Xavi Hernández sa zúčastnil poslednej predzápasovej tlačovej konferencie v sezóne 2021/2022. Novinárov zaujímali najmä plány Barcelony na letné prestupové obdobie.

[Marc Brau, Barça TV] Aký odkaz chceš poslať fanúšikom pred posledným zápasom sezóny a ako budete hrať v zápase proti Villarrealu?

"Chcem, aby moje mužstvo zajtra zahralo odvážne a ambiciózne. Tak, aby sme túto sezónu ukončili s dobrými dojmami. Chceme, aby si fanúšikovia tento zápas užívali, pretože je to súboj s veľmi dobrým súperom. Určite nám skomplikuje našu hru, zdá sa mi, že je to najlepší rival, akému sme čelili v lige v tejto sezóne. Villarreal navyše bojuje o Konferenčnú ligu, je to pre neho dôležitý zápas. Zajtra uvidíme dve ofenzívne hrajúce mužstvá."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Akú známku by si dal mužstvu po tejto sezóne?

"Nedávam známky. Podarilo sa nám dostať z ťažkej situácie, ktorá mohla mať vážne dôsledky. O tom som presvedčený. Od zápasu s Bayernom som hráčom povedal, že to musíme zmeniť a to sa nám podarilo. Krok po kroku sme boli silnejší, zavádzali sme náš herný model. Ale Barcelona si nemôže dovoliť sezónu bez trofeje. V nasledujúcej sezóne musíme bojovať o najdôležitejšie trofeje."

[Marta Ramón, RAC1] Vieš už, aká je finančná situácia pred prestupovým obdobím? Si v súvislosti s touto záležitosťou netrpezlivý?

"Vďaka prezidentovi som pokojný a viem, že sa môžeme posilniť. Odviedli sme už veľa práce a pripravili sme športový plán. Z tohto miesta však nechcem hovoriť o peniazoch, pretože potom by som za to mohol byť kritizovaný. O týchto veciach môžu hovoriť iní ľudia, ja som tu na to, aby som hovoril o futbale a o mojich predstavách, aby bolo mužstvo v nasledujúcej sezóne silnejšie."

[Adria Albets, Cadena SER] Keď letmo sledujeme ságu s Kylianom Mbappém, myslíš si, že pre Barcelonu by bolo lepšie, ak by Mbappé neprestúpil do Realu a zostal v PSG?

"Neviem, pýtajte sa na ma veci súvisiace s Barcelonou. Poďme, položte mi novú otázku. Nepripravil si si nič iné? (smiech)"

[Adria Albets, Cadena SER] Spýtal by som sa ťa na Barcelonu, ale aj fanúšikovia chcú vedieť, čo si myslíš o tejto veci.

"Nech urobí to, čo sám chce. Najdôležitejšie je, aby bol šťastný. Čo viac mám povedať? Nerozumiem otázke."

[German García, Radio Nacional] Čakáš s personálnymi otázkami na koniec sezóny, alebo už más všetko vyriešené? Pýtam sa predovšetkým v kontexte odchodov z klubu.

"S niektorými hráčmi som hovoril už počas uplynulého týždňa. Poznajú môj názor, je potrebné hľadať riešenia. Zvyšok závisí od toho, čo sa bude dať urobiť a čo nie. Je už čas na rozhodnutia, náš minimálny plán sme splnili a už je možné začať pracovať v súvislosti s novou sezónou. Niektorým sa to nepáči, že ich nevidím v kádri, ale je potrebné prijímať určité rozhodnutia."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Joan Laporta povedal, že Barcelona nemôže zaplatiť toľko peňazí za Kyliana Mbappého a Erlinga Hålanda. Chcel by si, aby bol klub schopný bojovať o týchto hráčov?

"Chcel by som, ale teraz to nie je možné. Prezident nám veci predstavil jasne. Chceli sme podpísať Hålanda, tento hráč sa nám páči, ale finančná situácia to neumožňovala. Je potrebné pozrieť sa na prítomnosť, ako aj na budúcnosť. Musíme napredovať, bez ohľadu na okolnosti. Chceme sa vrátiť k súpereniu o tituly."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Zajtra zahráte posledný zápas v sezóne a potom vycestujete do Austrálie. Nájdeš si pred začiatkom predsezóny čas na oddych, alebo je to nemožné?

"Je pravda, že pracujem po celý čas, ale baví ma to, pristupujem k tomu pozitívne. Mám radosť, že som tu, aj keď často je to stresujúca práca. Som v najlepšom klube na svete, milujem ho. Chcem pre klub to najlepšie, preto neprestávam pracovať."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V budúcej sezóne sa bude od mužstva očakávať viac, cítiš preto, že nasledujúce prestupové obdobie bude pre teba kľúčové?

"Nielen pre mňa, ale pre celý klub. Som trénerom tohto tímu a je zrejmé, že toto prestupové obdobie beriem veľmi vážne a myslím na Barcelonu. Musíme odviesť množstvo práce, aby sa mužstvo vrátilo do boja o trofeje. Svoju pozíciu chcem využiť čo najlepšie. Myslím si, že sme schopní to urobiť, v tejto sezóne sme už dokázali, že vieme poraziť aj silné mužstvá. Stále je však vidieť, že sa potrebujeme zlepšiť."

