Nedělní zápas proti Realu Sociedad přineslo hned několik zajímavostí. Kromě oficiálních debutů třeba i 100. zápas Antoinea Griezmanna v dresu Barcelony. 

Zápas proti Realu Sociedad, jenž Barcelona zvládla vyhrát 4:2, si budou navždy pamatovat Memphis Depay, Eric García, Emerson Royal a Nico González. První dva jmenovaní začali zápas v základní jedenáctce, zatímco Emerson s Nikem přišli na trávník až ve druhém poločasu.

Memphis s devítkou na zádech odehrál skoro celé utkání (vystřídán v 89. minutě), během něhož působil velmi aktivním dojmem – skvělým centrem například našel skóre otevírajícího Gerarda Piquého a prsty měl i ve třetí brance. Po Eredivisie, Premier League a Ligue 1 si Memphis připsal start v další vrcholné lize, čímž dorovnal záznam Martina Braithwaitea a Philippeho Coutinha. 

Eric García, jenž bude nosit číslo 24, odehrál 83 minut. Také on předvedl pardní debutující výkon, kromě plnění defenzivních povinností stál i u zrodu druhé branky. Emerson (číslo 22) a technicky hráč Barcelony B Nico González (číslo 28) nastoupili do zápasu na zhruba posledních 10 minut. 

Speciální zápas proti La Realu sehrál i Antoine Griezmann, pro kterého to bylo jubilejní 100. zápas v dresu Barcelony. Francouzský útočník přišel do klubu v létě 2019 z Atlétika Madrid, v současnosti tak začíná svou třetí sezonu. Během té doby stihl nastřílet 35 branek, čímž se stal druhým nejlepším francouzským střelcem v historii klubu. Před ním je už jen Thierry Henry (49 gólů), třetí místo pak uzavírá Ludovic Giuly (26 gólů). Griezmann rozložil stovku zápasů následujícím způsobem: nejvíce jich odehrál v LaLize (78), poté v Lize mistrů (16) a do Copy del Rey naskočil stejně jako do Španělského superpoháru (obě soutěže po 9 zápasech).

A statisticky zajímavý zápis zaznamenal také Martin Braithwaite, jenž ještě nikdy v LaLize nevsítil dvě branky v jednom utkání. Ba co víc, je prvním Dánem, kterému se tento počin povedl v tomto století. Jelikož vsítil jednu branku hlavou a druhou hlavičkou se zase prosadil Piqué, jednalo se pro Barcelonu o první utkání od října 2018, kdy tímto způsobem zaznamenala dva góly. Tehdy se Blaugranas podobně prosadili proti Realu Madrid. Od zápasu se Sportingem Gijón ze srpna 2009 se navíc jednalo o první zápas, kdy Barceloně padly dvě hlavičky hned v prvním poločase.

zdroj: fcbarcelona.com, twitter.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2021-08-17 07:28:41
Pár mojich postrehov zo sobotňajšieho zápasu. Hneď na prvý pohľad bolo vidno, že hra bez Messiho hlavne v prvom polčase bola dynamickejšia, kolektívnejšia.......hráči nešetrili krokmi, hra sa evidentne zrýchlila........dokonca štvrtý gól bol z rýchleho brejku, čo v poslednom čase nebolo vídať v hre Barci. V druhom polčase za stavu 3 : 0 sa zase objavil neduh a to uspokojenie sa s trojgólovým vedením a hra sa spomalila a začala sa podobať tej hre z minulej sezóny, ktorá Barcu nezdobila.......a nakoniec nezmyselné striedanie Koemana úplne rozbilo dovtedajší systém hry a hneď sme dostali dva góly! Viackrát som písal, že Koeman má šancu pozdvihnúť hru Barci aj bez Messiho, ale musí byť koncentrovaný aj on do konca zápasu! Ten záver má na svedomí aj Koeman......dúfam, že z tej chyby sa poučí. Skúste reagovať, možno sa v niečom mýlim. Ďakujem.