Tréner FC Barcelona na dnešnej tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým zápasom na pôde Cádizu odpovedal na otázky novinárov a vyjadril sa tak k mnohých aktuálnym témam.

[Marc Brau, Barça TV] Barcelona neporazila Cádiz od jeho postupu do Primera Division. Teraz ste vyhrali 4 zápasy v rade a Cádiz na druhej strane prehral posledné 4 zápasy. Je to dobrý moment na prelomenie tejto série?

"Je to náročný a húževnatý súper, ktorý nám skomplikoval život v posledných 4 ligových kolách. Zajtra je dobrý deň na futbalovú odvetu. K zajtrajšiemu zápasu pristúpime v dobre forme a oni nie, pretože ešte nestrelili ani jeden gól, čo je pre nás o to horšie. Kvôli tomu budú hrať agresívnejšie, intenzívnejšie. Hrajú doma, takže pre nich je to dokonalá šanca na to, aby sa dostali z tejto situácie. Na takýchto štadiónoch sa vyhrávajú ligové tituly. Musíme zahrať s najvyššou intenzitou, aby sme vyhrali. Naposledy sa na Camp Nou dobre bránili a v tom zápase si prakticky zabezpečili udržanie. Ich tréner dobre pracuje s rozostavením 4-4-2."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Máš pocit, že predtým si musel zvládať tlak z 'povinnosti víťaziť' a teraz musíš riešiť eufóriu?

"Sústredíme sa na zápas proti Cádizu. V súčasnosti musíme Ligu Majstrov odložiť stranou. Chápem eufórii po víťazstve 5:1, ale po tom zápase som povedal, že je to len začiatok. Musíme byť pokorní a naďalej pracovať. Získať tri body bude zajtra veľmi dôležité. Máme ako skúsených, tak aj mladých hráčov, ktorí chcú zajtra poraziť Cádiz bez ohľadu na to, či v strede týždňa hráme proti Bayernu alebo nie. Všetci sú namotivovaní a trénujú na vysokej úrovni."

[Marta Ramón, RAC1] Jordi Alba včera povedal, že by bol radšej, ak by k nemu klub bol úprimný. Chápeš jeho pohľad?

"Rozumiem Jordimu, ale pre mňa je najdôležitejšie to, že je angažovaný. S pokorou vníma svoju situáciu a pracuje veľmi dobre. Aj ja som si tým kedysi prešiel, že mužstvo hralo dobre, no ja som do zápasov nezasahoval tak často. Ak Jordi hrá, prezentuje dobrú úroveň. Dalo by sa diskutovať o tom vtedy, ak by neodohral ani minútu, ale hrá a som s ním spokojný."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Barcelona pripravuje žalobu na Atlético Madrid na vyplatenie 40 miliónov eur za Griezmanna. Čo si myslíš o tom a o situácii Griezmanna?

"Môj názor na tom nič nezmení. Je to otázka na Chola Simeoneho. Už sa ho na to pýtali a jasne povedal, že je človekom klubu. My sme o situácii Griezmanna nehovorili ani raz. Je to téma medzi klubmi a ja nemôžem urobiť veľa. Viem, že som 'hovorcom' klubu, ale nemôžem povedať o nič viac. Diskutovali sme o situácii mnohých hráčov, ale nie o Griezmannovi.. smola, čo? (smiech)"

[Juan Arias, Cadena COPE] Myslíš si, že budeš mať problém rozdeliť minúty vzhľadom na tak široký káder, najmä po príchode Bellerína a Alonsa alebo je to požehnanie?

"Rozhodne je to požehnanie. Máme široký káder. Na každej pozícii máme minimálne dvoch hráčov vysokej kvality. Toto som v Barcelone chcel. Vždy som hovoril, že minúty v Barcelone sú veľmi drahé, ale pre mužstvo je to pozitívne."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Čo sa okrem prestupov zmenilo, že defenzívna línia je teraz istejšia?