[David Ibanez, Mediaset] Robert Lewandowski minulý týždeň povedal, že nepredĺži zmluvu s Bayernom, pretože chce odísť do iného klubu. Približuje ho to k Barcelone?

"Áno, existuje možnosť, že by prišiel k nám. Verejne povedal, že chce odísť, ale má ešte rok platnú zmluvu, najprv sa musí porozprávať s Bayernom. Jeho príchod nebude jednoduchý."

[La Vanguardia] Bude zajtrajší zápas pre Dembélého posledným v drese Barcelony alebo existuje šanca, že zostane v klube?

"Môže to pre neho byť posledný zápas, ale môže aj predlžiť zmluvu. Rokovania v tejto veci prebiehajú. Chcem byť optimista a verím, že zostane. V tejto sezóne odohral veľa veľmi dobrých zápasov a veľmi nám chýbal v období, keď nemohol hrať. Je to hráč, ktorého mám veľmi rád, ale situácia nie je taká jednoduchá."

[Xavi Lemus, TV3] Hovoril si už o budúcnosti s Braithwaiteom, Umtitim, Puigom a Minguezom?

"Áno, aj s ostatnými hráčmi. S každým sa musíme porozprávať osobne. Hráči, ktorí tu nebudú hrať v nasledujúcej sezóne, musia mať čas na to, aby si našli iný klub. Myslím si, že v tejto otázke je potrebné byť úprimným a predstaviť situáciu tak, ako je."

[Jordi Gil, Sport] Ako reagovali tí hráči, ktorým si povedal, že pre nich nevidíš miesto v tíme?

"Reagovali dobre. Jeden z nich ma zaskočil, pretože mi poďakoval za to, že som mu to povedal. Musíme prijímať rozhodnutia a byť priamy. Nikomu nechcem pokaziť športovú kariéru, ale zároveň mám svoju víziu a potrebujem určitých hráčov. Taká je realita. Nie je to jednoduché, ale je potrebné prijímať rozhodnutia."

[Esports3] Aké sú šance na to, že Frenkie de Jong zostane v klube?

"Opäť je to záležitosť, ktorá závisí od finančnej situácie klubu, ale pokiaľ ide o mňa, považujem ho za výborného hráča, ktorý robí rozdiel. Má skvelé schopnosti a zapadá do nášho herného systému. Bohužiaľ, opäť sa musíme vrátiť k téme financií, ktorú nemám rád. Ale tak to vyzerá."

[El 10 del Barca] Na čo sa chcete pri príprave na novú sezónu najviac sústrediť? Na taktiku, na fyzické aspekty alebo na psychiku?

"Trochu zo všetkého, pretože zlepšiť je potrebné množstvo vecí. Táto sezóna pre nás nebola vydarená, musíme byť lepší. Mužstvo sa od novembra veľmi zlepšilo z pohľadu fyzickej pripravenosti a bolo vidieť efekty. Tým sa však práca nekončí. Je potrebné posilniť mužstvo. Na každej pozícii potrebujem minimálne dvoch hráčov, ktorí medzi sebou budú bojovať o miesto v základe. Mužstvo by z toho profitovalo."

[Culemania] Je vzhľadom na obmedzený rozpočet lepší nápad kupovať hráčov, ktorí môžu hrať na viacerých pozíciách? Hovorí sa napríklad o Azpilicuetovi či Alonsovi z Chelsea.

"Áno, takýto hráči sú veľmi dôležití, pretože vám dávajú väčší priestor na manévrovanie. Ale takýchto hráčov máme aj u nás. Trénerovi to uľahčuje prácu. Títo hráči sa vedia adaptovať na rôzne situácie na ihrisku."

[Jijantes] Aké dôležité je pre klub dnešné finále Ligy majstrov, v ktorom bude hrať Barcelona Femení?

"Futbalistky Barcelony píšu krásnu históriu. Najprv vyhrali ligu vo veľkom štýle a dnes budú obhajovať titul v Lige Majstrov. Tento zápas si určite pozriem, som ich fanúšikom a želám im, aby vyhrali. Súperky im určite nebude chcieť nič uľahčiť, Lyon má skvelé mužstvo."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-05-21 17:27:51
Po tomhle rozhovoru nevidím dobře pokračovaní Frankieho v Barce. Asi v tom hraje roli nejen to, že za něj dostaneme hodně peněz, ale také má dost vysoký plat. Ale mrzí mě to, chtěl bych, aby zaujal Busiho místo. Vždyť ten kluk neztratí míč, je skvělý. Ale nehraje na své přirozené pozici, v tom útoku pomáhá jen když má den, kdyžto v rozehrávce, dominanci na míči je skvělý pokaždé. Taky to vypadá, že přijde Lewa, což by teda asi znamenalo odchod Memphise. Dále tu je odchod Demby, takže by křídlo by nám zbyli Fati, Ferran, případně Auba nebo Adama a pak je teda otázka, jestli si nechat Memphise, anebo investovat do křídla. Velmi nutné jsou posily do obrany, na stopera, asi i pravého obránce, přeci se tam nebude střídat jen Roberto s Alvesem , při odchodu Desta.
2022-05-21 19:11:56
Nevadi, neda sa vyhoviet vsetkym. Lutovanim sa nikam nedostaneme.