Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším zápasom proti Villarrealu. Xavi priznal, že si je vedomý toho, že ak Barcelona v tejto sezóne nezíska žiadnu trofej, môže skončiť na lavičke trénera Blaugranas.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra vás čaká Villarreal. Pozdáva sa ti, že po posledných výsledkoch hráte proti tak ťažkému súperovi? Aký zápas môžeme očakávať?

"Je to ťažký súper, jeden z najťažších v lige. Veľmi ho rešpektujeme, pretože hrá veľmi dobrý futbal. Je to súper - chameleón; dokáže brániť s mnohými hráčmi a zároveň v početnom množstve vytvárať tlak vysoko, ako v zápase, kedy som len začínal pracovať v Barcelone. Má skvelého trénera, ktorý veľmi dobre pracuje na taktickom aspekte. V lige inkasovali len 3 góly. Je to náročný, fyzický súper. Veľmi sa mi páči, ako hrá. Bude to ťažké, ale po prehre v El Clásicu hráme opäť doma, pred našimi fanúšikmi. Musíme odohrať skvelý zápas a získať 3 body."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako sa dostať opäť do formy?

"Tým, že budeme vyhrávať a mať dobré dojmy. Musíme odohrať dobrý zápas a získať 3 body. Toto je môj spôsob, ako otočiť situáciu tímu."

[Marta Ramon, RAC1] Sergio Busquets bol po El Clásicu kritizovaný. Ako to vysvetlíš? Aký typ hráča môže podľa teba hrať ako centrálny záložník?

"Všetci boli kritizovaní: tréneri, hráči... zvyčajne sa ukazuje na dvoch, troch hráčov a trénera... to je normálne. Pre mňa sa nič nezmenilo - Busi je naďalej veľmi dôležitý. Určite budú zápasy, v ktorých ho budem využívať, alebo ho budem využívať zriedkavejšie, ale pre nás je to naďalej kľúčový hráč, kapitán. Mám pozitívny postoj, že všetko bude v poriadku. Sme jednotní a to je najdôležitejšie."

[Adria Albets, Cadena SER] Keď sa mužstvu nedarí, často sa poukazuje na herný model. Myslíš si, že mužstvo hrá už tak ako chceš?

"Áno, hráme podľa našej predstavy. Či v El Clásicu, kde sme prehrali 1:3, alebo v zápase proti Interu na Camp Nou sme hrali podľa našej predstav: dominovali sme v hre, útočili sme, v početnom množstve sme nabiehali do pokutového územia, strieľali z diaľky, mali sme vysoko vysunutú obranu - toto je moja predstava. Niekedy to vychádza, niekedy nie, ale zdôrazňujem, že nakoniec to vyjde. Snažím sa trénovať hráčov tak, aby sa zlepšila hra a aby nám viac vecí vychádzalo. Myslím si, že hráčom sa tento zámer pozdáva."

[German García, Radio Nacional] Prečo hráči naďalej nestrieľajú viac z diaľky aj napriek tomu, že ich k tomu nabádaš?

"Pretože súper bráni veľmi dobre. Real výborne bráni s nízko postavenou obrannou líniou a veľa behá. Dobre pred nami uzatvárať cestu na prihrávku do stredu, hral na brejky, rýchlo dopravoval loptu dopredu a aj napriek tomu nám nenechával priestor. Mali sme niekoľko možností, aby sme dosiahli lepší výsledok, ale nepodarilo sa. Možno nie až toľko ako zvyčajne, ale Real bráni veľmi dobre. Neumožnili nám prihrávať na interiors cez stred, takže sme to museli robiť zo strany, čo je náročnejšie. Takto padol gól po akcii Ansu. Necítili sme sa komfortne tak ako bežne, pretože Real bránil veľmi dobre."