"Hovorili sme o tom a pracovali sme na tom. Zdôrazňujeme, aby defenzívna línia bola koncentrovaná, aby si dávala pozor na brejky. Po celý čas chceme hrať na polovici súpera, chceme útočiť. Doteraz sme v pokutovom území bránili veľmi dobre. Mužstvo sa zlepšuje. Konkurencia má určite za následok, že hráči sa viac sústredia a dávajú si pozor."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Naposledy si povedal, že Bellerín a Alonso ešte nie sú pripravení. Ako to vyzerá teraz?

"Cítia sa dobre a zajtra už budú s nami. Zajtra rozhodneme o zostave, ale sú už pripravení. V priebehu posledného týždňa veľmi dobre trénovali a majú dobré pocity."

[Francesc Latorre. TV3] Je pre taký mladý tím lepšie, že do Barcelony nakoniec prišiel Lewandowski a nie Håland?

"Neviem, tak to vyšlo. Ja by som nemenil Roberta za nikoho iného. Myslím si, že skúsenosti sú istým stupňom v procese učenia. Je to veľmi vyspelý hráč, ktorý má priaznivý vplyv aj na mládež. Je privilégium môcť sa spoľahnúť na Roberta. Na klubovej úrovni vyhral prakticky všetko a naďalej je veľmi pokorný."

[GOL] Našiel by si Griezmann v tvojom tíme miesto?

"Toto je téma medzi klubmi. Ja do toho nezasahujem. Musia to nejako vyriešiť. Niet o čom diskutovať. My sme názoru, že Griezmann je hráčom Atlética Madrid a to je všetko."

[Anais Marti, La Vanguardia] Hovoril si s Jordim Albom o jeho situácii?

"V rozhovoroch s hráčmi sa snažím byť priamy, najmä s Jordim vzhľadom na naše vzťahy. Nechcem stratiť tím. Riadenie skupiny hráčov je veľmi dôležité. S Jordim sme sa rozprávali neraz a dokonale pozná svoju situáciu. Veľmi rád sa rozprávam s hráčmi. Bude hrať ten hráč, ktorý je v najlepšej forme, to je jasné."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Ako vidíš úlohu Ferrana Torres zoči-voči väčšej konkurencii v tejto sezóne?

"Ferran je pre nás veľmi dôležitý hráč, ukázal to aj proti Realu Sociedad či Viktorii. Veľmi dobre sa pohybuje medzi líniami, vytvára situácie, asistuje, skóruje. Práve to od neho vyžadujem. Jeho nasadenie a práca stojí za vyzdvihnutie. Určite bude zohrávať kľúčovú úlohu v priebehu celej sezóny."

[David Ibanez, Mediaset] Hovoril si, že rozumieš slovám Jordiho Albu, ale z nich je cítiť sklamanie z postoja klubu. Myslíš si, že to povedal preto, lebo Barcelona k nemu nebola úprimná?

"Neviem. K Jordimu som bol veľmi úprimný, hovoril som s ním veľakrát a nevidel som žiadny problém. Nevyhľadávam senzácie. Je to jeden z kapitánov, ktorý veľmi pomáha tímu. Nič iné sa nedeje."

[Josep Soldado, La Sexta] Alba povedal, že niekto z klubu k nemu nebol úprimný, ty si nič také nevycítil?

"Nie, nevycítil. Sústreďte sa na zápas proti Cádizu."

[David Bernabéu, Sport] Real Madrid prišiel o Benzemu na niekoľko týždňov. Je to pre vás šanca, aby ste sa v tabuľke dotiahli na Real?

"Závisíme od toho, ako budeme hrať proti Cádizu a nie od Benzemu či Griezmanna. Zaujíma nás len to, ako sa pripraviť na zápas proti nášmu súperovi. Je nám jedno, čo sa deje v Reale či Atléticu. Sústredíme sa na svoju hru. Teraz nehráme proti Los Blancos, ale proti Cádizu a na to myslíme."

