Xavi Hernández na tlačovej konferencii po zápase proti Malorke uviedol, že jeho zverenci podali vcelku dobrý výkon, ale zápas nebol nijako výnimočný. Tréner pochválil tím za veľmi dobrú prácu v obrane a za umnú a trpezlivú hru s loptou.

Rozhodli ste sa, že po góle Lewandowskeho bude lepšie hrať pokojne, bez rizika, namiesto hľadania druhého gólu s vyšším rizikom?

"Dnes sme boli veľmi trpezliví a pokojní. Malorka sa uzatvorila vzadu. Vždy sa ťažko útočí proti tímu, ktorý hrá systémom 5-4-1. Musíme byť presní a útočiť do voľného priestoru. V prvom polčase sme hrali dobre a v druhom tak, ako oni chceli, aby sme hrali. Po reprezentačnej prestávke sa však nehrá jednoducho, keď mnohí hráči neboli v klube. K tomu tu bol náročný terén. Hrajú veľmi bezprostredne. Prihrávajú Muriqimu, získavajú druhé lopty, využívajú štandardné situácie... Kang-in Lee mal šancu podobne ako Robert na 2:0, ale keď gól na 2:0 nestrelíte, neskôr je to ťažšie, najmä na tak nepríjemnom štadióne. Je to veľmi dôležité víťazstvo."

[Marta Ramón, RAC1] Vyhrala dnes Barcelona vďaka úrovni Lewanowskeho a Ter Stegena?

"To by bolo veľmi úbohé zhrnutie. Myslím si, že v obrane sme zahrali dobre a tiež v mnohých momentoch pri rozohrávke, keď sme hľadali krídla a útočili do priestoru. Chýbala nám finálna prihrávka a načasovanie, ale pohyb určite nie. Odohrali sme dobrý prvý polčas a v druhom nám chýbal rytmus a hrali sme vyššie, no súper pretlačil svoju hru. Máme však hráčov, ktorí robia rozdiel. Marc je v skvelej forme, rovnako Robert. Nesústredil by som sa však len na to, ale pozornosť by som venoval aj tomu, že mužstvo dobre súperí a prakticky neinkasuje góly. Malorka mala dnes 2-3 gólové príležitosti, ale máme fantastického brankára a veľmi, veľmi dobrého útočníka. V posledných ligových zápasoch sme inkasovali len jeden gól. Ide o niečo, čo treba oceniť."

[Adria Albets, Cadena SER] Prečo si sa rozhodol poslať Baldeho na pravú stranu obrany? Si spokojný s jeho výkonom?

"Zvolili sme najprirodzenejšiu možnosť, možno aj najlogickejšiu. Dali sme tam hráča, ktorý túto pozíciu pozná, len s 'opačnou nohou'. Bola to najkonkrétnejšia možnosť. Sergi Roberto sa vracia po zranení a v priebehu týždňa ešte netrénoval na 100%. Rozhodli sme sa, že tam pošleme Baldeho. Sergi nakoniec naskočil do koncovky a vyzeralo to dobre. Dobre hral aj Balde. Tento zápas bol veľmi pozičný. Možností na bežecké súboje prakticky nebolo, pretože súper hral na 5-člennú obranu. Bol dobrý v rozohrávke, vyhrával súboje, zabezpečoval... myslím si, že defenzívna línia zahrala na veľmi vysokej úrovni. Jordi Alba hral veľmi dobre, aj Piqué a Andreas."

[Helena Condis, Cadena COPE] Piqué hral od začiatku. Môže hrať od začiatku aj v zápase proti Interu?

"Áno, každý môže hrať od začiatku. Máme veľmi široký káder, ktorý je zárukou a budeme rotovať. Hráčom som už povedal, že je ťažké hrávať každé 3 dni, takže všetci budú dôležití. Každý musí byť pripravený. Piqué dnes zahral veľmi dobre."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovorí sa, že takéto zápasy vyhrávajú ligu. Označil by si Lewandowskeho za 'rýdze zlato', najmä na tieto zápasy?

"Áno, opäť urobil rozdiel, ale potrebné je pochváliť aj defenzívnu líniu, cirkuláciu lopty... možno to nie je vidieť tak jasne ako skvelý zákrok Ter Stegena, či pekný gól Lewandowskeho, ale existujú aj iné aspekty hry, ktoré sú pre nás kľúčové. Bol to vcelku dobrý zápas bez iskry, ale získali sme mimoriadne dôležité 3 body. Na takýchto štadiónoch sa nevyhráva ľahko."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Na trénerskú stoličku Barcelony si zasadol pred 11 mesiacmi. V La Lige si na výjazde odvtedy neprehral. Čo si o tom myslíš?

"Verím, že ak rekordy nejdú ruka v ruke s úspechmi či titulmi, sú zbytočné. Pre nás je to len anekdota. Znamená to len toľko, že odvádzame dobrú prácu a sme na správnej ceste. Je potrebné súperiť aj naďalej týmto spôsobom, najmä na výjazde, ale aj doma. To je všetko. Ak sa tieto rekordy zmenia v tituly, chutia oveľa lepšie."

[Laura Brugues, TV3] Barcelona má v Lewandowskom hráča, ktorý vám jedným gólom vyhrá zápas...

"Áno, pretože je to hráč, ktorý poskytuje určitú záruku, ale rovnaký názor mám na mnohých hráčov. Každý, kto hrá, môže urobiť rozdiel. Lewandowski je hráč svetovej úrovne, jeden z najlepších útočníkov sveta, ak nie najlepší. Je garanciou úspechu a gólov. Dnes opäť urobil rozdiel. Som veľmi spokojný. Všímam si aj to, ako pracuje, riadi, rozpráva sa so spoluhráčmi..."

[Victor Malo, Culemania] Ansu dnes zahral od začiatku. Ako hodnotíš jeho výkon?

"Bolo to veľmi dobré. Je vidieť, že je pripravený na 100%. Tieto dva týždne mu veľmi pomohli. Na tréningoch prezentoval veľmi vysokú úroveň. Dnes dribloval, mal podiel na hre, hľadal priestor, prihral na gól Robertovi... nepochybne bude pre nás veľmi dôležitý."

Prečo rozhodca poslal na Oscara Hernándeza na tribúnu? Čo si myslíš o hre Malorky?

"Myslím si, že za to, že sme protestovali po faule na Gaviho, ktorý nebol odpískaný a následne bol odpískaný Piquého faul. Sťažovali sme sa, pretože sme názoru, že faul na Gaviho bol zjavný. Vyplynulo to z napätia počas zápasu. Malorka hrala veľmi dobre. Tento zápas sme analyzovali veľmi dôkladne. Vieme, ako dobre pracujú s Aguirrem. Hrajú na troch stopérov a krajní obrancovia im dávajú veľa. Muriqi je pre nich veľmi dôležitým referenčným bodom. Kang-in Lee tiež. Myslím si, že v tejto sezóne nebudú trpieť."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-10-02 08:00:12
Tak dobrej zápas to fakt nebyl. Bylo to jak po opici.