Tréner FC Barcelona sa dnes zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Malorke. Xavi sa vyjadril k zraneniam niektorých svojich zverencov, reagoval na kritiku Luisa Enriqueho a priblížil riešenia v defenzíve vzhľadom na viacero absencií.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra začínate intenzívny október zápasom proti Malorke, ktorá celkom dobre začala sezónu a je silná v defenzíve. Máš dojem, že zajtrajší zápas pre vás môže byť náročný?

"Je to ťažký zápas, pretože hráme na výjazde a Aguirre dokáže počas zápasov dostať veľmi veľa zo svojich zverencov. Začali dobre a to nie je náhoda. Malorka je veľmi silné mužstvo, má troch silných stopérov a kraje obrany. Muriqi je v útoku referenčným bodom. Malorka hrá priamočiary futbal, je silná po štandardných situáciách. Viem si predstaviť, že získať tri body nebude jednoduché, pretože súper neinkasuje gól len tak ľahko a je v dobrej forme. Navyše, z historického hľadiska sa nám po reprezentačnej prestávke nedarilo. Ale zajtra sa pokúsime získať tri body."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Do akej miery je pre teba frustrujúca zdravotná situácia pred dôležitou fázou sezóny?

"Áno, je to pre mňa frustrujúce, ale musíme byť pozitívni, hráči sa musia zotaviť. Hľadali sme vysvetlenia, ale žiadne sme nenašli. Je to o mnohých aspektoch. Každé zranenie a každý hráč je iný prípad. Musíme pracovať, aby sa to viac nestalo. Teraz máme poldruha mesačnú prestávku pred šampionátom, takže sa spoliehame na dobrú komunikáciu s reprezentáciami, musíme byť opatrní a predchádzať zraneniam. Na to sa zameriame. Na zranenia vplýva veľa faktorov, nevieme presne, čo je hlavným dôvodom, výjazdy, zmena metodiky, vyššia zápasová záťaž... Vždy sa snažíme minimalizovať minútovú záťaž na každého hráča. Nechceme hľadať vinníkov, ale pokúsiť sa o to, aby hráči boli dostupní a pripravení na 100% v priebehu celej sezóny. Je smola mať štyroch či piatich zranených hráčov, je to menšia pliaga zranení. No, je čas ukázať, že máme skvelý káder."

[RAC1] Aké možnosti zvažuješ na pravej strane obrany v najbližších zápasoch? Uvažuješ o tom, že budeš hrať na troch stopérov?

"Máme rôzne možnosti a alternatívy. Musíme preveriť, ako je na tom Sergi Roberto s jeho problémami. Máme aj odchovanca Marca Casada. Môžeme hrať na troch stopérov alebo poslať obrancu ľaváka na pravú stranu. Uvidíme aké budeme mať dojmy po dnešnom tréningu."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Vidíš nejaké riešenie, aby ukončiť tento vplyv 'vírusu FIFA' vo futbale?

"Je to ťažké. FIFA má už plán organizovať Majstrovstvá sveta každé dva roky, čo je... viac než kontroverzné. Myslím si, že riešením by bola jeden a pol mesačná reprezentačná prestávka, zvyšok sezóny by patril klubom a nebolo by toľko reprezentačných prestávok. To by bolo lepšie, ale samozrejme to nezávisí odo mňa."

[German García, Radio Nacional] Ako je na tom Dembélé?

"Cíti sa dobre, je pripravený na 100%. Trénoval normálne a je dostupný."

[Helena Condis, Cadena COPE] Tite verejne priznal, že Barcelona sa s ním skontaktovala, aby sa postaral o Raphinhu, ktorý potom nastúpil v základnej zostave. Luis Enrique na druhej strane poslal na tribúnu Érica Garcíu, Jordi Alba nehral, a Gavi, Pedri a Busquets boli náhradníkmi. Mal si na toto rozhodnutie nejaký vplyv?

"S Luisom Enriquem máme veľmi dobré vzťahy, boli sme spoluhráči a potom bol mojim trénerom. Sme v kontakte, ale to je všetko. Volali sme nielen Titemu, ale aj trénerovi Francúzska a trénerom všetkých našich hráčov, aby nejakým spôsobom zabránili preťaženiu. Vždy im posielame plán a v tejto komunikácii musíme pokračovať aj naďalej, pretože je to potrebné. Aj napriek tomu sa niekoľko hráčov zranilo, taký je futbal, je to otázka kalendára a nešťastia, ale neexistujú výhovorky, je potrebné pracovať ďalej."

