Názory na situáciu Francúza v prvom tíme FC Barcelona sú rôzne. Dembélé je momentálne azda najrozporuplnejšou postavou v rámci klubu, nakoľko odkladá predĺženie zmluvy a spoločne so svojim agentom požaduje od vedenia Barcelony financie neadekvátne jeho výkonom.

Ak ku tomu všetkému prirátame početné zranenia, laxný prístup pri tréningovom procese a údajne nie najlepšiu životosprávu... V súčte z toho vyplýva, že klub na čele s trénerom mali plné právo posadiť hráča na lavičku počas včerajšieho zápasu proti Bilbau. Ľudia na opačnom konci názorového spektra si ale myslia, že takéto kroky Barçi sú neprimerané.

Bývalý hráč Borussie dal podľa redaktora Marci Carlosa Gonzaleza jasne najavo, že nepodľahne vydieraniu a zastrašovaniu zo strany Kataláncov. Tí sa voči nemu podľa jeho slov zachovali zle počas neľahkej situácie, v ktorej sa Dembélé nachádza. „Dembélé si takýto prístup od Barcelony nezaslúži, aj napriek tomu, že spravil mnoho chýb počas jeho pôsobenia v Barcelone,“ tvrdí ďalej Gonzalez.

Vzťah medzi Barcelonou a Ousmane Dembélém je zdá sa byť naštrbený do takej miery, že k jeho náprave už snáď ani nemôže dôjsť. Mateu Alemany dokonca potvrdil, že klub sa usiluje predať Francúzskeho útočníka. Na druhej strane stojí Dembélé, ktorý k tomu všetkému prilial olej do ohňa v podobe svojho emotívneho vyjadrenia na sociálnej sieti, v ktorom zo seba spravil obeť, ktorú každý iba ohovára.

Carlos Gonzalez ďalej uznáva, že pracovná morálka Dembélého nie je najlepšia, najmä mimo ihriska. Tvrdí ale, že rozhodnutia dietológov, ktorých Dembélému priradil klub, neboli najlepšie. „Žiaden futbalista nechce byť zámerne zranený. To platí aj pre Ousmane Dembélého. Dembélé navyše nedonútil Barcelonu, aby z neho spravila druhý najdrahší prestup vo svojej histórii po tom, čo chcela nahradiť Neymara,“ dodáva Gonzalez.

Dembélé bol podľa Gonzaleza ochotný pomôcť Kataláncom, pri jeho prestupe do Španielska spravil všetko preto, aby z Borussie Dortmund mohol odísť. Barcelona ale z francúzskeho reprezentanta v konečnom dôsledku nevyťažila po futbalovej stránke takmer vôbec nič. Celkový zlý dojem je podčiarknutý veľmi vysokou prestupovou čiastkou, ktorá Barcelonu v súčasnej zlej finančnej situácii sužuje o to viac.

„Pri vonkajšom pohľade na dianie v Barcelone sa zdá, že si klub vybíja frustráciu z nepodareného prestupu na samotnom hráčovi. Dembélé je pre vedenie ľahkým terčom,“ uvádza Gonzalez. Podľa neho je Ousmane jedným z najnenávidenejších hráčov v očiach Culés, nakoľko aj samotný Francúz vo svojom vyjadrení tvrdil, že toto celé je iba „kampaň proti jeho osobe.“

FC Barcelona má podľa Gonzaleza plné právo predísť strate Dembélého zadarmo. Avšak dodáva, že klub by mal byť transparentnejší a priamočiarejší voči hráčovi a mal by sa pokúsiť predať ho už v januári. Gonzalez v konaní Barçi vidí pokrytectvo: „Barcelona sa teraz bojí, že príde o Ousmaneho zadarmo, pričom sa ale počas posledných dvoch sezón snažili hráča nasilu dostať von z klubu.“

Manchester United napríklad v októbri 2020 neuspel s príliš neskorou negociáciou ohľadom hosťovania Dembélého. Ku konsenzu nedošlo, avšak útočník Barcelony nemal od dohody s Manchesterom ďaleko, nakoľko sa vtedajšie prestupové okno uzatváralo neskoršie než obvykle kvôli COVIDu-19. Odvtedy bol francúzsky mladík spájaný s mnohými ďalšími klubmi. „Uspieť však túžil iba v Barcelone,“ tvrdí Gonzalez.

