Zdá sa, že Ronald Koeman si ako tréner FC Barcelona napokon dokázal vyskladať svoju najlepšiu základnú zostavu na Camp Nou. V rukách niektorých hráčov tak zostal Čierny Peter a úplne vypadli z plánov holandského trénera.

Nový systém Ronalda Koemana priniesol aj výsledky, ale viacero hráčov v kádri prvého tímu bolo odstavených na vedľajšiu koľaj a v posledných mesiacoch takmer nehrávajú. Rozostavenie 3-5-2 sadlo viacerých hráčom, no na úkor iných. Riqui Puig, Umtiti, Pjanić, Braithwaite či Junior Firpo sa postupne vytratili z trávnika. Otázne je aj to, či sa v zápasoch objavia v koncovke sezóny v rámci nevyhnutnej rotácie.

Riqui Puig

-> 14 zápasov bez základnej zostavy, 17 minút v posledných 12. zápasoch

Aj napriek tomu, že Koeman hrá s trojicou záložníkov, Puig nemá šancu dostať sa do zostavy vzhľadom na návrat Sergiho Roberta a kvôli tomu, že Koeman objavil Ilaixa Moribu. Puig sa v základnej zostave v tejto sezóne objavil len v štyroch prípadoch, ale od posledného zápasu v základe uplynuli 3 mesiace (výhra 5:1 nad Alavésom na Camp Nou). Odvtedy sa na trávniku objavil v šiestich prípadoch ako náhradník, ale nikdy nie na dlhšie a teraz nehral vôbec v štyroch zápasoch.

Samuel Umtiti

-> 8 zápasov bez základnej zostavy, 15 minút v posledných 8. zápasoch

Prvotne sa zdalo, že Francúz sa dokázal vyliečil zo zranenia kolena, ale priveľa príležitostí na hru nedostal a to aj napriek tomu, že tréner hráva na troch stopérov. V hierarchii pred Francúzom sa ocitli Mingueza, Araujo, Lenglet či Piqué a Koeman preferuje dokonca aj De Jonga. Umtiti si v základnej jedenástke zahral naposledy v Pamplone, ale tréner ho po polčase stiahol z diania. Odvtedy si zahral len proti Getafe a aj to iba 15 minút.

Miralem Pjanić

-> 11 zápasov bez základnej zostavy, 11 minút v posledných 11. zápasoch

Zdá sa, že Bosniak bitku prehral. Prestúpil z Juventusu, aby na Camp Nou zohrával dôležitú úlohu, ale sotva sa objavuje na trávniku. Zápas proti Villarrealu vynechal kvôli zraneniu. Začiatok konca v prípade Pjanića predznamenal zápas s Elche, ktorý sa hral 24. februára. Tréner ho po prvom polčase nahradil Dembélém. V Paríži zahral 11 minút a odvtedy sa na ihrisku neobjavil v šiestich zápasoch po sebe.

Martín Braithwaite

-> 9 zápasov bez základnej zostavy, 128 minút v posledných 11. zápasoch

Dánsky útočník dostáva trochu viac šancí ako jeho spoluhráči na tomto zozname. Nedávno laboroval so zraneným členkom, ale predtým zbieral minúty v 12. zápasoch po sebe. V každom prípade sa len raz dostal do základu a to pri výhre 3:0 nad Elche. Ani veľmi dôležitý gól, ktorý strelil v semifinále Copa del Rey, mu nevyslúžil viac hracieho času. Najviac - 27 minút - odohral v stretnutí proti Realu Valladolid.

Junior Firpo

-> 14 zápasov bez základnej zostavy, 100 minút v posledných 14. zápasoch

Ani v uplynulej sezóne, ani v prebiehajúcej. Junior Firpo zažil v Barcelone troch trénerov a o svojich kvalitách sa mu nepodarilo presvedčiť ani jedného z nich. Teraz, keď Koeman vsadil na hru na krajných bekov, Jordi Alba má na svojej strane absolútny monopol. Firpo sa v tejto sezóne dostal do základu v šiestich prípadoch a aj vďaka zraneniu Albu. Od posledného štartu v základnej jedenástke uplynulo 14 zápasov a odvtedy Firpo odohral 100 minút, ktoré nazbieral v troch zápasoch: 42 minút pri výhre 3:0 v pohárovom zápase so Sevillou, 3 minúty v Pamplone a v 55 minút v Paríži. V posledných 7. zápasoch do hry nezasiahol.

Prípady Trincãa a Matheusa

Hoci Francisco Trincão si nedokáže vybojovať miesto v základnej zostave, stále získava nejaké minúty. Problém je však v tom, že po zmene rozostavenia nemá v mužstve miesto. Z tohto dôvodu ho katalánsky denník Sport nezaradil na tento zoznam, na rozdiel do Braithwaitea. Osobitnú zmienku si zaslúži Matheus Fernandes. Ostatní hráči dostali v priebehu sezóny nejaké minúty, ale Brazílčan pre trénera akoby vôbec neexistoval.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2021-04-28 12:48:21
niektoré prípady si neviem vysvetliť prečo nenasadzuje. Pedri tam melie z posledného evidentne už posledné 2-3 zápasy a aj tak hrá. Kludne tam mohol nastupiť Puig/Pjanič/Moriba a neverím, žeby to neuhrali bez Pedriho. Trincao psychický pojde dole ako to bolo s Gomesom , je to vidno ako si neverí pri tých 3min čo priemerne dostáva. Matheus ani neviem, že ho máme, snáď ta slabá rotácia sa nevypomstí.
2021-04-28 13:14:02
Ja napríklad nechápem, čo vidí na Moribovy. Mne ten chalanisko príde úplne priemerný posúvač lôpt. Naproti tomu Puiq spraví instantný vietor na ihrisku keď nabehne. Fakt netuším čo s Puiqom môže byť zle, že ho preskočil aj Ilaix.