[Otázka smerujúca na to, že v reprezentácii Španielska sa nikto nezranil]

"Mali sme šťastie. V reprezentácii sa pracuje veľmi dobre z hľadiska záťaže, tréningy sú veľmi podobné. Určitým spôsobom my v Barcelone a Luis Enrique hľadáme podobné veci."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Koundé sa objavil na videu z tréningu. Môže zahrať v El Clásicu, alebo si myslíš, že je lepšie počkať?

"Vždy chceme, aby sa hráči vrátili úplne zotavení a najdôležitejšie je, aby sa zotavili dobre. Bez ohľadu na zápas je najdôležitejšie to, aby sa zranenie neobnovilo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Na čo myslíš, keď pracujete dva mesiace a nikto sa nezraní, s výnimkou problémov v prípade Roberta, a potom vypadne 5 hráčov?

"Je to smola, ale Héctor Bellerín sa zranil, keď trénoval s nami. Nikomu nič nevyčítame, jednoducho je to otázka kalendára, metodológie, rozdielov v tréningoch, záťaže, cestovania... Také veci sa stávajú, nie sme jediný klub, kde sú zranení hráči. Nech sa vyliečia čo najskôr. Hráčom som už povedal, že všetci budú potrební a teraz vzhľadom na 4-5 zranení ešte viac."

[Jordi Blanco, ESPN] Casada si stiahol do prvého tímu. Mohlo by to platiť aj o stopéroch v rezervy, keďže zranení sú Araujo a Koundé? Ako hodnotíš Pelaya, ktorý s vami trénoval?

"Balde má 18 rokov a stavili sme na neho. Keď vidím, že niekto je pripravený, môže hrať. Sledujeme Barcelonu B, neustále komunikujeme s Rafom Márquezom, ktorý odvádza skvelú prácu. Hráč môže hrať bez ohľadu na vek za predpokladu, že je pripravený."

[Jordi Grau, TV3] Máš stanovený nejaký dátum návratu zranených hráčov? Na zápas proti Interu či Realu?

"Máme čas na návrat mnohých zranených hráčov, okrem Ronalda, ktorý El Clásico vynechá. V prípade ostatných uvidíme, ako bude prebiehať rehabilitácia. Ide o to, aby sa dobre vyliečili. Máme fantastický štáb. Budeme pracovať, aby sa vrátili čo najskôr. Myslím si, že je to veľká smola, pretože vypadli v priebehu pár hodín. Pracujeme na všetkých detailoch, ale niektoré veci nám unikajú."

[Albert Hernández, TVE] Zranenie v prípade ktorého hráča ťa mrzelo najviac?

"Najviac mi je ľúto Ronalda kvôli dĺžke absencie a nutnosti podstúpiť operáciu. Dlho nebude môcť trénovať a vynechá dôležité zápasy. Ale bohužiaľ, taký je futbal. Zranenia sa môžu prihodiť a musíme to akceptovať. Teraz majú šancu ďalší hráči, ktorí môžu ukázať svoje schopnosti."

[Sport] Myslíš si, že kritika na adresu Luisa Enriqueho je spravodlivá?

"Môžem odpovedať len všeobecne, pretože prostredie okolo každého futbalového tímu v Španielsku je veľmi kritické. Hovoríme o tom s ostatnými trénermi, že cítia tlak a kritiku. Ovplyvňuje nás to všetkých. Proste je to tak a hotovo. Buď to prijmete alebo sa tejto profesii nevenujte. Vy žijete z toho, aby ste komentovali udalosti a tvorili programy. To je normálne. Neznamená to však, že kvôli kritike zmeníme prácu."

[David Ibanez, Mediaset] V tomto kole sa môžete stať lídrom, ak Real Madrid stratí body. Čo si o tom myslíš, chceš by si byť čo najskôr na čele?

"Myslím len na to, aby sme zajtra vyhrali. Samozrejme, že ak sa nám podarí dostať na čelo, o to lepšie, ale najdôležitejšie je odviesť dobre svoju prácu. Čelíme ťažkému súperovi, ktorý sa vie brániť a má svoju dušu. Videli sme na Santiago Bernabéu, že dokážu hrať v defenzíve."

