Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Cádizu, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte proti Cádizu, proti ktorému sa vám v posledných rokoch hralo ťažko a mali ste problémy streliť gól. Môže byť tento zápas podľa teba podobný tým posledným, napríklad proti Levante?

"Áno, myslím si, že Cádiz sa bude veľmi brániť. Je to fyzicky náročný súper, Sergio veľmi zlepšil hru v mnohých smeroch, vrátane defenzívy. Je to nepríjemný súper, ktorý v poslednom čase získava body. Sergio je tréner, ktorý dokáže využívať svojich hráčov. Bude to ťažké. Musíme sa povzniesť po poslednej prehre, je to pre nás veľmi dôležitý zápas. Pred nami je 8 finále. Musíme aspoň postúpiť do Ligy Majstrov. Dúfam, že prídu fanúšikovia a budú nás povzbudzovať, pomôžu nám. Situácia naposledy mala na nás trochu vplyv."

[Catalunya Radio] Po zápase si sa dožadoval vysvetlení. Dostal si ich od niekoho z klubu?

"Rozprávali sme sa po zápase a trochu nám vysvetlili, čo sa mohlo stať. Predpokladám, že klub poskytne vysvetlenie aj médiám a nájde riešenie. Klub sa dopustil chyby, to je jasné. Akonáhle to bude vysvetlené, určite to povedia prv nám a potom vám. Je to chyba, ktorá sa nikdy viac nemôže stať. Táto situácia mala vplyv na hráčov. Po zápase hovorili, že sa necítili, že sú doma. Bolo to ako finále, nie štvrťfinále. Nie je to pre nás výhovorka, pretože sme nehrali dobre, ale malo to na nás vplyv. Necítili sme sa dobre."

[Marta Ramon, RAC1] Nemáš dojem, že hráči sa po výhrach nad Realom a Sevillou trochu uspokojili, unavili sa?

"Občas sme hrali veľmi slabo, aj proti Eintrachtu. Trpeli sme pri výmene pozícií a pri protiútokoch, mali sme problém dominovať v zápasoch. Strácali sme priveľa lôpt, čo má na nás veľký vplyv. Nehrali sme tak dobre ako na Bernabéu, vieme o tom, hráči si pozreli záznam. Musíme minimalizovať straty lopty a naďalej veriť v to, čo robíme. Dosiahli sme veľmi vysokú úroveň, ktorá však teraz trochu upadla. Musíme sa vrátiť. Začíname už zajtra. To všetko je súčasťou procesu, zmeny herného štýlu. Potrebujeme byť trpezliví, pracovať a veriť si. Musíme súperiť ako v mnohých skvelých zápasoch. Nie vždy to bude také dobré, ale to je normálne. Výsledky však musia prísť."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako sa cítiš po tomto fiasku a ako sa cítia hráči? Čo myslíš, ako vás príjmu fanúšikovia?

"Je to rana, mali sme dva ciele, chceli sme vyhrať Európsku ligu, ale to sa nepodarí. Je to fiasko, samozrejme. Musíme sa však pozdvihnúť, dobre sme trénovali a zajtra budeme súperiť. Dúfam, že fanúšikovia nás budú podporovať. Potrebujeme ich. Sme vďační tým, ktorí prišli na zápas proti Eintrachtu, ale chýbali nám ostatní. Chceli by sme, aby nás fanúšikovia podporovali tak, ako vo všetkých zápasoch, až na ten posledný. Vždy boli s nami, sme im za to vďační."

[German García, Radio Nacional] Ako môžete teraz pozdvihnúť morálku a čeliť finále, ktoré zostali do konca sezóny?

"Hráčov musíme pozdvihnúť na duchu a ukázať im, čo sa nepodarilo, aké sa urobili chyby. Niektoré veci sme však urobili dobre, odohrali sme dobré zápasy, toto je cesta. Je ťažké vyhrávať, súperi vždy znepríjemňujú život. Musíme veriť tomu, čo robíme. Výsledky musia prísť. Niekedy je možné prehrať, ale musíme sa pozdvihnúť a napredovať, aby sme postúpili do Ligy Majstrov."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Ako sa cíti Pedri? Nebude hrať do konca sezóny?

