Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom skupinovej fázy Ligy Majstrov medzi Barcelonou a Viktoriou Plzeň. Tréner okrem iného potvrdil, že Miralem Pjanić sa rozhodol odísť z Barcelony.

[Pol Martínez, Barça TV] Aký dôležitý je pre vás zajtrajší zápas vzhľadom na to, že máte v skupine aj Inter a Bayern? Čo očakávate od Viktorie?

"Toto je Liga Majstrov, máme veľkú radosť z návratu do tejto súťaže. Hráme doma, ale toto môže byť nepríjemný zápas, pretože súper nemá čo stratiť. Viktoria hrá fyzický futbal a jej hráči sú dobrí vo vzduchu. Nebude to jednoduchý zápas, ale skupinovú fázu chceme začať v dobrom štýle, nabrať sebavedomie a bojovať o postup minimálne do osemfinále."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Osemfinále je minimum, ale aký je skutočný cieľ v tejto sezóne?

"Cieľom sú vždy tituly, ale v súčasnosti myslíme na nasledujúci zápas a získanie troch bodov a potom na postup do vyraďovačky. Potom sa uvidí. Sny nestoja nič, prečo sa nad tým nemôžeme zamyslieť?"

[Marta Ramón, RAC1] Hovoríš o nepríjemnom zápase, ale v teoretickej rovine je to najľahší súper v skupine.

"Viktoria je dobré mužstvo, analyzovali sme jej hru, ktorá je veľmi priamočiara. Náš súper nám určite bude chcieť znepríjemniť život. Pre nás je veľmi dôležité, aby sme túto Ligu Majstrov začali víťazstvom, tri body doma sú kľúčové. Potom nás čakajú veľmi nároční súperi, preto je potrebné začať dobre."

[Adria Albets, Cadena SER] Môže potenciálny odchod Miralema Pjanića, ktorý dnes netrénoval s mužstvom, otvoriť dvere Pablovi Torremu?

"Pablo bude povolaný na zajtrajší zápas. Miralem mohol zostať v tíme a pomôcť nám, ale chce viac minút, preto sa rozhodol odísť. Ale vrátim sa k Torremu, bude v nominácii, tak prečo by nemal hrať? Je členom tímu a dostane svoje šance. Sme s ním spokojní."

[Josep Capel, Radio Nacional] Bude v nasledujúcich zápasoch rotácia?

"Áno, nastanú zmeny v základnej jedenástke, o tom som hovoril už skôr. Kalendár je veľmi nabitý, potrebujeme široký káder, pretože sa objaví únava, zranenia a karty. Posledný zápas bol pre nás veľmi náročný. Rotácia je dôležitá aj preto, aby sa hráči cítili dôležití a mohli počítať s minútami."

[Helena Condis, Cadena COPE] Aké to je opäť hrať v Lige Majstrov po tak neúspešnej sezóne?

"Sme nadšení a nevieme sa dočkať zápasov. Ide o najdôležitejšiu súťaž v Európe, preto som šťastný. Je potrebné oceniť to, že sme tu a ukázať sa z čo najlepšej strany."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Héctor Bellerín a Marcos Alonso chýbajú v nominácii. Prečo?

"Jednoducho nemali dostatok času na spoluprácu s nami, to je všetko. K dispozícii budú v sobotu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je káder Barcelony pri pohľade na celú Ligu Majstrov ten najsilnejší?

"Nie, máme silný káder, ale je potrebné dokázať to na ihrisku. Mohol by som povedať, že je to najsilnejší káder v histórii a zajtra by sme prehrali zápas. Silu je potrebné demonštrovať, k otázke sa môžeme vrátiť po skončení sezóny a vtedy sa ukáže, kto mal najsilnejší tím."

[Albert Nadal, Ara] Podarilo sa vám zlepšiť hru mužstva v porovnaní s uplynulou sezónou?

"Vidím veľmi veľké zlepšenie, napríklad v defenzívnej hre, sme lepší v hre v trojuholníkoch, sme agresívnejší a mužstvo vyzerá lepšie aj z pohľadu pozičnej hry. Sme spokojní s progresom tímu od môjho príchodu."

