Jedným z hrdinov včerajšieho finále Copa del Rey bol určite Frenkie de Jong, ktorý mal prsty vo všetkých góloch Barcelony. Je to prvý titul mužstva pod vedením Ronalda Koemana a nakoniec aj finále pohára potvrdilo progres mladého holandského záložníka.

De Jong potvrdil svoju kvalitu pri góle Griezmanna na 1:0, na ktorý asistoval. Neskôr sám zvyšoval na 2:0 a momenty neskôr prihrával na gól aj Messimu. Na záver mal De Jong prsty aj v akcii, ktorá viedli ku gólu na 4:0. Holanďan prežíva zrejme najvydarenejšiu sezónu v kariére, nastrieľal už 7 gólov a na ďalších 8 prihral. Z tohto pohľadu sú na tom lepšie už len Messi, Griezmann a Dembélé.

Koeman bol schopný naplno využiť potenciál svojho krajana, neraz mu umožnil zapájať sa do akcií aj v pokutovom území súpera. Niektoré zápasy si zas vyžadovali, aby hral ako stopér v trojčlennej obrane a mladík si dokázal poradiť aj s tým. 23-ročný futbalista je kľúčovým hráčom základnej zostavy FC Barcelona aj kvôli svojej všestrannosti - mužstvo môže zmeniť rozostavenie bez toho, aby tréner musel striedať. Vďaka tomu, že zdravotne sú už v poriadku ako Piqué, tak aj Araujo, De Jong sa mohol presunúť do stredu poľa na svoju obľúbenú pozíciu a možno aj trochu vyššie, aby bol bližšie pri Messim.

Katalánske médiá poukazujú na to, že De Jong dokázal v hre tímu zrýchliť cirkuláciu lopty a nastoliť vhodný rytmus hry. Záložník sa včera stal druhým Holanďanom v histórii, ktorý strelil gól vo finále Kráľovského pohára. Pred ním sa to podarilo už len Jimmymu Floydovi Hasselbainkovi. Za zmienku stojí aj jeho percentuálna úspešnosť prihrávok vo včerajšom finále - skvelých 96%.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-04-18 13:51:10
Výborná kúpa
2021-04-18 14:23:12
Hrál fakt skvěle. Je až neuvěřitelný, na kolika místech dokáže zahrát, včera se pohyboval i na pravém křídle a byl celkem nepolapitelny :)