Xavi Hernández na tlačovej konferencii komentoval víťazstvo nad Elche. Tréner je spokojný s výkonom svojich mladých zverencov.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Čo si očakával od Ferrana Jutglu v dnešnom zápase, ktorý hral na poste hrotového útočníka? Po jeho odchode ste hrali bez deviatky, prečo?

"Na našej útočnej hre sme pracovali veľa. Jedným z aspektov bola hra hrotového útočníka. Aktivita Ferrana zabezpečila, že sa na iných miestach na ihrisku otváral priestor pre ostatných hráčov. Videli sme to pri góle na 2:0. Ferran za bežných okolností hrá ako krídelník, ale dospeli sme k záveru, že sa nám hodí v strede útoku. Pracovali sme aj na automatizmoch v našej hre a na pozičnom útočení. Ale čaká nás veľa ťažkých tréningov, pretože nemôžeme inkasovať góly takýmto spôsobom. Pri prvom góle sme urobili veľmi hrubú chybu. Hráme s dorastencami, ktorým ešte chýbajú skúsenosti, pretože ich musia získať vďaka svojej práci. S ich hrou som samozrejme veľmi spokojný."

[Marta Ramón, RAC1] Gavi dnes odohral veľmi dobrý zápas. Čo si myslíš o jeho výkone a nakoľko bol rozhodujúci? Chcel by si mať 11 Gavich?

"Nie, pretože vtedy by sme v tíme nemali rovnováhu. Ale samozrejme, že mať ho v tíme je veľkou devízou, pretože dnes odohral skvelý zápas. Už vo veku 17 rokov sa dostal na túto úroveň, je súčasnosťou i budúcnosťou tohto klubu. Máme šťastie, že máme hráčov ako on, Araujo, Pedri, Abde a ďalších. Je to úžasné. Gavi je pre mňa neoceniteľný."

[Adria Albets, Cadena SER] Góly v posledných dvoch zápasoch strelili sami mladí hráči. Bude teraz takto vyzerať realita alebo očakávaš, že krok dopredu urobia aj skúsení hráči?

"Tým, že som povedal, že mladí robia rozdiel, nemám na mysli, že veteráni tomuto tímu už nič nedávajú. Piqué, Busquets, Alba a iní odvádzajú veľmi dobrú prácu. Ale je zrejmé, že výkony týchto mladíkov prekvapujú, pretože len teraz sa dostávajú do mužstva a na jeho hru majú už teraz takýto vplyv. V žiadnom prípade nejde o kritiku starších."

[Helena Condis, Cadena COPE] Čo sa deje s Frenkiem de Jongom, ktorý nehrá v optimálnej forme?

"Aj on nám dáva veľmi veľa. Miestami mu teraz chýba plynulosť v hre, akú majú Gavi či Nico, ale stále je pre nás veľmi dôležitý. V priebehu týždňa mal svalové problémy, snažili sme sa ho dať dokopy. Dnes zahral veľmi dobre v obrane, získaval lopty. Na prvý pohľad to nie je vidieť, ale bola to výborne odvedená čierna práca. Určite pociťuje aj únavu, pretože doteraz hral veľmi veľa."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Neprekvapuje ťa, že Gavi dosiahol takúto úroveň už vo veku 17 rokov?

"Jeho vek ma prekvapuje. Nie je ani plnoletý a v našom tíme už teraz robí rozdiel. Dnes strelil gól a zaznamenal asistenciu, k tomu odviedol veľmi dôležitú prácu. Mám veľkú radosť, že ho máme v tíme. Neporovnávam ho s nikým, je sám sebou a píše si svoju históriu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Povedal si, že Barcelona zišla zo svojej cesty. Kto je za to zodpovedný?

"Neviem, nebol som tu 6 rokov. Niektoré veci ma prekvapujú, dokonca aj z taktického pohľadu. Preto nás to stojí tak veľa, aby sme sa vrátili k nášmu optimálnemu štýlu. S hráčmi v dnešnom zápase som spokojný, pretože dobre pochopili, akým spôsobom majú tento zápas kontrolovať a vytvárať si gólové situácie."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Čo ti prebehlo hlavou po tom, čo Elche strelilo dva góly v priebehu 90 sekúnd?

"Bol som nahnevaný, pretože ak vyhrávate 2:0 a máte zápas pod kontrolou, nemôžeme si nechať tak ľahko streliť dva góly. Ale stalo sa, preto bolo nutné rýchlo urobiť korektúry a taktické rozhodnutia, vďaka čomu sa nám podarilo vyhrať 3:2."

[Tuttosport] Budeme Frenkieho de Jonga vídať vyššie, podobne ako v Ajaxe či reprezentácii Holandska?

"Vždy chceme, aby naši hráči hrali čelom k súperovej bránke. Frenkie má tú schopnosť, že dokáže hrať zozadu a následne sa zapojiť do útoku v správnom momente. Dnes mal veľmi dobrú šancu, na týchto aspektoch pracujeme v priebehu týždňa."

[Nacional.cat] Môžeš porovnať generáciu mladých hráčov v tejto sezóne s tou, keď sa do mužstva dostávali hráči ako Busquets či Pedro?

"Áno, a navyše si myslím, že táto generácia je ešte lepšia. V tejto skupinke je sedem či osem hráčov. Nemohli sme ich nasadiť všetkých, pretože na ihrisku musel byť určitý počet hráčov, ktorí formálne patria do prvého tímu. V inom prípade by sme stavili na väčší počet mladíkov."

[Xavi Lemus, TV3] Myslíš si, že sa hráči v prvom polčase najviac priblížili k preferovanému hernému štýlu?

"Áno, po prvom polčase som bol veľmi spokojný. Dva góly Elche boli potom ranou na psychiku, ale vyplývalo to z našich chýb."

[Gol TV] Čo vplýva na to, že sa mužstvo odklonilo od tradičného herného modelu?

"Myslím si, že je to otázkou toho, že nie každý mu rozumie. Takéto automatizmy ešte nie sú. Toto ma prekvapuje najviac."

[Bruno Balleste, Barça Live] Zajtra sa bude konať referendum, veľmi dôležité pre históriu klubu. Čo by si chcel povedať socios? Budeš hlasovať aj ty?

"Áno, určite bude hlasovať. Čím viac ľudí zahlasuje, tým lepšie pre klub. Pre nás je to historický moment, veľmi potrebný. Budem hlasovať za projekt Espai Barça, pretože si myslím, že Barcelone pomôže."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2021-12-18 22:39:04
Co xavi myslí tým, že nemôžu hrať veštci mladí, pretože musia hrať aj ti, čo formálne patria do a timu? Je na to nejaké pravidlo v lige? Nevie niekto?
2021-12-19 00:34:51
Upřímně mi moc nesedí to obranné rozestavení. Araujo je větší skála na stoperovi. Ale chápu, že při absenci Desta a chybujícího Minguezi tam není moc koho dát. Každopádně někdy jsou ty chyby v obraně brutálně školácké. Třeba mi přijde, že si ani při standartkách neumí rozebrat hráče.