Ronald Koeman absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Valencii, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] V prvom zápase na Camp Nou dokázala Valencia remizovať, hrala veľmi defenzívne. Čo musíte urobiť, aby ste ju porazili?

"Vo všetkých zápasoch máme vysoké držanie lopty a vytvárame veľa šancí, ale musíme sa zlepšiť z defenzívneho hľadiska. Odkedy hráme na troch stopérov, súperi predstavujú menšiu hrozbu, ale nemôžeme inkasovať také góly ako v zápase proti Granade, ak máme viac stopérov ako oni útočníkov. Musíme sa viac sústrediť, vo väčšej miere uzatvárať voľný priestor. Očakávame ťažký súboj, v ktorom určite budeme mať vysoké držanie lopty. Musíme byť efektívni, ale aj lepší z defenzívneho pohľadu."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Po prehre s Granadou si hovoril s mužstvom. Aká je nálada? Naďalej hovoríte o titule?

"Áno, boli sme sklamaní, pretože to bola veľká šanca, aby sme sa dostali na prvé miesto. To zároveň ukazuje, že ľahké zápasy neexistujú a je potrebné byť na zodpovedajúcej úrovni vo všetkých aspektoch. Nie je však čas na to, aby sme boli smutní, pretože naďalej bojujeme o titul s trojicou ďalších mužstiev. Musíme sa zlepšiť. Analyzovali sme situácie a hovorili sme o tom. Myslím si, že mužstvo je na zajtrajší zápas dobre pripravené."

[Marta Ramon, RAC1] Ako si niesol trest za slová smerované rozhodcovi? Ako to môže ovplyvniť mužstvo?

"Ako viete, podáme odvolanie, pretože si myslím, že trest je prehnaný. Za to, že som povedal: 'To je postavička...' vám dajú 2 zápasy. Ak by som rozhodcu skutočne urazil, myslím si, že by mi dali 20 zápasov. Myslím si, že trest je prehnaný a podáme odvolanie, predovšetkým pre to, aby sme ukázali, že s tým nesúhlasíme. Iná vec je, že zajtra môžem byť na štadióne, ale nie na lavičke. Myslím si, že o tom budeme hovoriť, ale máme dobre pripravený realizačný štáb. Musíme to akceptovať."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Neviem aké aspekty ste mohli zlepšiť, aby ste posledný zápas neprehrali. Ako vyzerala sebakritika? Akú zodpovednosť nesieš za výsledok?

"Zodpovedný je vždy tréner. Za zostavenie jedenástky, vykonané striedania... Samozrejme, že som zodpovedný ja a bodka. Neviem, čo na to ešte môžem povedať. Ako som povedal už predtým, bola to skvelá príležitosť, ktorú sme zahodili, ale som presvedčený, že ak vyhráme posledných 5 zápasov, budeme majstrami."

[Víctor Navarro, COPE] Dnes si na tréningu hovoril s Messim. Sú najdôležitejší hráči top spojencami v boji o titul?

"Ako som povedal už predtým, najskúsenejší hráči musia pomáhať. Uvedomujú si okolnosti a tlak z toho, že hrávajú v poprednom tíme. Samozrejme, že v mužstve potrebujeme hráčov, ktorí sú schopní to vydržať, sú pokojní a ponúkajú pomoc mladým, pretože musíme priznať, že pre piatich hráčov je to prvý rok a prvá možnosť vyhrať s týmto klubom niečo veľké."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prekvapuje ťa to, že najväčšie kluby strácajú body? Z čoho to vyplýva? Priveľký tlak?

"Musíme priznať, že ide o veľmi náročnú súťaž, hrajú tu veľmi silné tímy, čo dokazuje silu La Ligy, keďže o titul bojujú 4 kluby a medzi nimi je len trojbodový rozdiel. Veľké mužstvá majú za sebou množstvo zápasov, kvôli čomu majú viac zranených hráčov ako ostatní a v každom zápase je potrebné hrať dobre. Ak nehráte dobre, nesústredíte sa, niečo vám chýba, draho za to zaplatíte. Na druhej strane si myslím, že je to dobré pre túto sezónu, pretože tu nie je jasne najlepšie mužstvo. Ak nehráte dobre, stratíte body. Myslím si, že to dokazuje, že La Liga je veľmi silná."

[German García, Radio Nacional] Mužstvo v poslednom čase v druhých polčasoch nevyzerá kondične dobre. Myslím si, že to môže mať vplyv na boj o titul? Ktorý zo štyroch kandidátov má s týmto najväčší problém?

