Tréner FC Barcelona Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom La Ligy proti Realu Valladolid. Katalánec vyjadril presvedčenie, že sa klubu podarí zaregistrovať Julesa Koundého. Okrem iného priznal, že post ľavého beka je obsadený dobre.

[Marc Brau, Barça TV] Očakávaš, že zajtrajší zápas bude podobný tomu proti Rayo?

"Ako trénerský štáb máme veľmi radi Pacheteho. Sergio Alegre má s ním veľmi dobré vzťahy. Prekvapil ma ako tréner, pretože je odvážny, stavia na ofenzívu, nemá komplexy, je pracovitý, metodický. Zajtrajší zápas bude ťažký. Videli sme to už na Sánchez Pizjuán - remizovali a mohli aj vyhrať. Je to mužstvo, ktoré si užíva hru, ktoré rozohráva loptu zozadu a nestráca ju len tak. Má veľmi dobrý stred poľa. Vytvára tlak vysoko. Dúfam, že tento zápas nebude podobný tomu proti Rayo a že tentokrát sa nám podarí streliť gól. Aj my máme niekoľko rôznych variantov. Musíme čo najskôr streliť gól. Cieľom je zisk troch bodov a dobrý futbal."

[Roger Rosada, Catalunya Radio] Bude Jules Koundé zaregistrovaný pred zajtrajším zápasom?

"Áno, ide o vyjednávanie, či sa hráč vmestí od finančného fair play alebo nie. Sme presvedčení, že Jules bude môcť zajtra hrať."

[Laia Coll, RAC1] Čo si myslíš o skupine Ligy Majstrov, v ktorej je Barcelona?

"Pokúsime sa zdolať každého súpera. Dostali sme sa to veľmi ťažkej skupiny. Možno najťažšej za posledných 10-20 rokov. Sme však schopní konkurovať. Dobre trénujeme, dobre sme sa posilnili a sme veľmi nadšení. Cieľom je postúpiť zo skupiny a vyhrať súťaž, v ktorej hráme. Je to veľká výzva, ale nech bude! Sme pripravení."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Do konca prestupového obdobia zostáva niekoľko dní. Očakávaš ešte príchod nejakých posíl alebo už môžeš uzatvoriť káder?

"Máme rôzne scenáre: najlepší, o niečo horší a najhorší. Uvidíme, čo bude po skončení prestupového obdobia. Chcem, aby sa už skončilo, aby som vedel, aký budem mať nakoniec káder a aby som s tými hráčmi mohol pracovať. Do konca zostáva 4-5 dní a stať sa môže ešte veľa vecí. No súťaž sme už začali. Pre trénerov je to veľký bolehlav, ale je potrebné sa prispôsobiť."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ak Aubameyang odíde, môže Memphis zostať?

"Nevylučujem žiadny scenár. Oddnes sa do konca prestupového obdobia môže stať veľa vecí. Zvažujem všetky možnosti."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako hodnotíš výkony Alejandra Baldeho? Zahrá od úvodu aj zajtra?

"O tom, či bude hrať od úvodu, rozhodneme zajtra. Je na tom veľmi dobre. Je to veľmi mladý chalan, ale má veľkú osobnosť. Má ohromný fyzický potenciál. Je schopný pokrývať si svoj priestor a útočiť, vytvárať číselnú prevahu. V poslednom zápase zahral na veľmi vysokej úrovni. Ak je Balde toho schopný a má zodpovedajúcu mentalitu, bude potrebné venovať mu pozornosť v kontexte súčasnosti aj budúcnosti. Hrá s veľkou osobnosťou, čo v tomto veku nie je jednoduché."

[Francesc Latorre, TV3] Myslíš si, že Ter Stegen je na tom v tejto sezóne lepšie ako v tej uplynulej?

