FC Barcelona odohrala výbornú odvetu osemfinále Ligy Majstrov na pôde PSG a hoci vypadla, hráči ukončili svoje pôsobenie v súťaži so vztýčenými hlavami. V každom prípade je potrebné vyvodiť závery z chýb, ktorých sa mužstvo dopustilo. Španielske médiá predstavili hlavné dôvody prehry Barcelony v tejto edícii Ligy Majstrov.

Druhé miesto v skupine

Barcelona bola pred posledným zápasom skupinovej fázy Ligy Majstrov v komfortnej situácii: vyhrala všetky predchádzajúce zápasy a aj pred Juventusom mala náskok v podobe jasného víťazstva v Turíne. Aj napriek tomu na Camp Nou prehrala ešte jasnejšie a Juventusu darovala prvé miesto v skupine. Vďaka tomu Juventus mohol hrať semifinále proti papierovo ľahšiemu súperovi, čo by pre mužstvo Ronalda Koemana, ktoré je v prestavbe, bolo veľmi cenné. Katalánci nakoniec narazili na PSG a prvý zápas im vôbec nevyšiel.

Dvojzápas trvá 180 minút

Katalánci v Parku Princov odohrali veľmi dobrý zápas, ale obraz hry v prvom zápase na Camp Nou bol diametrálne odlišný. Najmä v druhom polčase Barcelona zaspala a inkasovala 3 góly, čo v podstate znamenalo, že Parížania boli jednou nohou vo štvrťfinále. Barcelone chýbali viaceré aspekty: vypočítavosť, zodpovedajúci mentálny prístup a fyzická príprava na celých 180 minút osemfinále.

Mizerná efektivita

Zásadný rozdiel medzi PSG a Barcelonou. Katalánci v tomto zápase nevyužili veľmi veľa gólových príležitostí a chýbal im prirodzený strelec. Klub po odchode Luisa Suareza nemá gólového hráča a Dembélé s Griezmannom potvrdili, že týmto hráčom sa nestanú. Barcelona počas tohto dvojzápasu zasypala brankára súpera 14. presnými strelami, no strelila len 2 góly. PSG vystrelil na Ter Stegena v 7. prípadoch, ale zaznamenal hneď 5 gólov. Problémy s efektivitou robia Barcelone problémy počas celej sezóny. Bez lepšej efektivity však nemôže pomýšľať na víťazstvá nad kvalitnými súpermi, nie to ešte otočiť tak veľkú stratu z prvého zápasu.

Hlúpe darčeky

Barcelona v tejto sezóne narobila množstvo hrubých individuálnych chýb, v dôsledku čoho mužstvo inkasovalo viac gólov. Včerajší faul Lengleta v pokutovom území je toho dokonalým príkladom. Francúz sa v tejto sezóne neprevinil po prvýkrát. Práve on zapríčinil pokutový kop v zápase s Juventusom, ktorý súpera poslal na prvé miesto v tabuľke. Okrem toho tieto chyby nepridajú mužstvu na sebavedomí.

Nepremenené pokutové kopy

Ďalší opakujúci sa problém v prebiehajúcej sezóne. V Lige Majstrov môže byť rozhodujúcim faktorom to, ak mužstvo využije alebo nevyužije nariadený pokutový kop. Messimu sa to včera v Lige Majstrov nepodarilo prvýkrát od roku 2015, no ostatní hráči majú v tomto hernom aspekte taktiež problémy. Ak by Argentínec svoju príležitosť pred odchodom do šatní premenil, nálada v tímoch by bolo úplne odlišná a Katalánci by mali bližšie k zopakovaniu veľkého obratu z roku 2017.

Problémy v strede obrany

Zranenia v prípade Piquého s Araujom skomplikovali Koemanovi situáciu, no defenzíva Barcelony nemôže hrať tak ako v tejto sezóne. Lenglet narobil priveľa chýb, Umtiti vôbec nemá dôveru trénera, keď ten radšej preferuje neskúseného Minguezu, či na post stopéra stiahne De Jonga zo zálohy a na ihrisku sa musí objaviť aj Junior Firpo. Koeman musí vybudovať silnejšiu defenzívu, no na to potrebuje kvalitných hráčov, pretože Barcelona inkasuje priveľa gólov po individuálnych chybách.

Camp Nou nie je pevnosť

Chyby na vlastnom štadióne vychádzajú Barcelonu v Lige Majstrov nesmierne draho. V tejto sezóne už neplatí, že Katalánci sú na vlastnom štadióne neporaziteľní, keď prehrali s Juventusom 0:3 a s PSG 1:4. Lepšie výsledky získavajú na výjazdoch v Lige Majstrov, čo sa predtým nestávalo. Na tento bod má v každom prípade vplyv pandémia koronavírusu a prázdne štadióny bez fanúšikov.

zdroj: marca.com
foto: facebook

Diskusia

8 komentáre
2021-03-11 13:43:55
Bartove kone na cele s Kumanom to nezvladli.
2021-03-11 14:24:12
Krásne zhrnuté, jednoducho túto sezónu zahralo až priveľa nepriaznivých faktorov, ktoré svedčili o skorom vypadnutí Barcelony. A Barca si za to môže sama. Tuto to nebolo o smole. Ale napriek tomu verím, že Barca bude v dobrom stúpajúcom trende a výkone pokračovať, a že budúcu sezónu budú môcť so správnymi nákupmi pomýšľať na vyššie méty.