Denník El Mundo v jednom zo svojich článkov zo série 'BarçaLeaks' tentoraz odhalil zákulisie odchodu Neymara do Paris Saint-Germain a opísal posledné dni Brazílčana pred prestupom. Kameňom úrazu bolo to, že Barcelona odmietla hráčovi vyplatiť prémiu kvôli špekuláciám, ktoré sa objavili. Vtedajší riaditeľ pre futbal Raúl Sanllehí bol zodpovedaný za rokovania s otcom Neymara, o ktorých informoval členov vedenia prostredníctvom emailov.

Podľa El Mundo Barcelona zostavila krízový tím, aby presvedčila Neymara k zotrvaniu v klube. Za rokovania s hráčom a jeho otcom bol zodpovedný vtedajší futbalový riaditeľ Raúl Sanllehí. Vysvetlil, že Neymar senior bol nahnevaný na Barcelonu za únik informácií o prémii za podpis hráča vo výške 64,4 milióna eur. Barcelona však tento bonus nakoniec odmietla vyplatiť.

"Celé týždne mi ukazoval, že pracuje na presvedčení svojho syna, aby neurobil chybu, akou je odchod do PSG. Môžete povedať, že som naivný, ale neznepokojujem sa. Strávil som s tým človekom veľa hodín a myslím si, že ho poznám natoľko dobre, že viem, kedy blafuje a kedy hovorí pravdu. V tomto prípade som absolútne presvedčený, že hovorí pravdu. Povedal mi, že je na našej strane. Nikdy nežiadal väčšiu sumu peňazí, neraz ma prosil o pomoc a osobný rozhovor so synom. Počas našich piatich predchádzajúcich rokovaní ma s ním nikdy nenechal samého," napísal Sanllehí.

"Povedal som vám všetkým osobne, že problémom v tomto prípade bola hlava hráča. Chalan je v zlej situácii, má veľa osobných problémov, je veľmi zmätený a veľmi citlivý. Mylne si myslel, že keď odíde z Barcelony, tak utečie od svojich problémov, pritom to, čo by mal naozaj urobiť, je zostať a čeliť im. Hovoril som s ním priamo, neraz, neraz som ho rozplakal a on sám sa mi priznal, že je zmätený. Spoluhráči z mužstva boli skvelí, podporovali ho do konca (ale nakoniec mali dosť, rovnako ako ja, my všetci)," pokračoval Sanllehí. Neymarov otec bol nahnevaný, keď sa v tlači objavil bonus za podpis: "Neverím vám, veľakrát ste ma oklamali," povedal. Žiadal okamžité vyplatenie bonusu, čo Barcelona neurobila a Neymar potom odišiel do PSG.

"Hovoril som s ním dlhé hodiny. Môžem vás ubezpečiť, že bol na našej strane, až do posledných dvoch, troch dní, kedy sa cítil nahnevaný a nespravodlivo oklamaný, keď deň pred zápasom v Miami boli publikované správy o prémii. Vysvetlil si to tak, že klub bol zodpovedný za únik, aby na nich vyvinul tlak (dokonca to vnímal ako vyhrážanie). A vtedy sme ho začali strácať... Samozrejme, že som sa bránil, že v žiadnom prípade to nebolo našim zámerom, ale povedal mi, že je to ako prdieť vo výťahu, keď ste s inou osobou. Urobil to ten druhý. Od úniku informácií bol skrátka presvedčený, že je zbytočné snažiť sa udržať svojho syna v Barcelone. Povedal mi, že ak prémia nebude vyplatená dnes, bude mať právny argument na rozviazanie zmluvy. Vtedy neuvidíme ani tých 222 miliónov eur a budeme sa pozerať na to, kam prestúpi ako voľný hráč," opisoval Sanllehí.

Pre Barcelonu to bola dramatická a neprehľadná situácia, no vedeniu sa uľavilo, že Neymar si nevybral prestup do Realu Madrid, čoho sa naozaj všetci v Barcelone obávali. V maile z 31. júla najvyšší predstavitelia klubu informovali prezidenta o situácii Brazílčana, ktorú považovali za stratenú aj napriek maximálnemu úsiliu.

"Ak chceme mať aspoň nejakú šancu na to, aby Neymar zostal, ubezpečujem vás, že ak mu dnes nevyplatíme prémiu, definitívne o neho prídeme. Správy tvrdia, že Real Madrid ponúkol 180 miliónov eur za Mbappého. Ak by som bol na ich mieste a vedel o tejto situácii, jednoznačne by som uvažoval o šacht-mat, ale to je osobná úvaha... nechám to bez komentára," uzavrel Sanllehí.

zdroj: El Mundo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-09-25 09:57:05
Tento odchod nás veľmi zle poznačil, nakoľko vedenie spanikárilo. Mohli sme získať lepších hráčov do budúcnosti,namiesto toho sme kupovali za nekresťanské peniaze hotových hráčov, ktorí síce boli lídrami vo svojich kluboch, ale u nás nič nedosiahli