Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom s Levante, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Ak si chcete udržať nejakú šancu na zisk titulu, musíte už len vyhrávať. Hráte s Levante, ktoré v jarnej časti sezóny podáva nevyrovnané výkony, ale bolo schopné vyhrať nad Realom a Atléticom. Je to pre vás nejaký referenčný bod?

"Liga je veľmi vyrovnaná, dohrať sezónu je ťažké z mnohých dôvodov - fyzická forma, tlak z vyhrávania. Snažíme sa čo najlepšie vydržať posledné zápasy. Aj iní majú ťažkosti. Musíme to prežiť, analyzovať a pripravovať sa na zápasy. Tých zostáva čoraz menej."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prišli ste o titul?

"Nie, pretože po dvoch remízach je situácia rovnaká. Je to niečo iné, pretože Atlético je priamy súper a teraz má o dva body viac. Nemôžeme priveľmi myslieť na druhých, najdôležitejšie je, aby sme vyhrávali."

[Marta Ramon, RAC1] Po sobotňajšej remíze by vám víťazstvo padlo veľmi vhod. Čo si musíte vyčítať?

"Dva polčasy boli odlišné. Nezačali sme dobre, hra presingom nás stála veľa a Atlético bolo lepšie. V druhom polčase sme sa zlepšili a mali sme naše šance na strelenie gólu. Zápas bol vyrovnaný. Hrali sme proti fyzicky silnému a defenzívnemu súperovi. Hráči Atlética sú oveľa skúsenejší, my sme mali dvoch 18-ročných mladíkov v zálohe a dvoch 20-ročných v obrane. Je potrebné analyzovať to ako celok a nie len výsledok. Zdá sa, že jedna penalta môže zapríčiniť, že jeden bude lepší, než ten druhý. Je potrebné vedieť, kde sa začali. Získali sme trofej, bojujeme o druhú. Vždy sa snažíme zlepšovať. V prvom polčase sme nezahrali na našej úrovni, začali sme priveľmi nepokojne. Vždy je to na zodpovednosti trénera. Poznáme našu situáciu, zajtra je ďalší zápas."

[Adria Albets, Cadena SER] UEFA oznámila kroky voči klubom, ktoré zostávajú v Superlige, hrozí im dokonca vylúčením z Ligy Majstrov. Považuješ to za logický a primeraný trest? Myslíš si, že je to možné?

"Neviem. Nemôže sa vyjadriť k tejto téme, pretože som nebol angažovaný v tejto záležitosti a nehovoril som s UEFA. V súčasnosti ma nezaujíma, či tento trest je možný."

[Helena Condis, Cadena COPE] Rozumieš sťažnostiam Realu na rozhodcov po včerajšom zápase?

"Ak je niekto, kto by nemal hovoriť o rozhodcoch, tak som to ja. Nedávno som povedal, čo si myslím a môj názor sa nezmenil. Ak sa Real cíti ukrivdený, je to jeho problém. Ale ako tréner však neviem, kedy ide o hru rukou. Dokonca aj rozhodcovia majú pochybnosti, či majú odpískať penaltu. Nevieme presne, kedy je ruka. Niekedy sa to píska, niekedy nie. Tak ako vo všetkých krajinách."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Po reprezentačnej prestávke ste prišli o vyrovnanosť. Môže to byť zapríčinené veľkou únavou a nedostatočnou rotáciou?

"Áno, ale týka sa to všetkých mužstiev, ktoré hrali v európskych pohároch alebo postúpili do finále Kráľovského pohára. Hráči hrali aj v reprezentáciách... Ide o priveľa zápasov. Hrať doma bez fanúšikov je náročnejšie, nemáte pomoc fanúšikov v ťažkých chvíľach. Z tohto dôvodu veľa tímov stráca doma body, my tiež. Veľký počet zápasov nie je normálny, hovoríme o tom od dávna. Ten, kto bude najlepší fyzicky aj mentálne, získa titul."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Barcelona B počas tohto víkendu odštartuje play-off o postup do Segunda Division. Moriba aj Mingueza by rezerve mohli pomôcť. Hovoril si o tom s Garcíom Pimientom? Existuje takáto možnosť alebo ich považuješ za členov prvého tímu?

"Prvý tím je ako vždy najdôležitejší. Nehovorili sme o tom, nikto mi nič nepovedal. Pokiaľ máme šancu na titul, najdôležitejší je prvý tím. Ak nastane deň, keď budeme môcť pomôcť rezerve, tak to urobíme."

[Josep Capel, Radio Nacional] Máš pocit, že si vás v klube a mimo neho dostatočne necenia?

"Nie, pre mňa sú dôležití ľudia, s ktorými dennodenne pracujem. Tí si našu prácu cenia od začiatku, to je najdôležitejšie. Nevyhrám s tlačou ani s ľuďmi. V mnohých momentoch sezóny našu prácu veľmi ocenili. Je to spravodlivé."

