Xavi Hernández ukázal odvahu pri zostavovaní základnej zostavy FC Barcelona, ktorá vybehla na trávnik v zápase proti Realu Sociedad. Odvahu v dvoch smeroch.

V prvom rade preto, lebo zmenil systém na 3-4-3. Taktiku postavil úplne opačne, ako sme na to v jeho prípade zvyknutí. Ale v odvážnych krokoch zašiel ešte ďalej. Barcelona sa na ihrisku prvýkrát za dlhé obdobie predstavila bez zjavného kapitána. Štyria kapitáni, s ktorými Xaviho kedysi hrával na Camp Nou, zostali na lavičke, čo pre týchto veteránov nie je jednoduché.

Busquets bol samozrejme suspendovaný, takže hrať nemohol, ale tréner Barcelony posadil na lavičku Jordiho Albu. Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Veterána nahradil Alejandro Balde. Diskusia o tom, či to bol správny ťah, bola uzatvorená veľmi rýchlo, nakoľko mladý obranca už v prvej minúte zápasu prihral Lewandowskemu na úvodný gól.

Na lavičke sa objavili aj Gerard Piqué so Sergim Robertom. Obranca sa do zápasu napokon vôbec nedostal. To však neprekvapí nikoho, pretože tréner ho už v priebehu leta upozornil, že nebude hráčom základu a svoje miesto na ihrisku si musí vybojovať. Barcelona prechádza obdobím, kedy je potrebné prijímať ťažké rozhodnutia a presne to Xavi aj robí.

V tomto smere je nutné, aby boli všetci hráči na jednej lodi. Zápas v San Sebastiane ukázal, že Xavi vie, čo robiť aj vtedy, keď sa dianie na ihrisku uberá iným, ako očakávaným smerom. Tréner do zápasu poslal Ansu Fatiho a Raphinhu, ktorí ofenzíve Blaugranas vdýchli život. Riešenie bolo rýchle a účinné. O 5 minút neskôr Barcelona viedla 3:1. Trénovať Barcelonu možno nakoniec nie je pre Xaviho priveľké sústo. Vie veľmi dobre, čo robí.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
jirkam Premium
2022-08-23 08:28:46
Nasazování Gaviho,který už po 2he byl nulovy,to moc nedokazuje
jirkam Premium
2022-08-23 09:03:14
Priemerná známka: 7,47

FC BARCELONA TOP: Pedri + Fati + ter Stegen + Lewa

FC BARCELONA TROP: Gavi
Kuk Barcelona.cz