"Je zlomený, to je jasné. V poslednom čase hral výborne, možno najlepšie v sezóne. Je to rana pre všetkých. Musí si to vyliečiť, uvidíme, ako budú vyzerať termíny. Vždy hovorím, že všetko závisí od pocitov hráča a od zotavenia zo zranenia."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Hovorilo sa, že Gerard Piqué možno zahrá proti Frankfurtu. Dnes sa však neobjavil v nominácii. Je to len preventívne opatrenie alebo je jeho zranenie vážnejšie?

"Nie je zranený, len dlhší čas má problémy a potrebuje si oddýchnuť. Uvidíme, ako to bude vo štvrtok."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že ste schopní vyhrať zostávajúcich 8 zápasov a zakončiť sezónu s dobrým pocitom?

"Bude to ťažké, ale je to možné. Cádiz bojuje o udržanie v La Lige, takže určite bude bojovať. Hráči budú motivovaní, hrajú o zmluvy na nasledujúcu sezónu. Real Sociedad hrá o európske poháre, Rayo o udržanie... Tak to je. My musíme postúpiť do Ligy Majstrov a naďalej rozvíjať náš projekt. Začíname od zajtra. Bude to intenzívny týždeň, tri zápasy v priebehu týždňa."

[David Ibanez, Mediaset] Dnes večer hrá Real proti Seville. Pozrieš si ho ako futbalový fanúšik? Aký výsledok preferuješ?

"Sledujem všetky zápasy, predsa to viete. Uvidíme, čo sa stane. Dôležité je, že sme preanalyzovali hru Cádizu, tento zápas je pre nás oveľa dôležitejší."

[Xavi Lemus, TV3] Vo finále európskeho pohára ste nehrali už 7 rokov, čo má vplyv na psychiku. Čo môže byť zlomovým bodom? Čo je potrebné na to, aby ste mohli opäť bojovať o trofeje?

"Zo všetkého po trochu. Musíme umocniť herný štýl, ktorý sa vytratil. Potrebujeme o trochu viac času, trpezlivosť. Musíme zlepšiť chyby, súperiť. V Európe sme nesúťažili dostatočne dobre už 7 rokov. Musíme naďalej veriť v tento projekt, uplynulo len málo času. Videli sme progres."

[Gabriel Sans] Barcelona v tejto sezóne často začínala zápasy tým, že gól inkasovala ako prvá. Prečo je to tak?

"Áno, musíme zlepšiť prvé minúty zápasov a začiatok druhého polčasu. Ujať sa vedenia je v súčasnosti veľmi dôležité. Ak sa nám to podarí, máme prevahu, pretože súper musí vychádzať z vlastnej polovice a nechať viac priestoru. Ak sa do vedenia dostane súper, ktorý bráni veľmi hlboko, ocitne sa v ešte lepšej situácii."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Inkasujete v priemere jeden gól na zápas. Čo musíte zlepšiť, aby ste lepšie bránili? Je to otázka straty koncentrácie, krytia, strát?

"Musíme trénovať, sledovať video. Posledné góly vyplynuli zo straty lopty. To isté platí pre centre zo strán a z štandardných situácií. Musíme to zlepšiť, je to veľmi dôležité. Nemôžeme tak ľahko inkasovať góly."

[Joan Domenech, El Periódico] Čo vás poškodilo viac - situácia na tribúnach alebo gól už v tretej minúte?

"Neviem. Cítil som, že všetko sa začalo zle. Boli sme doma, cítili sme, ako keby nás vykrádali. Od momentu odchodu z hotela to bolo zlé, nastúpili sme do autobusu a nemohli sme prejsť, videli sme množstvo fanúšikov Eintrachtu. Neskôr penalta... Ten večer bol ako nočná mora v každom ohľade - športovom aj inštitucionálnom. Začalo sa to zle aj skončilo sa to zle. Musíme na to zabudnúť a myslieť na budúcnosť."