[Didac Peyret, Sport] Ako hodnotíš Ronalda Arauja po návrate zo zranenia? Ako sa mu darí v rozostavení na troch stopérov?

"Ronald bol nejaký čas zranený, mal problémy s dosiahnutím zodpovedajúcej fyzickej formy. Teraz opäť súperí, s Atléticom zahral dobre. V obrane môže hrať na viacerých postoch. Jeho zdravotný problém trval dlhšie, než je normálne. Araujo hrá skvelú sezónu."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Plánuješ sledovať zápasy Realu a Atlética alebo si radšej pozrieš výsledok po skončení?

"Včera som pozeral prvých 20 minút a potom som si prepol na Miláno - Juventus, pretože sledovať našich súperov ma znervózňuje. Radšej si pokojne pozriem iný zápas a potom skontrolujem výsledok."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Cruyff vždy hovoril, že rád hrával pred súpermi, aby na nich vyvíjal tlak. Páči sa ti, keď teraz hráte pred Atléticom a Realom?

"Všetko závisí od výsledku, ak vyhráme budeme lídrom. Čaká nás ťažký zápas. Mne je to jedno, počas sezóny sme hrali aj prví aj poslední."

[Jordi Quixano, El País] Myslíš si, že rozvoj Arauja v jeho prvej sezóne je dobrý? Je pravda, jeho postoj k učeniu je najlepší?

"Áno, je potrebné vyzdvihnúť Arauja, Minguezu, Pedriho a Ilaixa. Na začiatku sezóny si nikto nevedel ani len predstaviť, že na ihrisku dostanú toľko minút. Rozvíjame mladých a oni využívajú ponúknuté šance. Toto je naša budúcnosť. Barcelona je na tom oveľa nádejnejšie od ostatných mužstiev, pretože vsádzame na viac mladých. Má to však aj svoje dôsledky - niekedy nám chýba zrelosť a skúsenosti. Pre nich je táto sezóna v kontexte budúcnosti dôležitá."

[Ara] Nehrajú Pjanić a Puig z taktických dôvodov? Alebo im chýba niečo iné?

"Keď sa mužstvu darí, nerobím veľa zmien. Závisí to od tréningov, rozostavenia, rozhodnutia trénera. Existuje veľa aspektov, kvôli ktorým niektorí hrajú viac a iní menej. Hráči musia byť pripravení na moment, keď príde ich čas a ocitnú sa na ihrisku."

[Francesc Latorre, TV3] Myslíš si, že by bolo nespravodlivé, ak by vedenie rozhodlo o tvojej budúcnosti na základe zisku titulu v La Lige?

"Nie je to moment, aby som odpovedal na túto otázku, môžem to urobiť po skončení sezóny. Nie je potrebné hľadať niečo, čo nie je. Prezident mi od začiatku preukazoval dôveru a on rozhoduje. Po sezóne sa určite porozprávame na tému budúcnosti. Nemám obavy. Mám platnú zmluvu, vidím sa v Barcelone aj v budúcom ročníku. Teraz nás čakajú 3 veľmi dôležité zápasy."

[Albert Hernández, TVE] V priebehu sezóny si sa už neraz sťažoval na VAR, včera to urobil Real. Myslíš si, že tento systém má ešte veľký priestor na zlepšenie?

"Už som povedal, čo si o tom myslím a nebudem to opakovať."

[Alex Pintanel, Gol] Myslíš si, že sú ľudia nespravodliví ak po každej strate bodov rozprávajú o tvojej budúcnosti?

"Netýka sa to len mňa, ale aj iných trénerov. Možno je tu taký zvyk. Ako cudzinec to nemôžem zmeniť. Nemám právo to meniť. Chcem len to, aby ľudia, ktorí so mnou pracujú, analyzovali túto sezónu a vykonané zmeny."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Zostávajú 3 zápasy. Aký máš odkaz pre fanúšikov? Mnohí z nich by boli najradšej, aby Atlético vyhralo všetko, len nech titul nezíska Real.

"Stále veríme v zisk titulu a budeme bojovať do samého konca. Uvidíme, aký bude zajtra výsledok. Nie všetko závisí od nás, ale ak neurobíme chyby, ostatným to neuľahčíme."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-05-10 16:18:07
Rad bych se mylil ale titul nebude.
2021-05-10 16:55:00
Je trošku k zamyšlení, že se úplně odchylil od taktiky a nasazování většího spektra hráčů, které Barcelonu vynesly ke kandidátům na titul.
Přijde mi, že je sám z toho překvapený a z vidiny double to hraje teď strašně na sílu a nasazuje v podstatě jen 13-14 hráčů a ostatní úplně odepsal.