[Helena Condis, Cadena COPE] Joana Laportu dojalo, keď videl, ako Pedri odovzdáva Kopa Trophy Gavimu na gala v Paríži. Čo si cítil ty? Čo si myslíš o slovách Juliana Nagelsmanna, ktorý povedal, že toto ocenenie si viac zaslúžili Musiala či Bellingham?

"Je zrejmé, že vždy budú existovať rôzne názory. Podľa mňa získal Gavi toto ocenenie viac ako zaslúžene. Využijem príležitosť, aby som mu pogratuloval a takisto aj Alexii Putellas a Robertovi Lewandowskemu. Sú to fantastické ocenenia, ktoré znamenajú, že Barcelona stále žije, aj keď nedosahuje skvelé výsledky."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Éric García bol takisto označovaný za jedného z vinníkov prehry v El Clásicu. Je to nespravodlivé hodnotenie?

"Veľmi si ceníme všetkých hráčov, no najmä Érica. Je to mimoriadny profesionál. Dáva nám veľa. Samozrejme, vždy sa objavia nejaké chyby hráčov alebo trénera... futbal je hra chýb a v našom tíme je stopér veľmi vystavený situáciám, v ktorých môže urobiť chybu. Éric nám dáva veľmi veľa a pre mňa predstavuje garanciu, príklad v šatni, vždy je angažovaný, dobre trénuje... Samozrejme, že sa všetci musíme zlepšovať, ale ja si veľmi cením takého hráča ako Éric."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Aké sú hlavné dôvody, že mužstvo hrá teraz slabo? Ako veľmi ťa to znepokojuje?

"Situácia tímu je taká, aká je. Nie je najlepšia. Áno, sezónu sme začali dobre a teraz to nevyzerá až tak dobre, ale to ma neznepokojuje. Teraz ma zamestnáva zápas proti Villarrealu a neskôr proti Athletic. Musíme ísť krok po kroku, to je jasné. Aj napriek tomu, že sme prehrali na Bernabéu, na lídra strácame len tri body. Sezóna je veľmi dlhá, ale nemôžeme spomaliť. Musíme odhaliť chyby, kvôli ktorým sme stratili body a zlepšiť sa. Hranica medzi víťazstvom a prehrou je veľmi tenká, ide o detaily, šťastie... To treba hľadať."

[Francesc Latorre, TV3] Je aj naďalej tvojim cieľom vyhrávať trofeje za každú cenu?

"Áno, je to nevyhnutné, musíme vyhrávať tituly. Povedal som to počas prezentácie tímu pred zápasom Gamper Cupu a naďalej je to aktuálne."

V poslednom zápase sa opäť rozprúdila debata o možnom pokutovom kope. Malo by mužstvo v takýchto situáciách protestovať voči rozhodnutiu rozhodcu alebo pokračovať v hre?

"Neviem, nedávno som bol nahnevaný na rozhodcu v zápase proti Interu a nepomohlo mi to. Toto je práca arbitra a vždy sa snažím myslieť na to, že vždy odpíska to, čo vidí a svoju prácu si chce urobiť čo najlepšie. Nemám viac čo povedať. Vždy hovorím, že na konci sezóny budeme všetky tímy v tomto smere rovnocenné. Uvidíme, či sa to vyrovná už teraz."

Stojíš si za hodnotením posíl zo začiatku sezóny?

"Posilnili sme sa veľmi dobre. V posledných zápasoch bolo veľa absencií, čo sme veľmi pocítili, ale nakoniec si myslím, že káder je veľmi dobrý a cieľom je vyhrávanie titulov. Nie je treba meniť naratív aj napriek nedávnym výsledkom."

[Ricardo Rosetti, GOL] Myslíš si, že chyby, ktoré objavíte, je môže odstrániť, alebo by to vyžadovalo korekcie, ktoré by veľmi ovplyvnili herný model?

"Niekedy ide aj o chyby tímu v otázke štruktúry, držania línie, presingu... Snažíme sa tieto chyby odhaľovať, ukazujeme to hráčom a robíme všetko preto, aby sme ich eliminovali priebežne alebo počas polčasovej prestávky."