"S tým nesúhlasím, myslím si, že fyzická kondícia tímu je dobrá. Možnože, keď sme sa ujali vedenia, chýbalo nám to, aby sme strelili ďalší gól. Ak by sme v zápase s Granadou strelili druhý gól, tento zápas by sme neprehrali. Existuje veľa príkladov, že z kondičného pohľadu sme na tom dobre, zápasy pohára, zápas s Realom Madrid, kde sme v koncovke hrali dobre a mohli sme vyrovnať. Bolo veľa zápasov, v ktorých mužstvo v koncovke hralo lepšie ako súper."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Plánujete budúcu sezónu s prihliadnutím na hru s trojicou alebo štvoricou stopérov? Zmení to veľa, ak sú v kádri štyria či šiesti stopéri.

"To nie je dôležité, v súčasnosti sú podstatné len zápasy, ktoré nám zostali. Nechcem hovoriť o rozostavení na budúcu sezónu. Je to dobrá otázka, chápem to, ale teraz to nemá význam."

[Toni Juanmarti, Sport] Umtiti nehral v základnej zostave takmer dva mesiace a proti Granade vybehol na trávnik od prvej minúty. Išlo o športové rozhodnutie alebo to bolo podmienené iným faktorom?

"Bolo to rozhodnutie trénera. Máme za sebou veľa zápasov, zmenili sme dvoch hráčov. Nenasadili sme Pedriho, pretože odohral veľmi veľa zápasov, potreboval si oddýchnuť, aby vydržal do konca sezóny. Umtiti dobre trénoval a takto sme sa rozhodli. Hrával aj vo víťazných zápasoch. Myslím si, že nie je potrebné sústrediť sa na zmeny, pretože nie je možné prežiť tak intenzívnu sezónu a toľko zápasov a hrať s rovnakou zostavou. Zároveň si nemyslím, že dochádza k mnohým zmenám, sám nerád robím priveľa zmien. Budú zápasy, v ktorých v tíme dôjde k zmenám. Ak by sme vyhrali, nikto by o zmenách nehovoril, ale keďže sme prehrali, musím odpovedať na takéto otázky... Nemám s tým problém, ale je to rozhodnutie trénera."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Komu budeš podávať inštrukcie na ihrisku? Alfredovi Schreuderovi alebo Henrikovi Larssonovi?

"Neviem, najprv musím zistiť, či to bude možné alebo nie. Musím o tejto téme hovoriť s delegátom Navalom. Neviem, porozprávame sa o tom a pohľadáme najlepšie možnosti na kontakt a či to bude možné."

[Albert Nadal, Diari Ara] Čo mužstvu v zápase s Granadou najviac chýbalo? Zakončenie alebo koncentrácia, aby mužstvo eliminovalo chyby v obrane?

"Vždy existuje riziko, keď si myslíte, že ste oveľa lepší vzhľadom na vysoké držanie lopty. Musíme byť koncentrovanejší v obrane. Podľa mňa nebol problém pri dvoch inkasovaných góloch v tom, že nás prekvapili s viacerými hráčmi alebo v počte obrancov, ale postavením stopéra pri prihrávke. Z taktického hľadiska musíme mať v defenzíve lepší výber miesta."

[Laura Brugues, TV3] Povedal si, že zápas s Valenciou bude pre teba kľúčový. Mal si problémy s postojom tímu?

"Je to pre nás kľúčový zápas, rovnako ako pre Atlético ten dnešný, pre Real jeho zápas, či pondelkový zápas pre Sevillu. Tým chcem povedať, že nie všetko závisí od nás, ale keď už hovoríme o nás, vždy je dôležité, aby sme po prehre vyhrali."

[Jordi Blanco, ESPN] Po zápase s Granadou si hovoril s veteránmi. Odohralo sa toto stretnutie preto, lebo hráči s niečím nesúhlasili, neverili ti?

"Neviem, prečo sa na to pýtaš. Myslím si, že sme len ľudia, ktorí chcú pre klub to najlepšie. Títo hráči vyhrali veľké veci, nie sú nervózni. Ja som tréner, ktorý v momente zmeny viacerých vecí, systému, vždy hovorí s kapitánmi. Vedieme otvorený dialóg, pýtam sa ich na to, čo si myslia. Samozrejme, že na konci ide o moju zodpovednosť v otázke rozhodnutí. Boli sme sklamaní, hovorili sme o tom, prečo sme prehrali. To je všetko. Netreba v tom hľadať nič viac."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-05-01 17:41:34
Hluposť lebo ak vyhra všetko aj Real tak nam nepomože nič
2021-05-01 17:46:49
Alibismus... tak začněte zítra proti valencii, ale pochybuju, že se z toho zmátoří, s tou Granadou to byl takový průšvih, na který se jen tak nezapomene... a to ani v hlavách hráčů nezmizí, stačí pocit zmaru Messiho a strhnutí pásky... A jinak - když Real taky všechno vyhraje - tak mají titul oni. Aby se ještě nesmála Sevilla :-D Ale ne zcela vážně - tipuju Atletico Madrid