Ronald Koeman odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom s Granadou. Tréner priznal, že ujať sa pozície lídra je dôležité a mužstvo si preto nemôže dovoliť rotovať.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra máte príležitosť vrátiť sa po niekoľkých mesiacoch na pozíciu lídra. Aké je to pre vás dôležité a to v zápase s mužstvom, ktoré ste už dvakrát porazili a ktoré vám narobilo problémy?

"Samozrejme, že je to dôležité. Vieme, že sa môžeme stať lídrom. Najprv však musíme vyhrať, ísť zápas po zápase. Je to neočakávaná situácia, v minulosti sme mali veľkú stratu. Dosiahli sme niečo veľké, môžeme bojovať o víťazstvo. Zajtra je ďalšia šanca. Musíme vyhrať, neexistuje iná možnosť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aké dôležité z psychologického pohľadu je zaujať teraz miesto lídra?

"Je to dôležité, tak ako výhra v každom zápase. Tlak je už nejaký čas veľký a nemôžeme zakopnúť, potrebujeme body. Tento zápas však nie je dôležitejší, než ostatné. O titul bojujú štyri mužstvá a budeme musieť vyhrať takmer všetky zápasy."

[Marta Ramon, RAC1] Veľa sa hovorilo o návrate fanúšikov na štadióny. Ako dôležité by to pre teba bolo v zápase s Atléticom?

"Uvidíme, či sa to podarí. Myslím si, že je to dôležité a pekné pre každého hráča. Doma sú fanúšikovia na vašej strane, zápasy sú vtedy iné. Sledoval som niekoľko zápasov holandskej ligy, vpustili tam niekoľko tisíc fanúšikov a emócie boli väčšie. Klubom chýbajú fanúšikovia, snáď sa to podarí."

[Adria Albets, Cadena SER] Nepanuje v tíme a okolo tímu eufória a prehnaný optimizmus vzhľadom na vašu dynamiku a šancu zaujať miesto lídra?

"Mužstvo je veľmi koncentrované, žiaden hráč si nemyslí, že práca je už odvedená. Pred časom to bolo iné, ale teraz sme podľa mnohých ľudí favoritmi, no my si to nemyslíme, pretože vieme, aké ťažké je tieto zápasy vyhrať. Neexistujú ľahké zápasy. Musíme ísť zápas za zápasom. To, čo bude ďalej, nie je dôležité. Dôležitý je zajtrajšok."

[Helena Condis, Cadena COPE] Griezmann v roku 2021 strelil 13 gólov a zaznamenal 9 asistencií. V dôležitých zápasoch začínal na lavičke náhradníkov. Zmenil si svoj názor na neho?

"Hovoril som s ním od samotného začiatku a povedal som, že je pre mňa veľmi dôležitým hráčom. Objavila sa kritika efektivity útočníkov, medzi nimi aj Antoineho. Mám ho rád, vždy pracuje a trénuje na 100%. Vieme, že efektivita sa počas sezóny mení. Niekedy mal smolu, teraz si viac verí a prvý gól proti Villarrealu by nedal, ak by si neveril. Len tak ďalej."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pred niekoľkými mesiacmi si povedal, že si nemôžete dovoliť súperiť o trofeje. Teraz môžete zavŕšiť veľký obrat. Neľutuješ tie slová? Predstavoval si si, že sa teraz môžeš ocitnúť v takejto situácii?

"Z posledných 17. zápasov, čo je takmer polovica sezóny, sme vyhrali 15. To je pôsobivé. Muselo to tak byť, inak by sme nemohli bojovať o titul. Potrebné však bolo aj to, aby súperi nevyhrávali. Hrali sme čoraz lepšie a efektivita stúpala. V takomto prípade sme schopní ašpirovať na najvyššie ciele."

[German García, Radio Nacional] Čo môžeš povedať mužstvu pred zápasom, po ktorom sa môžete stať lídrom? Do konca zostane ešte 5 zápasov. Ako môžeš povzbudiť hráčov?

"Od samého začiatku sa nezmenilo veľa. Máme dobrú sériu, trénujeme určitým spôsobom už od začiatku sezóny. Hráči vedia, že v Barcelone musia vyhrávať. V šatni máme lídrov, skúsených hráčov, ktorí zápasy ako ten zajtrajší hrali mnohokrát. Pre mladých, pre Oscara, Arauja či Pedriho, je to niečo nové. Bojujú o titul, takže starší im musia pomôcť. Moja úloha sa nezmenila. Pre mňa je najdôležitejší každý ďalší zápas."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Pep Guardiola včera povedal, že ak by Neymar zostal v Barcelone, mužstvo by vyhralo o 2-3 Ligy Majstrov viac. Potrebujete takého hráča ako on, aby ste mohli súperiť v Európe?

