Tréner FC Barcelona vyzeral na dnešnej tlačovke sklamane. Xavi pochválil mladých hráčov, no Barcelone podľa jeho názoru momentálne chýbajú futbalové argumenty.

[Barça TV] Snažili ste sa brániť vo vlastnom pokutovom území, ale v posledných minútach sa vám nedarilo držať pri lopte. Chcel by som sa spýtať aj na striedanie Nica za Minguezu. Čo si týmto chcel dosiahnuť? Prechod na štyroch obrancov?

"V posledných minútach sme nedokázali dominovať a bolo to nevyhnutné. Hra na polovici súpera a pozičné útoky sú veľmi dôležité. Je to pre nás veľmi, veľmi veľký problém. Nemôžeme sa brániť vo vlastnej šestnástke a odkopávať lopty. Na to nie sme zvyknutí. Trénovali sme to, pretože náš súper práve z toho žije - štandardné situácie, odkopy, odrazené lopty. Takto sme inkasovali dva góly. Nemôže to tak byť. Musíme byť trpezlivejší, nestrieľať hneď odrazu, skôr pokojne rozohrávať. Musíme zlepšiť tak veľa vecí... Neskôr sme zaviedli zmeny, Abde a Dembélé mali kŕče. Chceli sme hrať na štyroch obrancov, aby sme si mohli poradiť s bránením pri centroch. Škoda toho odkopu. Boli to veľmi dôležité tri body. Máme zlú dynamiku a musíme ju zmeniť."

[Marta Ramon, RAC1] Mali by si iní hráči brať príklad z mladých, takých ako Nico, Gavi a Abde, aby ste sa pokúsili dostať Barcelonu z tejto dynamiky? Používaš ich ako príklad?

"Áno. Myslím si, že je to pozitívne a zároveň negatívne. Hráči, ktorí v Barcelone v súčasnosti vynikajú, majú po 17, 18, 19 rokov. Je to veľmi dobré pre budúcnosť klubu, ale zároveň aj zlé, pretože sú tak mladí, že nie vždy dokážu hrať dobre či výborne. Je to komplikované. Potrebujeme čas a trpezlivosť. Abde dnes zahral výborne, ukázal sa vo veľmi dobrom svetle. Aj Nico a Gavi. Ale oni nemôžu byť piliermi Barcelony, to je jasné. To je náš ďalší problém. Musíme pracovať, prístup bol dobrý, hráči končili zápas s kŕčmi. Nutne potrebujeme vyhrať."

[Adria Albets, Cadena SER] Za stavu 2:1 pre vás si vystriedal Nica za Minguezu. Chcel si brániť výsledok? Alebo to bola chyba a bolo potrebné odvážne hľadať tretí gól?

"(smiech) Nastúpili sme s rozostavením 3-4-3, to je odvážne útočenie. Viac útočiť sa už nedá. Neskôr nás už nepodržali nohy, takže sme sa pokúšali brániť pri centroch a blokovať krídla. Našim hlavným cieľom, a to som hráčom v druhom polčase hovoriť neraz, bolo držanie lopty na súperovej polovici a útočenie. To znamená držanie lopty a bránenie prostredníctvom jej držania. Ťažko sa nám bráni. Neprehrali sme kvôli tomuto striedaniu. Neustále sme útočili, ale Osasuna v posledných minútach stavila na centre, fauly, odrazené lopty. To je náš problém, nedokázali sme si s tým poradiť. S Espanyolom to bolo rovnaké."

[Helena Condis, Cadena COPE] Umtitiho prítomnosť v zostave bola prekvapením. Éric García na druhej strane nehral v troch zápasoch. Má nejaké zdravotné problémy?

"Obrancovia museli v dnešnom zápase vyhrávať veľa osobných súbojov. Umtiti veľmi dobre trénuje, odohral dobrý zápas, vyhrával súboje, poradil si v pokutovom území. Škoda tej štandardnej situácie a neskôr gólu po odkope, keď sme neboli sústredení. V otázke prístupu mu nemám čo vytknúť. Nechýba nám správny prístup, len futbal. Keď sme viedli, nedokázali sme hrať správne. Éric je na tom dobre, bolo to taktické rozhodnutie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Znepokojuje ťa, že veľa bodov strácate v koncovkách?

"Áno, musíme zmeniť dynamiku. Nepodarilo sa nám to. Je to ťažká realita. Nejde o prístup, túžbu či radosť, chýbajú nám futbalové argumenty. Počas tých 20-25 minút musíme mať loptu, pokojne ju rozohrávať a kontrolovať zápas. Chýbajú nám takýto hráči."

[Radio Nacional] Abde odohral skvelý zápas. Môže už teraz niesť väčšiu zodpovednosť za najbližšiu budúcnosť Barcelony?

"Nie. Určite nie. Je to hráč, ktorý robil rozdiel. Dnes to ukázal. Nejde len o gól, ale okrem toho napríklad vyprovokoval dve žlté karty. Je skvelým futbalistom. Zaskočil nás, videli sme ho zrazu po príchode do klubu. Je to pre nás skvelá správa, ale tiež zlá, pretože mladým sa darí výborne, ale viac musíme vyžadovať aj od ostatných."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2021-12-12 20:02:07
Umtiti dnes hrôza a des...a krásne zhrnuté - najlepší hráči 17,18,19 rokov, ktorí nemôžu byť lídrami ?
2021-12-12 20:20:07
Za ten výsledok si môžeš iba sám asi na 4 stoperov hrajú v Katare, ja viem, že sa ti nepáči Dest, ale Araujo nemôže hrať napravo a mingueza už vôbec nie naľavo, funguje nám hra cez abdeho naľavo tak ho presunieme doprava a pleskneme tam coutinha, prečo? ? Abde mal hrať naľavo, gavi vpravo, couts v strede namiesto fdj, fdj posunúť nižšie k busimu a Desta naľavo a ten zápas by sme neprehrali, tomu verím