[Sport] Považuješ Barcelonu za favorita za triumf v Lige Majstrov? Snívaš o tom?

"Ak by som o tom nesníval a neveril by som v to, tak by som tu nebol. Milujem vyhrávanie, nie hrať len preto, aby sa hralo. Ale byť favoritom, to je iná vec. K tomu je treba pristupovať s pokorou. Každý zápas bude ako vojna. Ligu Majstrov sme nevyhrali od roku 2015."

[Ricardo Rosetti, Goalplay] Pripomína táto Barcelona mužstvo Pepa Guardiolu alebo skôr tím Luis Enriqueho?

"Neviem, tieto dve mužstvá beriem ako referenčné body, boli úžasné. Obaja sú v pätici najlepších trénerov na svete. Ja sa rád držím na lopte, dominujem nad súperom, ale ak je možné hľadať si voľný priestor, robíme to, tak ako v zápase proti Seville. U Guardiolu to bolo podobné, napríklad v zápase proti Realu Madrid z roku 2009. To všetko je súčasťou DNA Barcelony."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Kedy môžu zahrať Marcos Alonso a Héctor Bellerín?

"V sobotu budú dostupní. Potrebujú ešte tréningy."

[David Ibanez, Mediaset] Neobávaš sa tlaku, keď hovoríš, že chceš vyhrať Ligu Majstrov?

"Tlak cítim každý deň. Nie je to nič zlé. Pod tlakom sme vyhrali 5x Ligu Majstrov. Snívanie nie je zlé.

[Marcelo Bechler] Už vieš, prečo sa Barcelone v uplynulých sezónach Ligy Majstrov nedarilo a utrpela také ťažké prehry?

"Každá sezóna a každý zápas je iný. Je ťažké porovnávať príčiny prehry s Bayernom či s Liverpoolom. Pracujeme na tom, aby sa to nezopakovalo. Zahráme proti Bayernu a Interu, teda proti veľmi silným mužstvám. Bude to ťažké, nakoniec vyhrá len jeden tím."

[Albert Roge, Relevo] Ako sa cíti Ansu Fati. Plánuješ ho nasadiť do základnej zostavy?

"Rozprávam sa s ním, cíti sa veľmi dobre a je pripravený, aby hrával v základe."

Majú Jordi Alba a Gerard Piqué šancu hrať?

"Ak nie zajtra, tak v sobotu. Sú to hráči, ktorí nám veľmi pomáhajú, nielen na ihrisku. Sú to lídri v šatni. V tejto sezóne určite dostanú svoje šance, rovnako ako všetci hráči."

[Televisión Espanola] Všimol si si v porovnaní s uplynulým novembrom zmenu v psychickom rozpoložení tímu?

"Áno, samozrejme. Všetci tvrdo pracujú, sú hladní po víťazstvách a tituloch. Určite sa to zlepšilo."

[La Gazetta dello Sport] Ako vyzerá situácia Pjanića a Kessieho?

"Franck nám určite pomôže, bude dôležitým hráčom. Musí sa adaptovať na herný systém, ale nepochybne bude zohrávať dôležitú úlohu. Pjanić sa rozhodol odísť, aby mohol hrávať častejšie. Veľmi dobre mu rozumiem."

[Jijantes] Cítiš zodpovednosť za premenu Ousmane Dembélého?

"Ak som za to zodpovedaný, tak len z malej časti. Vždy sme mali dobré vzťahy, bol som k nemu úprimný. On urobil túto zmenu. Má veľký talent a schopnosti. A teraz posilnil svoju mentalitu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-09-06 16:18:20
Ak viem citat aj medzi riadkami,tak som pochopil ze Alba zajtra v zaklade nebude....a kedze Alonso nie je v nominacii,tak dalsia dobra sanca pre Baldeho ukazat sa.
2022-09-06 17:14:09
Chtěl bych, aby Torre dostal v záloze alespoň 30 minut.