"V každom klube je najdôležitejšie, aby mali najlepších hráčov na svete. Neymar s Barcelonou vyhral veľa, ale teraz tu nie je. Máme veľmi dobrých hráčov a môžeme bojovať, vyhrali sme už Copa del Rey. Nikdy neviete, či vyhráte, ak máte najlepších. Šance sú vtedy väčšie, ale na minulosti mi nezáleží."

[Didac Peyret, Sport] Plánuješ rotáciu? Doteraz si hovoril, že nie je potrebná, ale Pedri má na konte veľa minút.

"Už neraz som povedal, že pre mňa je dôležitý tím. Ak sa niekto necíti dobre, môžeme zvážiť zmenu. Nie som však zástancom mnohých zmien, pretože ak mužstvo funguje, nie je potrebné korigovať veľa. Pre náhradníkov je to ťažké, pretože na trávnik sa nedostávajú často, ale najdôležitejší je tím. Prijmeme rozhodnutia v závislosti od našich pocitov a fyzických dát."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Messi, De Jong, Griezmann a Mingueza sú v ohrození kvôli žltým kartám. Znepokojuje ťa to? Môže to mať vplyv na zostavenie zajtrajšej jedenástky?

"Neznepokojuje ma to, pretože je to súčasť futbalu. Zápas hráme zajtra, stretnutie o 2 týždne nebude dôležité, ak nevyhráme dvojicu zápasov predtým. Musíme byť chytrí. V niektorých momentoch nie je potrebné riskovať, ale ak v istom momente bude potrebná karta, aby sa pomohlo tímu, potom to nie je jednoduché, ale neskôr zahrá niekto iný."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Je priskoro dostať sa na post lídra 5 kôl pred koncom?

"Nikdy nie je priskoro, ak budeme prví, je to dobré. To znamená, že iní musia bojovať, aby nás dobehli. Ak budeme mať šťastie - a keď som bol hráčom, tak sme ho mali, pretože sme získali 2 tituly v poslednom kole - tak ho určite získame."

[Francesc Latorre, TV3] Simeone po prehre s Athletic povedal, že titul získa to mužstvo, ktoré bude psychicky najsilnejšie. Myslíš si, že ste momentálne najsilnejší vy?

"Neviem, nemôžem komentovať tému psychiky iných tímov. My sme silní, prešli sme si ťažkými chvíľami, neraz sme otočili výsledok v zápase, čo dokazuje aj naša cesta v pohári. Odohrali sme veľa zápasov, najviac tých, v ktorých sa bojuje o titul. Prichádza moment, keď sú hráči trochu unavení a majú nejaké problémy. Psychika a dať zo seba všetko je kľúčové. Musíte žiť s únavou a problémami. Kto si s tým poradí, bude majstrom."

[David Figueiras, TVE] Znepokojujú ťa posledné informácie o ponuke PSG pre Messiho?

"Nezaujíma ma to, pretože neviem, či je to pravda. Dúfam, že Leo zostane s nami, podľa mňa by tu mal ukončiť kariéru. Rozhodnutie však musí prijať on. Vôbec ma to nezaujíma. Uvidíme, čo sa stane po skončení sezóny."

[Alex Pintanel, Gol] Potrebujete na budúcu sezónu hrotového útočníka?

"Samozrejme, že pracujeme na budúcej sezóne, je to naša práca. Ako každý tréner a klub sa musíme zlepšovať. Ansu nemáme k dispozícii už 5 mesiacov a v prvých štyroch zápasoch strelil 5 gólov. Dokázali sme si poradiť bez dôležitého hráča. Vytvárame si najviac gólových príležitostí, strelili sme 76 gólov bez ďalšieho útočníka. V ofenzíve sme odviedli kvantum dobrej práce."

[Sergi Niñou, RKB] Budete schopní získať nejakú hviezdu alebo z dôvodu finančnej situácie to nebude možné? Hovoril si s prezidentom a športovým riaditeľstvom? Čo ti povedali?

"Ako tréner sa vždy snažím zlepšiť tím. Závisí to však od finančnej situácie a prezident rozhodne, či daný transfer je možný. Hovoríme o tom. Máme čas, konečné rozhodnutie patrí vždy klubu. Ja, Ramon Planes a Mateu Alemany myslíme na to, aby sme zlepšili mužstvo, ale peniaze závisia od prezidenta."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Povedal si, že Atlético bolo favoritom. Dnes si však nechcel vás označiť za favorita. Nie si v tejto pozícii rád? Alebo možno čakáš na zajtrajší zápas?

"Atlético bolo favoritom, pretože bolo prvé. My ešte nie sme lídrom."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-04-28 17:38:21
ako myslis Ronald..nerotovat,ok..bud budes za hrdinu alebo blbca.
mito669 Premium
2021-04-28 17:56:48
Netreba nikoho podceniť a treba ísť do plných lebo by bola veľká škoda zbabrat koniec nádejnej sezóny