebo takto okato tlačiť na interného compliance advisora, to je dosť riziko, ak to nie je insider.