[Toni Juanmarti, Relevo] Hovorí sa, že pre trénera Barcelony je najdôležitejšia znalosť prostredia. Ty ho poznáš dobre. Pomáhajú ti skúsenosti vyrovnať sa s nervozitou v takto delikátnych a napätých situáciách?

"Áno, som pomerne pokojný človek. Chcem, aby všetko išlo dobre. Som culé a nezastavím sa z akéhokoľvek dôvodu, ani po prehre v El Clásicu či remíze s Interom. Neprestanem, aj keby sme mali hrať Európsku ligu. Budem naďalej pracovať, aby som zmenil túto situáciu. Nie je to jednoduché, ale dám zo seba všetko. Môžem povedať len to, že budem pracovať ešte tvrdšie, aby som veci zmenil a hráčom sprostredkujem, že cieľom v tejto sezóne je získať trofeje, ale máme len október, do konca sezóny zostáva ešte veľa času."

[David Bernabéu, Sport] Keďže mužstvo prechádza procesom prestavby, nebráni tento stav snahe získať trofeje?

"Ide o to, že taký je môj dojem. Musím byť úprimný ku klubu, hráčom, okoliu, culés, socios, našim fanúšikom... Myslím si, že sme vytvorili mužstvo, aby bolo úspešné a získavalo trofeje. Prijímam zodpovednosť, no pracujem s úplnou nádejou. Aj napriek veľkej kritike z uplynulého týždňa ma všetci podporujú, dostávam toľko správ, ako keby zomrel niekto blízky. Je potrebné pokračovať v práci a chytiť býka za rohy. Toto je Barcelona, nie sú tu žiadne prechodné obdobia. Na vyriešenie vecí sme mali čas v polovici predchádzajúcej sezóny. Možnože to vyhlásenie o vyhrávaní trofejí nás k niečomu zaväzuje, no musíme súperiť, ak klub vynaložil tak veľké úsilie v snahe posilniť tím. Ak sa to nepodarí, ako povedal prezident, bude to mať následky, v prvom rade pre mňa. Je to normálne. Chcem čeliť problémom a nájsť riešenie a nehľadať výhovorky či vinníkov. Všetci sme vinní, od trénera až po posledného hráča. Úprimne si myslím, že máme tím, ktorý dokáže vyhrávať trofeje a ak sa to nepodarí, tak príde iný tréner a pokúsi sa to urobiť."

[Anais Marti, La Vanguardia] V predchádzajúcej sezóne si hovoril, že Busquets je pre teba nenahraditeľný. Kontrakt má platný len do konca tejto sezóny. Do akej miery ťa to znepokojuje?

"Končí mu zmluva, taká je realita. Uvidíme, čo sa stane na konci sezóny, ako sa bude cítiť a ako bude hrať, teraz je október. Samozrejme, má určitý vek a musí prijať osobné rozhodnutie. Ja som to urobil v priebehu sezóny v poslednom roku. Mal som možnosť predĺžiť zmluvu, ale nakoniec som sa rozhodol pre zmenu prostredia. Každý má svoje pocity. Na tejto pozícii nemáme prirodzeného náhradníka, pretože Pjanić a Nico sa rozhodli odísť, ale máme iné možnosti. Napríklad Frenkieho de Jonga, môžeme to skúsiť s Franckom Kessiém či dokonca s jedným zo stopérov, hoci by to nebolo najlepšie odporúčané riešenie. Pre mňa je Busquets v tíme dôležitý."

[Marc Juste, Jugones] Povedal ti prezident, že v prípade absencie ťa prepustí, alebo je to len tvoj názor? Naozaj si myslíš, že ak nevyhráš trofeje, tvoje pôsobenie v klube sa skončí? Pochopil by si to?

