Tréner FC Barcelona po výhre nad Realom Sociedad priznal, že sa mu nepáčil výkon mužstva. Xavi upozornil na to, že Barcelona mala v druhom polčase problém dostať sa z vlastnej polovice.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Prečo malo mužstvo dnes také problémy s kontrolovaním hry a nedokázalo mať loptu na kopačkách?

"Sme spokojní s tromi bodmi, ale ja nie som spokojný s tým, ako sa hrali, najmä v druhom polčase. Približne od 28. minúty sme sa nevedeli na dlhšie udržať spolu s loptou na súperovej polovici. Pracujeme na tom. Nakoniec ide o prijímanie zodpovedajúcich rozhodnutí a zosúladenie pohybov. Podobné to bolo aj v zápase proti Levante. Veľmi dôležití sú pre nás útočníci, ktorí musia byť altruisti a musia vedieť, kedy je lepšie prihrať spoluhráčovi. Zároveň musíme pochopiť, ako veľmi ich potrebujeme v defenzívnej hre. Druhý polčas nie je naša cesta. Prvý áno, pretože sme súperili. Imanol Alguacil je podľa mňa skvelý tréner. Veľmi sme trpeli. Naposledy som vyžadoval intenzitu a vieru. Dnes sme nehrali správnym štýlom, ale za to sme dobre bojovali. Hráme o život, hráme o účasť v Lige Majstrov. Je potrebné pochváliť snahu, ale musíme zlepšiť herný štýl."

[Marta Ramon, RAC1] Piqué, Araujo a Gavi dohrali zápas s problémami. Z čoho to vyplýva?

"Zmenili sme model hry. Teraz chceme tlačiť na súpera počas celého zápasu a Barcelona sa v posledných rokoch od toho odklonila. Taká je realita. Ja sám som ako hráč hrával týmto spôsobom: vysoký presing, tlak po strate lopty... Barcelona to už roky nerobí. Mnohí naši hráči ešte hrali týmto štýlom. Žiadal som o trpezlivosť. Mužstvo to cíti fyzicky a najmä obrancovia, ktorí musia veľa behať a pritom hrať pozične dobre. Títo hráči na to ešte nie sú zvyknutí. Niektorí z nich hrajú s problémami, ako napríklad Gerard Piqué. Je úžasný. Ronald Araujo nám už v 20. minúte hovoril, že ho bolí koleno. Dani Alves sa v zápase proti Levante zranil. Bolesti pociťuje aj Jordi Alba. Nie je to o tom, že zle trénujeme. Meníme model hry a hráme inak. Toto vynaložené úsilie je úžasné. Je to len začiatok projektu."

[Adria Albets, Cadena SER] Do akej miery ovplyvnilo Piquého výkon to, čo sa v poslednej dobe dostalo na povrch?

"Na neho to nemá vplyv. Už dva či tri mesiace hrá s problémom so slabinami, ale bojuje. Už som povedal, že to všetko, čo vyšlo najavo, naňho pôsobí ako adrenalín. Je to prirodzený líder, ktorý nám dodáva pokoj v defenzíve. Má 35 rokov a aj napriek týmto neduhom hrá výborne."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Veríš tomu, že sa mužstvu v nedeľu podarí prinavrátiť bojového ducha?

"Aj Rayo dnes odohralo výborný zápas. Real Sociedad mal na druhej strane o trochu viac odpočinku ako my a bolo to vidieť. Nezostáva nič iné, len bojovať. Dnešné tri body sú zo zlata, pretože Real Sociedad dominoval, najmä počas prvej pol hodiny v druhom polčase. Nedokázali sme sa dostať ani z vlastnej polovice. Je to skvelé mužstvo. Vyhrali tu len dve mužstvá. Pre mňa sú to kľúčové tri body, o to viac, že sme ich získali v zápase proti bezprostrednému súperovi v boji o Ligu Majstrov."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ter Stegen bol dnes hrdinom Barcelony. V poslednom čase bol kritizovaný, ale teraz hráva čoraz lepšie. Čo sa zmenilo?

"Pre mňa je kľúčový. Poznám ho veľmi dobre odkedy sme hrali spolu. Má veľkú osobnosť. Je lídrom. Výborne hrá nohami, čo je pre nás fantastické. Dodáva nám sebavedomie. Mám ho rád ako hráča. Pre mňa je jedným z najlepších na svete. Samozrejme, že môže mať horšiu formu, ale dnes nám vybojoval tri body, podobne ako proti Malorke. Chytil aj pokutový kop v zápase proti Levante..."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Ako hodnotíš výkon Frenkieho de Jonga?

"Zahral veľmi dobre. V prvom polčase dva-trikrát dobre potiahol útok. Je to kompletný hráč. Vypracoval aj niekoľko možností pre Aubu. V druhom polčase bol zápas viac fyzický a spolu s Gavim a Busim si poradili dobre. Ak krídelníci značne pomohli. Frenkie nám dnes veľmi pomohol. Nikdy sa neunaví. Je ako diesel."

[Diario Vasco] Čo si myslíš o štadióne a atmosfére?

"Je veľmi pekný. Myslím si, že to, že fanúšikovia sú tak blízko pri ihrisku, dáva veľa. Atmosféra bola fantastická, ale tu je to tak vždy. Možnože ešte hlasnejšie. Číry futbal..."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2022-04-22 01:45:06
Chce to čas a budeme hrať len a len lepšie, Xavi vie čo chce, čo treba spraviť a hráči sa to musia naučiť a plniť to do bodky a opakujem, chce to čas, verím Xavimu 1000%tne. Teraz udržať druhé miesto, vyhrať všetky zostávajúce zápasy a od budúcej sezóny aj s novými posilami to rozbalíme naplno.
Dnes bolo najdôležitejšie to, že sme hrali so srdcom, bojovali a získali extrémne cenné 3 body. Teraz musíme ísť v ústrety lepším zajtrajšom. VISÇA EL BARÇA I VISÇA CATALUNYA, SIEMPRE, MES QUE UN CLUB ?❤️?❤️??
2022-04-22 07:10:21
Pokiaľ mali 100mega na Haalanda tak kvalitný stopér, ľavý obranca a náhradník k Destovi za to môže byť