Dnes v noci bolo oficiálne oznámené založenie novej Európskej superligy. FC Barcelona zatiaľ tieto informácie na svojich stránkach nezverejnila, no Real Madrid vydal na svojom webe rozsiahlejšie oznámenie.

12 z najdôležitejších európskych klubov v noci oznámili, že dospeli k dohode o vytvorení nove súťaže - Superligy - ktorú budú riadiť zakladajúce kluby.

Zakladajúcimi klubmi sú: AC Miláno, Arsenal FC, Atlético Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Inter, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF a Tottenham Hotspur.

Zakladajúce kluby dúfajú, že v budúcnosti povedú rozhovory s UEFA a FIFA o najlepších riešeniach pre Superligu a svetový futbal.

Vytvorenie Superligy nastáva v čase, kedy pandémia koronavírusu zvýši nestabilitu finančného modelu európskeho futbalu. Zakladajúce kluby mali v priebehu rokov za cieľ zlepšiť kvalitu a intenzitu existujúcich súťaží či vytvorenie turnaja, v ktorom by najlepšie kluby a hráči mohli súperiť medzi sebou.

Pandémia ukázala, že na zvýšenie hodnoty a ziskov z futbalu je nevyhnutná strategická vízia a komerčná perspektíva. V posledných mesiacoch prebiehali intenzívne diskusie s riadiacimi orgánmi o budúcom formáte európskych súťaží. Zakladajúce kluby sa domnievajú, že navrhované riešenia neriešia základné otázky, teda ponuku kvalitnejších zápasov a získanie ďalších finančných prostriedkov pre celý futbalový svet.

Formát Superligy

V Superlige bude hrať 20 klubov: 15 zakladajúcich a dodatočných 5, ktoré postúpia na základe výsledkov v predchádzajúcej sezóne.

Všetky zápasy budú hrané v strede týždňa a kluby budú naďalej hrávať v národných ligách, zachová sa tradičný futbalový kalendár.

Turnaj odštartuje v auguste vytvorením dvoch 10-členných skupín, v ktorých mužstvá proti sebe odohrajú dvojzápas. Tri prvé mužstvá postúpia automaticky do štvrťfinále, mužstvá zo 4. a 5. miesta zahrajú v dodatočnom play-off vo forme dvojzápasu. Až do finále budú odohrané dvojzápasy. Finále sa bude konať v júni na neutrálnom štadióne.

Čo najskôr po inaugurácii mužského turnaja bude spustená aj ženská Európska Superliga, ktorá umožní rozvoj ženského futbalu.

Nový turnaj prinesie klubom značne vyššie zisky, čo z dlhodobého hľadiska prinesie podporu európskemu futbalu. Rovnako sa zvýšia príspevky na charitatívne účely. Nový turnaj vytvorí špeciálne finančné kritéria, ktorá zakladajúce kluby budú dodržiavať. Na oplátku získajú spoločný príspevok vo výške 3,5 miliardy eur určený výlučne na investičné plány do infraštruktúry a boj proti dopadom pandémie.

Florentino Pérez, prezident Realu Madrid a prezident Superligy

"Pomôžeme futbalu na každej úrovni zaujať zodpovedajúce miesto vo svete. Futbal je jediný šport, ktorý má vo svete viac ako 4 miliardy fanúšikov a našim záväzkom ako veľkých klubov je reagovať na želania fanúšikov."

Andréa Agnelli, prezident Juventusu a viceprezident Superligy

"Našich 12 zakladateľských klubov reprezentuje miliardy fanúšikov po celom svete. Zjednotili sme sa v kritickom momente, aby sa európske súťaže zmenili a stali sa finančne silné do budúcnosti, zvýšili príspevky na charitatívne účely a dopriali fanúšikom aj amatérskym hráčom sny a zápasy najvyššej kvality, ktoré prehĺbia ich vášeň pre futbal."

Joel Glazer, jeden z prezidentov Manchestru United a viceprezident Superligy

"Spojenie najlepších klubov a hráčov na svete, aby po celú sezónu hrali proti sebe, čiže vytvorenie Superligy, otvára nový rozmer v európskom futbale, ktorý garantuje vysokú úroveň súťaže a futbalových zariadení a celkovo zvýšenú finančnú podporu futbalu."

Aktualizácia 9:35

Už aj Barcelona oficiálne potvrdila svoju účasť v Superlige: "Barcelona, verná svojej histórii a vedúcemu postaveniu v európskom futbale, opäť raz zaujala pozíciu klubu, ktorý je lídrom v časoch veľkých zmien, ktoré si vyžaduje futbalový svet, pričom vždy myslí na maximálny prínos pre klub zo športového, inštitucionálneho a ekonomického hľadiska."

eurosuperliga.sk
europskasuperliga.sk

Diskusia

29 komentáre
2021-04-19 09:35:01
Takze spravodlivost pre Barcu nebude ani v superlige.
2021-04-19 09:35:56
Za mňa je to dobré.Skôr či neskôr by to vzniklo tak,či tak.Predstavte si zápasy ako bol BAYERN-PSG pomaly každé 2 týždne. Je to nespravodlivé voči ostatným klubom,ale za mňa ako fanúšika to bude veľký zážitok.