„Vedenie Barcelony nemôže legálne nútiť Dembélého, aby prijal zmluvu. Oni ale aj tak v každom smere robia vlastné rozhodnutia. Teraz musia znášať následky ako dospelí,“ kritizuje konanie katalánskeho klubu Gonzalez. „Nikto ich nenútil za neho platiť takú vysokú sumu, nikto ich následne posledné dva roky nenútil pokúšať sa predať ho a už vôbec nikto ich nenútil, aby zamestnávali trénerov, ktorí neboli príliš vnímaví k využívaniu krídelníkov. Zmena prišla až so Xavim a to je príliš neskoro,“ konštatuje redaktor Marci.

Futbalové kluby sú podľa  Carlosa Gonzaleza mnohokrát netransparentné v rámci svojho konania a to fanúšikovskú obec rozčuľuje. Je ale zrejmé, prečo chce teraz Barça predať Dembélého. Potrebuje totiž všemožne nazbierať akékoľvek finančné prostriedky jeho predajom. Taktiež si nemôže dovoliť jeho plat.

Na záver Gonzalez konštatuje, že chovanie Barcelony voči francúzskemu krídelníkovi je nezmyselné. Je podľa neho nonsens keď vedenie tvrdí, že sa iba snaží, aby Dembélé ukázal oddanosť športovému projektu. Klub sa na základe názoru redaktora Marci usiluje iba o to, aby sa zapáčil fanúšikom. Nehľadí ale na to, že sa voči hráčovi chová nefér a že ho vykresľuje v celom scenári ako antagonistu. „Nezaslúži si to,“ dodáva Gonzalez opätovne na záver.

To, či sa FC Barcelona chová voči Ousmane Dembélému nesprávne, alebo nebodaj až nespravodlivo a neprimerane je otázkou na diskusiu. Fakty však hovoria jasne. Francúz od svojho veľkolepého, multimiliónového príchodu na Camp Nou v roku 2017 odohral dovedna v priebehu 5-tich sezón 130 súťažných zápasov. V nich vsietil 31 gólov a prihral na 23. Jednoznačne sa nejedná o štatistiky adekvátne jeho prestupovej cene.

Ďalšou temnou stránkou krídelníka Barcelony sú zranenia. Krátko po svojom príchode sa zranil, kvôli čomu vynechal 20 súťažných zápasov. Po vtedajšom návrate v januári vynechal ďalších 7 zápasov pre zranený hamstring. Počas sezóny 2018/2019 to bolo ešte horšie, keď najprv vynechal 13 zápasov kvôli poraneniu členka, po ktorom nasledovalo opätovné zranenie hamstringu. V sezóne 2019/2020 vynechal Ousmane celkovo 40 zápasov kvôli zraneniu.

V súčte kvôli zraneniam vynechal Dembélé závratných 119 zápasov za FC Barcelona od svojho príchodu. Priemerne tak nehral 23 zápasov počas každej sezóny. Štatistika hovorí zreteľne- 130 odohraných zápasov z celkového počtu 248. Na záver preto vyvstáva otázka, či by si mal do svedomia vstúpiť klub alebo samotný hráč.                 

zdroj: marca.com / footballtransfers.com
foto: Shutterstock 
  

Diskusia

18 komentáre
2022-01-21 18:22:22
nech už je preč
2022-01-21 18:27:07
Ked sa klub o neho postaral, keď mal problém tak ako sa postaral, on nedal prakticky naspäť nic.... Tak sa normal. clovek strachuje o svoj flek a drzi hubu a tvari ako voš pod chrastou... A aspon si zasluzi seriozne jednanie (klub), obzvlast ke je v problemoch. Dembele sa tak nechovsl, ani so stipkou úcty, na celej verejnosti robil z Barcy nepriamo srandu, co samozrejme vidia aj mladi a ostatni hraci, potencialne transfery. Znizoval reputáz Barcy. Stal vrla prachov, nedal nic. Nie je o com. Tvrdo ekonomicky stratova situacia prr Barcu a bezkompromisne zasluzil si to a malo to prist uz davno