Katalánsky denník Mundo Deportivo informuje, že FC Barcelona preveruje, ako obnoviť svoje vzťahy s Lionelom Messim, ktorého chce Joan Laporta skôr či neskôr podpísať opäť na Camp Nou.

Klub v súčasnosti interne analyzuje možnosti, ako uskutočniť tento návrat tak, aby boli obe strany spokojné. V neprospech operácie hovorí niekoľko podmienok zo strany hráča a takisto záujem PSG predĺžiť zmluvu s Argentíncom. Mundo Deportivo tvrdí, že návrat Lea Messiho do Barcelony môže mať rôzne podoby: od organizácie veľkého podujatia, na ktorom vzdá klub hold hráčovi, cez ponuku úlohy globálneho ambasádora (hoci samotný hráč vyjadril želanie stať sa jedného dňa športovým riaditeľom), až po možnosť prestupu do klubu v lete 2023, keď mu skončí zmluva s PSG. V prvom rade je potrebné analyzovať, či takáto možnosť je vôbec realizovateľná.

Aby sa tak mohlo stať, klub musí mať dostatočný priestor v platovom strope a zo športového hľadiska je potrebné preskúmať, či Argentínec vôbec pasuje do súčasnej taktiky a nového tímu lídrov. Xavi nenamieta proti spolupráci s Messim, ale musel by ho šikovne zakomponovať do hry tímu. V súčasnosti je takmer nemožné postaviť Messiho do stredu útoku, pretože tam je Robert Lewandowski. Ani krídlo nie je riešením, nakoľko Barcelona má k dispozícii kvalitných a rýchlych hráčov. Najpravdepodobnejšia možnosť počíta s umiestnením Messiho do stredu poľa a to pri rozostavení 4-2-3-1 alebo 3-4-3. Mundo Deportivo tvrdí, že trénerský štáb je názoru, že v takom prípade by bolo potrebné kúpiť fyzicky silného ľavého obrancu a defenzívneho záložníka, ktorí by zabezpečili lepšiu podporu Messimu.

Navyše, klub skúma, ako by návrat 35-ročného hráča ovplyvnil marketing a merchendising Barcelony. Klub je presvedčený, že takáto prestupová bomba by mala na príjmy klubu enormný vplyv. Barcelona verí, že Messi je nadšený z myšlienky návratu do metropoly Katalánska a je ochotný znížiť si plat. Okrem toho nebude požadovať isté miesto v základnej zostave. Stojí za zmienku, že Barcelona bude v nasledujúcej sezóne hrávať na Montjuïc, čo by ubralo z 'mágie' Messiho návratu do Barcelony.

Návrat Lea Messiho do Barcelony je veľkým osobným cieľom Joana Laportu. Denník tvrdí, že vzťah medzi prezidentom a Messim sa postupne normalizuje. Zdroje z prostredia klubu dokonca uviedli, že obaja páni už spolu telefonicky hovorili, popierajú však, aby sa osobne stretli. Ľudia z okolia hráča však popreli akýkoľvek kontakt. Mundo Deportivo informuje, že Laporta by musel ako prvý prísť s návrhom a pokúsil sa presvedčiť Lea k návratu.

Aby mohol prezident začať konať, je potrebné vyriešiť otázku vysokých platov. Ako povedal Javier Tebas pred pár dňami, Barcelona síce splnila pravidlá finančného fair play na túto sezónu, ale z pohľadu tej nasledujúcej musí znížiť platy ešte o ďalších 200 miliónov eur. Ak teda bude Messi požadovať vyšší plat, jeho návrat bude prakticky vylúčený.

Samozrejme, existuje rad podmienok, ktoré si kladie aj klub, aby takáto operácia bola uskutočnená. Jednak by si Messi musel výrazne znížiť plat a okrem toho by musel súhlasiť s okrajovou úlohou v kádri. Barcelona žiadnym spôsobom nepochybuje o kvalite Argentínčana, ale nechce brzdiť rozvoj hráčov ako Pedri či Gavi berúc do úvahy, že Leo v súčasnosti hráva skôr ako záložník, než útočník.

Leo sa zatiaľ plne koncentruje na svoju hru v drese PSG a následne má v hlave šampionát v Katare. Dvere pred návratom do Barcelony však nezatvoril. Dôležitým faktorom môže byť aj jeho kamarátsky vzťah s Xavim. Denník však tvrdí, že PSG robí všetko možné aj nemožné, aby predĺžil zmluvu s Messim. Rozhodnutie má padnúť už po tohtoročných Majstrovstvách sveta. Alebo až po skončení sezóny...

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2022-09-24 15:22:16
Ak sme ako sa hovorí "viac ako klub" tak sa Leo musí vrátiť a hrať ešte aspoň sezónu a potom sa treba rozlúčiť z najväčšou legendou futbalu.
2022-09-24 15:33:53
Proti slabsim superom co by prisli len betonovat by sa hrala cruyffovska 3-4-3
Ter Stegen
Kounde - Christensen - Inigo
Gavi - Busquets - Pedri
Messi
Dembele - Lewa - Raphina

Klasicka 3clenna obrana, zaloha aj utok a medzi nimi Messi ako playmaker. Kridla by drzali sirku a pri braneni by museli pomahat s branenim.
Proti top timom by sa preslo na opatrnejsiu 4-3-3 bud s Messim alebo bez neho.