"Marc je iným lídrom, než iní. Je profesionálny, seriózny, poriadkumilovný a disciplinovaný. Nie je to typ futbalistu, ktorého vykresľujú médiá. Keď hovorí, musíte ho počúvať. Je to pozitívny líder. Zachránil nás v mnohých situáciách. Aj v poslednej sezóne, keď nebol až tak docenený, nás v niekoľkých zápasoch zachránil. Dobre zachytal proti Malorke, proti Realu Sociedad výborne chytil strelu Davida Silvu, v uplynulej sezóne v zápase proti Levante chytil pokutový kop. V tejto sezóne už prezentuje takú úroveň, akú by mal mať brankár Barcelony. Dobre hrá nohami a zasahuje v kľúčových situáciách. Takou bola aj intervencia pri strele Davida Silvu. V zápase proti Rayo zasahoval výborne v dvoch prípadoch. Ter Stegen je brankárom, ktorý ma presvedčil, ktorého mám rád a ktorý má osobnosť."

[Anais Marti, La Vanguardia] Ako vyzerá situácia Pabla Torreho?

"Hovoril som s ním osobne. Myslím si, že urobíme dobre, ak ho udržíme v klube. Je v Barcelone, kde sa hrá ťažko o minúty, ale myslím si, že v priebehu sezóny ich môže dostať. Veľmi dobre trénuje. Existovala možnosť návratu do Racingu, ale myslím si, že s nami sa viac naučí. Treba to vnímať ako rok futbalového vzdelávania a adaptácie. Musí sa prispôsobiť aj psychicky. Myslím si, že to pre neho bude prospešné."

[David Riol, Atresmedia] Bolo ti povedané, prečo ste nemohli zaregistrovať Julesa Koundého v predchádzajúcich dvoch kolách a teraz možné je? Čo sa zmenilo?

"V súťaži nebudeme nikdy nič falšovať. Najmä v situácii, v ktorej sa nachádzame. Barcelona to určite neurobí. Registrácia hráčov je veľmi náročná. Aj registrácia Koundého je náročná. Čo sa týka zajtrajška, sme optimisti, sme presvedčení, že ho budeme môcť zaregistrovať. Riešime to s La Ligou, je to otázka čísel a ich dopasovania do finančného fair play, to je všetko."

[David Ibanez, Mediaset] Povedal si, že počas prestupového obdobia sa môže stať všetko. V stredu, keď si odpovedal na naše otázky, si povedal, že sa ti veľmi páči Bernardo Silva. Pep spočiatku hovoril o tom, že Silva zostane, ale potom priznal, že sa mu veľmi páči Barcelona. Máš nejaké nádeje týkajúce sa Bernarda Silvu?

"Samozrejme, že nikdy nemôžete strácať nádej. Bude to však ťažké. Zostáva len pár dní, nenachádzame sa v ľahkej situácii, aj z pohľadu odchodu hráčov. Aby som bol úprimný, myslím si, že to bude veľmi ťažké."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Na ľavej strane máš Baldeho a Albu, na pravej strane Sergiho Roberta a Desta, ktorý sa v posledných zápasoch neocitol v nominácii. Je v tejto situácii prioritou posilnenie pravej strany obrany?

"Pri pohľade na perspektívu Baldeho a Jordiho máme túto pozíciu dobre zabezpečenú. Vždy sledujeme trh, aké sú tam možnosti na posilnenie tímu. Na pravej strane máme hráča, ktorý sa tam cíti prirodzene. Čo sa týka Desta, moje stanovisko už pozná. V súčasnosti sa musíme prispôsobiť, môže tam hrať Sergi, Ronald či Jules. Uvidíme, čo bude na prestupovom trhu, jednou z možností pre klub je posilnenie pravej strany obrany."

[Joan Domenech, El Periódico] Zdá sa, že prestupy teraz viac závisia od finančnej situácie a možnosti registrácie Koundého. Ak sa ho nepodarí zaregistrovať, budú rozhodnutia súvisiace s budovaním tímu závisieť len od trénera?