[German Bona, Sport] Pri absencii Piquého a Arauja môže zajtra zahrať Lenglet. Ako ho hodnotíš? Dokáže sa dostať opäť na svoju niekdajšiu úroveň?

"Verím mu, verím všetkým hráčom v kádri. Poslal by som ich do hry všetkých. Všetci dobre trénujú a sú oddaní. Clement je vzorom, pracuje, je angažovaný. V obrane patrí medzi jednu z našich garancií."

[„El 10 del Barca”] V poslednom čase máte problémy, keď hráte proti 5-člennej obrane. Čo je príčinou?

"Vyhrali sme aj nad mužstvami, ktoré hrali s piatimi obrancami. Takto hrala Osasuna a rýchlo sme sa ujali vedenia 3:0. Naposledy to mohlo byť 1:1 alebo 1:2, ale náš súper mohol streliť aj gól na 4:0. Musíme byť efektívnejší. Neraz sme zahrali proti 5-člennej obrane výborne, inokedy zle. Všetko to závisí od pochopenia, kde je voľný priestor. Vo štvrtok sme mali 5-6 šancí, aby sme sa dostali do hry. Nič nám však nevychádzalo a preto sme vypadli. Musíme byť sebakritickí a vedieť, čo zlepšiť. Musíme zlepšiť veľa vecí, ale nie je to o piatich obrancoch."

[Nacho Jimenez, Mas que pelotas] Povedal si, že máte problémy, keď si súper vymieňa pozície. Vyplýva to z chýb, napríklad po strate lopty, alebo je to dôsledok únavy po sezóne či otázka kondície?

"Nie, nie je to otázka kondície. Hlúpo strácame lopty, ktoré vedú k protiútokom, ktoré nedokážeme zastaviť. Naposledy nám chýbal presing po strate, neprerušovali sme akcie súpera napríklad faulom, musíme byť šikovnejší."

[Iniestazo] Krátko po zápase sa rozprúdili diskusie o DNA Barcelony a jej štýle. Zdá sa, že váš štýl je kritizovaný po každej prehre. Čo povieš tým, ktorí to opakujú už roky a trvajú na tom, aby Barcelona prešla na modernejší štýl?

"Vďaka tomuto štýlu sme vyhrali 5x Ligu Majstrov. Štýl Johana Cruyffa nám dal veľa, DNA musí byť také. Ak máme pochybnosti, musíme zlepšiť model, ale nezmeniť ho úplne. Musíme v neho veriť a nemeniť ho na iný a keď zlyhá aj ten, tak zmeniť ho opäť. Ak robíme chyby, musíme ich napraviť. Nezmeníme DNA kvôli jednej prehre, vypadnutiu z turnaja. Nemôžeme stratiť štýl, k čomu v poslednom čase možno došlo. Teraz ho získavame späť."

[Culemania] V poslednom zápase ste mali problém s prihrávkami na Pedriho a Gaviho. Vypracovali ste nejaký plán, aby záložníci mohli dostávať loptu v zónach, v ktorých majú veľký vplyv na hru?

"Áno, mali sme niekoľko možností. Deviatka neraz prihrávala diagonálne na opačnú stranu. Keď nám súper uzatvoril stred ihriska, mali sme hrať jeden na jedného s pomocou krídelníkov. Ale bez tak bolo potrebné častejšie hľadať záložníkov. Neútočili sme dobre, nevytvárali sme si šance, ktoré si bežne tvoríme a aj napriek tomu sme ich niekoľko mali, no neboli sme efektívni. Musíme mať rôzne možnosti pre prípad, ak by nám súper jednu z nich zablokoval."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-04-17 20:10:13
No snáď proti celku ktorý je 18. v tabuľke dokážeme vyhrať.
2022-04-17 20:44:29
A nebolo tých prehier v dôležitých zápasoch sezóny už dosť na to, aby sa nejaké zmeny predsa len urobili?