[Josep Soldado, Antena Tres] Prebieha diskusia o budúcnosti Sergia Busquetsa. Hovoril si s ním o budúcej sezóne?

"Verejne povedal, že teraz nebude prijímať žiadne rozhodnutia a počká až do konca sezóny. Bude závisieť od tejto sezóny, šampionátu. Po sezóne si všetko premyslí a rozhodne sa čo ďalej. Pre mňa je to veľmi dôležitý hráč, podobne ako pre Luisa Enriqeuho."

[Joan Domenech, El Periódico] V poslednom zápase proti Malorke si mal obrovské problémy so zraneniami. Teraz je situácia úplne iná, však?

"Áno, samozrejme, že je to iné. Náš káder sa zmenil, situácia v lige tiež. Sme v dobrej forme, získavame tri body, ale musíme vyhrávať aj v nasledujúcich zápasoch. Bude to pre nás skúška, tá ďalšia nás čaká v utorok."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Je známe, že liga sa nevyhráva v októbri a novembri, ale v takejto nezvyčajnej sezóne s Majstrovstvami sveta sa dá v tomto období veľa získať alebo veľa stratiť, však?

"Áno, nie je to rozhodujúce obdobie, ale určite je veľmi dôležité. Musíme odohrať 8 zápasov v Lige a Liga Majstrov pre šampionátom. Musíme prejsť cez to obdobie v najlepšej forme a získať čo najviac bodov."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] V predsezóne si využíval dvojicu García - Christensen. Od začiatku sezóny však hrali spolu pomenej. S čím si v ich prípade spokojný a čo im chýba?

"Máme v kádri piatich hodnotných stopérov. To, kto hrá, často závisí od konkrétneho zápasu a súpera. Je za tým veľa aspektov. Vplyv má aj únava, preťaženie. Éric a Andreas sú veľmi dobrí hráči."

[El Diez del Barca] V posledných zápasoch nastupoval na ľavej strane Alejandro Balde, ale v zápase proti Bayernu si stavil na Marcosa Alonsa. Je Balde pripravený hrať proti tak náročným súperom?

"Všetci súperi sú nároční, ako v Lige Majstrov, tak aj v lige. Tri body proti Viktorii Plzeň sa počítajú rovnako ako tri body proti Bayernu. Sú to len rotácie, podobne ako v prípade stopérov. Kalendár je nabitý, preto zavádzame zmeny. Všetci chcú hrať, musia by pripravení."

[Culemania] Zvažoval si poslať na pravú stranu obrany záložníka, ktorý dokáže vyvážať loptu ako Jules Koundé?

"Áno, máme viac možností. Sergi Roberto je záložník, ale rovnako dobre dokáže hrať na kraji obrany. Hráči ako De Jong a Gavi sa dokážu adaptovať na hru na tejto pozícii, ale myslím si, že potrebujeme hráča s defenzívnejším profilom."

[Mas que pelotas] Marc Casado trénoval s prvým tímom. V predsezóne si ho nasadil na pravú stranu. Prečo ho vidíš na tejto pozícii a nie na poste pivota?

"Marc je všestranný a veľmi ambiciózny. Bez ohľadu na to, kde hrá, ukazuje sa v dobrom svetle. Dokáže hrať ako pivot, krajný či centrálny obranca. Je to dobré pre trénera, pretože vďaka tomu máme viac možností. Mám radosť, že je s nami."

[Iniestazo] Ansu Fati nebol povolaný na posledný reprezentačný zraz. Ako to vzal a ako v priebehu toho času trénoval?

"Pracoval veľmi dobre. Som spokojný s jeho tréningom a nasadením. Niektorí hráči mohli prijať horšie to, že neboli povolaní, ale ním to neotriaslo. Po celý ten čas zo seba dával všetko a to je dobré pre neho aj pre mužstvo."

V najbližšom čase budete hrať každé 3-4 dni. Nie je to už šialenstvo?

"Áno, ale my o tom nerozhodujeme. My, tréneri, o tom môžeme len diskutovať, ale nemôžeme prijímať rozhodnutia. Kalendár je veľmi nabitý, ale musíme sa prispôsobiť."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.