Barcelona mala v zápase proti Rayo Vallecano zjavné problémy s výstavbou akcií, o čom svedčia aj štatistiky jej centrálnych záložníkov. Pedri a Gavi nedokázali kontrolovať hru a vytvárať strelecké príležitosti. Jedného z nich to môže stáť miesto v základnej jedenástke v nasledujúcom stretnutí.

Vstup do sezóny v podaní Barcelony nebol vydarený. Dá sa povedať, že po výbornej predsezónnej príprave a skvelých prestupoch, je bezgólová remíza sklamaním. Barcelona v súboji proti Rayo Vallecano nekontrolovala priebeh udalostí na ihrisku a mala problémy prebiť sa cez obranu súpera. Stretnutie bolo priveľmi otvorené a bolo to spôsobené okrem iného tým, že centrálni záložníci Blaugranas boli v podstate vypojení z hry. Tí nemali na priebeh diania na ihrisku taký dosah, aký sa od hráčov Barcelony hrajúcich na tejto pozícii vyžaduje.

Pedri na ihrisku strávil 72-minút a pri lopte bol len 41-krát. Zaznamenal 27 úspešných prihrávok (8. a 9. miesto v tíme). Gavi počas hodiny hry bol pri lopte 25-krát a presne prihral 18-krát (12. a 13. miesto v tíme). Je to nesmierne málo v prípade hráčov, ktorí by mali byť na čele týchto štatistík. Podľa analytického portálu EUMD, len 2-krát v priebehu posledných 12 rokov zaznamenali centrálni záložníci Barcelony v priemere menej ako 55 prihrávok v priebehu zápasu v sezóne. Spomedzi hráčov základnej zostavy mal Gavi viac prihrávok už len ako Lewandowski. Sergio Busquets na druhej strane zaznamenal viac presných prihrávok ako obaja centrálni záložníci dokopy (57).

V druhom polčase sa na ihrisku objavili Frenkie de Jong a Franck Kessie. Najmä Holanďan prispel k zlepšeniu fungovania zálohy Blaugranas. Počas tlačovej konferencie to priznal aj Xavi Hernández. Frenkie zaznamenal 23 presných prihrávok za pol hodinu pobytu na ihrisku. Je to viac, ako mal Gavi za hodinu hry. Preto sa objavujú správy o tom, že De Jong zrejme nahradí Gaviho v základe na zápas proti Realu Sociedad. Na Anoeta však nebude hrať Sergio Busquets, ktorý sa vykartoval. Preto by ho mohol nahradiť práve aj holandský záložník.

Xavi bude musieť nájsť kolektívne riešenie na zlepšenie fungovania stredu poľa, najmä v kontexte Pedriho, ktorý je kľúčovou postavou zálohy. Barcelona s ním v zostave vyhrala 83% zápasov v uplynulej sezóne a bez neho len 42%.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2022-08-16 13:55:52
minimálně na Sociedad by měl zůstat na lavce Gavi a místo něj FDJ (pokud do té doby neodejde). Záloha Pedri - FDJ - Kessie by mohla být cajk.
2022-08-16 13:56:16
Ze by 3:4: 3 ?