"Z časti áno, pretože teraz závisíme aj od platov a platového stropu. V prvom rade sa snažíme, aby bol prioritou futbal. Máme športové oddelenie, ktoré veľmi dobre pracuje, fungujeme ako tím. Cieľom je urobiť to, čo je najlepšie pre klub. Možností závisia od oboch problémov - od športovej otázky aj otázky súvisiacej s platmi."

[Adria Fernández, Sport] Ako to vyzerá s odchodom Braithwaitea? Hovoril si s ním?

"Je hráčom Barcelony, ktorý má kontrakt. 17. mája som mu povedal, že s ním nepočítame a najlepším riešením pre neho bude odchod. Všetko záleží od trhu a možností, aké bude mať. Z hráčskeho hľadiska pozná moje stanovisko, myslím si, že v tejto veci som bol dostatočne jasný."

Aká bude úloha Piquého v tejto sezóne? Hovoril si s ním?

"Áno, s Gerardom som hovoril už pred prázdninami. Bol som voči nemu úplne jasný, že chceme posilniť túto pozíciu, bude oveľa tvrdia konkurencia a nebude to jednoduché. Máme po dvoch zápasoch a nemožno vyvodiť závery. Myslím si, že je to futbalista, ktorý nám môže pomôcť, pravdepodobne v inej úlohe. Uvidíme, ako to bude. Všetko však závisí od pocitov a mojich dojmov týkajúcich sa jeho tréningov a tiež toho, ako bude súperiť, keď dostane šancu. Konkurencia sa týka všetkých, aj Busiho, Jordiho, Gerarda a ja sa snažím vybrať najlepším tím, aby vyhrával zápasy."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako hodnotíš Ansu Fatiho zo zdravotného hľadiska a jeho šancu na hru v základnej jedenástke?

"Myslím si, že sme na dobrej ceste. Robí rozdiel aj keď naskočí len na pol hodinu. Ale to všetko je proces, nie je to len o poslednom zranení, no súvisí to s tým, že nehral veľmi dlho. Hodnotím ho dobre, je šťastný, robí rozdiel, ale snažíme sa pokračovať v tomto procese, aby bol v perfektnom stave, v ktorom je teraz. No musíme byť opatrní."

[Ángel Álvarez, Culemania] Barcelona hrala v prvých zápasoch v rozličných rozostaveniach. Budú v priebehu sezóny používané rôzne taktické varianty?

"Áno, tak to bude. Závisí to od zápasu, súpera, toho, ako budeme chcieť útočiť, aké budeme mať riešenia. Máme dokonca rôzne varianty hry, ale sme zápasy zakončili v iných rozostaveniach, bránili a útočili iným spôsobom. Závisí to od mnohých vecí, rôznych scenárov, akých hráčov budeme môcť použiť, dojmov týkajúcich sa hráčov po tréningoch... Mať rôzne varianty je pre nás niečo pozitívne, aby sme mali rôzne alternatívy a boli pre súpera čo najmenej predvídateľní."

[Juli Claramunt, Jijantes] Povedal si, že prioritou je pravý obranca. Je záležitosť s Marcosom Alonsom vzhľadom na dobrú formu Albu a Baldeho uzatvorená?

"Nepočúval si ma. Povedal som, že všetky scenáre sú možné. Do konca prestupového obdobia zostáva 5 dní. Zhodnotíme, aké sú možnosti. Nemôžeme vylúčiť žiadne riešenie."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2022-08-27 15:47:41
Rád čítam Xaviho tlačovky..a na konci krásne odpovedal novinárovi - nepočúval si ma? hneď zajtra možno aj dnes by už písal že Xavi chce Alonsa a Realita je iná
2022-08-27 17:11:35
Pffff. No ni ze by som si to neprial , ale asi by mal byt nadpis clanku zdrzanlivejsi.....