[Catalunya Radio] Čo si myslíš o aktuálnej forme Ansu Fatiho? Ako sa cíti a je po zraneniach v plnej sile?

"Ansu je vo veľmi dobrej forme, naposledy mu chýbalo len zakončenie. V ostatných aspektoch sa mu darilo. Škoda, že nevyužil jednu zo svojich dvoch šancí, ale je to hráč, ktorý nám ešte neraz pomôže. Hovoril som s ním a ubezpečuje ma, že sa cíti dobre, a aj ja to tak vidím."

[Nacho Jimenez, Mas que pelotas] Ako sa cíti Sergi Roberto, nepociťuje po zápase proti Viktorii problémy? Ako vidíš jeho pozíciu v konkurencii Koundého, Arauja a Bellerína?

"Sergimu sa darí veľmi dobre, som s ním spokojný. Pracuje tvrdo, môže hrať na mnohých postoch. Pre mňa je komfortné mať niekoho takého v zostave. Má drobné problémy, nenazval by som to zranením, ale zajtra nebude v nominácii. Bude pripravený na Ligu Majstrov."

 [El 10 del Barca] Gerard Piqué len v stredu debutoval v tejto sezóne v oficiálnom zápase. Ako je potrebné oznámiť takému hráčovi, že jeho úloha v tíme už nebude taká ako v predchádzajúcich rokoch? Pomáhajú ti riešiť takéto veci tvoje skúsenosti z kariéry?

"Musíte sa s ním porozprávať, pozdvihnúť morálku. Nie je to jednoduché, ale musí pochopiť, že prídu chvíle, kedy ho budeme potrebovať, tak ako v zápase proti Viktorii. Určite sa bude dostávať do hry."

[El Iniestazo] Kto bude zastupovať Busquetsa po odchode Pjanića a Nica Gonzáleza? Ak kapitán nebude hrať, budeš používať rovnaké rozostavenie alebo ho zmeníš?

"Existuje veľa možností. Na mieste Busquetsa môžu okrem iných hrať Frenkie de Jong a Franck Kessíe. Môžeme tam skúsiť poslať aj Christensena, ktorý hrá ako pivot v reprezentácii Dánska. V zápase proti Realu Sociedad sme hrali na dvoch pivotov a išlo nám to dobre. Všetko bude závisieť od konkrétneho súpera, od toho bude závisieť náš systém."

[Artur López, Culemania] Budeš v zajtrajšom zápase šetriť Érica Garcíu a Ronalda Arauja vzhľadom na zápas proti Bayernu alebo budú hrať?

"Nikoho nešetríme, myslíme na zajtrajší zápas, aby sme získali 3 body a až potom budeme myslieť na Bayern. Majme na pamäti, že teraz môžeme využívať 5 striedaní, často dochádza k situáciám, keď o výsledku zápasu rozhodnú náhradníci, ako napríklad Ansu v zápase proti Realu Sociedad. Hráči musia pochopiť, že teraz sa zotiera hranica medzi hráčmi základnej jedenástky a náhradníkmi, pretože tí, ktorí naskakujú z lavičky, majú teraz väčší vplyv."

[Carlos Monfort, Jijantes] Dopraješ zajtra Pedrimu oddych vzhľadom na množstvo zápasov?

"Toto rozhodnutie prijmeme zajtra, uvidíme, kto je v akej fyzickej forme. Nechať ho na lavičke je jednou z možností, ktorú zvažujeme, pretože nedávno hral veľmi veľa. Budeme to analyzovať a zajtra sa rozhodneme. S jeho dispozíciou som spokojný, hrá veľmi dobre v obrane aj v útoku. Dosiahol veľmi vysokú úroveň."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-09-09 18:05:30
Podla toho co citam,tak Alba nadalej pocital s neotrasitelnou poziciou na lavom bekovi.....a ked je zrazu vsetko inak,zacina z toho vyrabat kauzu...hadam stari amigos nerozhadaju kabinu...