Katalánci musia vzhľadom na neprívetivú ekonomickú situáciu v klube hospodáriť mimoriadne zodpovedne a preto všetky peniaze navyše putujúce do klubovej pokladnice predstavujú výraznú pomoc. Takýmto “extra zárobkom“ môže byť aj transfer bývalého hráča Blaugranas Ilaixa Moribu, ktorý je podľa španielskych médií blízko prestupu do holandského Ajaxu Amsterdam.

Pre predstaviteľov a fanúšikov FC Barcelony bolo výrazným sklamaním, keď nádejný talent nezotrval na Camp Nou. Namiesto toho sa rozhodol vymeniť dres Blaugranas za farby bundesligového RB Lipsko. Ilaix Moriba totiž v priebehu posledného leta odmietol s klubom predĺžiť a radšej zmenil pôsobisko aj napriek prejavenej dôvere zo strany Barcelony.

Moriba putoval do Nemecka za približne 16 miliónov eur. Obľúbenec katalánskych fanúšikov, do ktorého sa vkladali obrovské nádej, nečakane nepredĺžil spoluprácu s Barcelonou. Jeho kroky po kontroverznom odchode smerovali do nemeckej Bundesligy, kde sa Ilaix plánoval výraznejšie presadiť. Pôsobenie v Lipsku však ani zďaleka neprebiehalo podľa jeho predstáv.

V prvej polovici svojho ligového pôsobenia v Nemecku odohral dokopy iba zanedbateľných 30 minút, čo predpovedalo jeho neskorší neúspech. Následne predstavitelia Lipska nad španielskym záložníkom “zlomili palicu“ a preto v januári putoval Moriba na krátkodobé hosťovanie. Dočasne sa tak vrátil do La Ligy – konkrétne posilnil mužstvo Valenice. V drese španielskeho tímu sa mu síce následne podarilo prebojovať do základnej jedenástky, avšak ani táto skutočnosť nepresvedčila RB Lipsko o jeho kvalitách.

V súčasnosti sa podľa medializovaných informácií plánuje nemecký celok mladíka nadobro zbaviť. O hráča prejavil záujem Ajax Amsterdam. Prestup je údajne vo finálnej fáze, pričom Ajax má za Ilaixa zaplatiť čiastku vo výške 22 miliónov eur.

Mundo Deportivo informuje, že tento prestup sa bude finančne dotýkať aj samotnej Barcelony. Tá totiž do predajnej zmluvy zakomponovala aj 10% klauzulu z ďalšieho predaja hráča. V prípade, ak sa Lipsko s holandským klubom dohodne na prestupe Moribu, zinkasujú Katalánci 10% z prestupovej sumy – v tomto prípade by išlo o 2,2 milióna eur.

zdroj: barcauniversal.com / mundodeportivo.com
foto: Shutterstock 
 
 

Diskusia

3 komentáre
2022-06-20 19:11:24
Lipsko na ňom ešte zarobí? ? Ajax to takto nemusel preplácať, ale vlastne pre nás lepšie, keďže budeme mať viac. Ale proste nechápem, že za Moribu dajú viac ako dostanú za Gravenbercha. Od Bayernu si mali pýtať viac ako 18,5 mega.
Inač veľmi dobrá náhrada za Gravenbercha.
2022-06-21 06:19:49
Vyzerá to tak, že tento chalan túžiaci po peniazoch bude každú sezónu prestupovať z mužstva do mužstva ako túlavý pes. Mňa veľmi sklamal v Barci svojou nenažranosťou, resp tým že neuvažoval svojím rozumom, ale počúval čo mu diktovali jeho agenti - vydierači.