"Nie, nepovedal. Samozrejme by som to pochopil, už som na to odpovedal tvojmu kolegovi. Toto je Barcelona a tá má získavať trofeje. Klub navyše vyvinul úsilie. Je potrebné bojovať a snažiť sa to dosiahnuť. Uvidíme, aké budú dojmy. Nebudem nikoho klamať, cieľom je získať trofeje, zdôrazňujem to."

[Roger Torello, Mundo Deportivo] Uvidíme v zápase proti Villarrealu veľa zmien, aby si našiel recept na dobrú dynamiku a zisk troch bodov?

"Áno, urobíme určité zmeny, aby sme osviežili mužstvo. Máme hráčov, ktorí nahromadili zápasovú záťaž a zápasy proti Interu a Realu boli mimoriadne náročné. Áno, budú zmeny, ale tak 3-4, ako vždy."

[Dia del Barca] Aké zmeny plánuješ zaviesť, aby si zlepšil hru v obrane?

"Musíme byť agresívnejší, lepšie postavení po strate, vyhrávať viac súbojov jeden na jedného, možno urobiť taktický faul.. Áno, môžeme zlepšiť veľa aspektov v mnohých situáciách."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Povedal si, že Busquetsa môže nahradiť niekoľko hráčov. Myslíš si, že Frenkie de Jong môže dať tímu najviac na poste defenzívneho záložníka?

"Myslím si, že v našom hernom spôsobe je to skôr centrálny záložník, ale vidím, že sa cíti dobre aj v úlohe pivota, pretože vďaka vedeniu lopty vytvára početnú výhodu, v defenzíve sa dobre prispôsobuje stopérom, pri vyvážaní lopty vytvára trojicu zozadu. V súbojoch sa cíti komfortne. Áno, je to jedno z riešení."

[Iniestazo] Dembélé a Raphinha nedokázali v posledných zápasoch urobiť rozdiel. Hovoril si s nimi? Plánuješ nejaké korekcie?

"Uvidíme zajtra, ale naši krídelníci boli v zápasoch proti Interu a Realu dobre pokrytí, mali pred sebou dvoch hráčov súpera a dobré istenie. Lopta musí rýchlejšie cirkulovať, musíme ju rýchlejšie prehadzovať zo strany na stranu. Vylepšiť sa dajú rôzne veci, aby sa dostali aspoň do súboja jeden na jedného."

[Artur López, Culemania] Ansu Fati zohral pri góle Ferrana Torresa v El Clásicu dôležitú úlohu. Ako ho hodnotíš na tréningoch. Sme blízko k tomu, aby sme ho pred MS videli v najlepšej forme?

"Áno, je na tom dobre. Naposledy zaznamenal veľmi dobré striedanie, bol aktívny, mal podiel na góle. Mal šancu na remízu. Dobre trénuje, na ihrisku bude často a určite bude pre nás dôležitý."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2022-10-19 18:48:28
Xavi ak posledné dva zápasy boli podľa tvojich predstáv tak s pánom Bohom Barca. A už prestaň obhajovať toho Busquets, nebud smiešny. Ďalej Garciu.Zato ze je angažovaný v šatni tak nám dáva veľmi veľa. Zobuď sa už prosím ťa. Normálne som rozčarovaný zo Xaviho vyjadrení.
Barco10 Premium
2022-10-19 19:06:59
Naco na seba vytvara taky tlak ze musia prist trofeje ano chceme ich ale ani klopp nevyhral hned 1. Sezonu trofeje .... hlavne nech sa zlepsi hra nech vidno nejaky progres a hlavne nech mame viac variant na strelenie golu ale toho sa bojim ze nebude on chce hrat futbal ako ked bol v zalohe on so sergiom a iniestom ale to bola zaloha ktora sa najde raz za dekadu a este k tomu messi ..... verim ze keby bol v obrane kounde araujo christensen v tychto zapasoch tal tento oktober je iny .... ale ma keby sa nehra tak treba makat