Tréner FC Barcelona Xavi Hernández hodnotil výhru svojich zverencov nad Villarrealom na tlačovej konferencii po stretnutí.

[Catalunya Radio] Chcem sa spýtať na prvý polčas. Aké máš dojmy?

"S hráčmi sa veľa rozprávame. Hovoríme o futbalovej zrelosti, pretože hráči musia medzi sebou komunikovať. V prvom polčase sme zahrali dobre. Dnes na poste defenzívneho záložníka nastúpil Frenkie. Musíme pochopiť, ako hráme. V podaní záložníkov to bol vydarený zápas. Aj v prípade Ansu. Dobrý zápas v obrane aj v útoku. Aj Marcos Alonso podal dobrý výkon, podobne ako celá defenzívna línia. Dobre sme zareagovali po posledných zápasoch. Ukázali sme osobnosť aj charakter. Mužstvo dobre odpovedalo. Som spokojný s našimi hráčmi. V šatni sme ako rodina."

[Marta Ramon, RAC1] Ako hodnotíš výkon Frenkieho na poste defenzívneho záložníka? Budeš ho naďalej nasadzovať na tejto pozícii?

"Frenkie môže hrať na tejto pozícii. Dnes sme to skúsili v zápase proti Villarrealu. V rozostavení 4-4-2 je defenzívny záložník prakticky voľný hráč, rozohráva, prelamuje línie, hľadá záložníkov a Frenkie to dokonale pochopil. V obrane sme netrpeli takmer vôbec. Zahrali sme efektívne ako tím a najmä Frenkie."

[Adria Albets, Cadena SER] Ako si vnímal piskot, keď Piqué nastúpil do zápasu? Myslíš si, že niečo podobné by sa udialo aj v prípade, že by do hry naskočil Éric García?

"Musíme byť jednotní. Fanúšikovia, hráči... Je to moment, aby sme sa zjednotili. Môžem sa vyjadriť len k záležitosti s Piquém. Dokonca aj keď nie je vo forme, v šatni je príkladom. Príkladom s veľkým P. Nerobí problémy, ak nehrá, nikdy. Je príkladom a kapitánom. Potrebujeme jednotu. Ak by príkladom nebol, nič také by som nepovedal. Ale je. V šatni sme jednotní ako rodina. Sme fantastická skupina a máme veľmi dobrú atmosféru a to je najdôležitejšie."

[Afredo Martínez, Onda Cero] Zdalo sa, že zmeny v zostave nič nezmenia, ale keď ste ich urobili, zahrali ste lepšie...

"Zmenili sme jedenástku, pretože sme potrebovali mužstvo pripravené na 100%, aby sme presovali a dominovali v zápase. V obrane sme potrebovali viac behať, aby sme zaplátali diery, ktoré sme nechali. Nemením zostavu preto, aby som niekomu niečo dokazoval. Myslím si, že zmeny sú dobré pre tím, aj pre taktiku. Myslím si, že Ferran je lepší v dostupovaní súpera. Veľmi nám pomohol Ansu, ktorý uzatváral priestor zozadu. Dobre sme zahrali ako tím, ale aj individuálne."

[Helena Condis, Cadena COPE] Povedal si, že Piqué je príkladom. Ako by si okomentoval situáciu, keď niektorí hráči si nechcú znížiť svoj plat?

"O to sa nestarám. Zaujíma ma to, ako sa hráči správajú v šatni a športový aspekt. Piqué je príkladom a to je pozitívne pre mužstvo, pretože to vplýva na celý tím. Po posledných prehrách s Interom a Realom sme museli zareagovať a urobil to celý tím. Všetci hráči zareagovali veľmi dobre. Som veľmi spokojný."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Aké emócie ťa sprevádzali pred zápasom proti Villarrealu?

"Barcelona je nepretržitá sínusoida. Nie sme najlepším klubom na svete. Očakáva sa od nás, že budeme vyhrávať všetky zápasy 3-4:0. Očakávania sú obrovské, ale tvrdo pracujeme a budeme bojovať o tituly, pretože taký je náš cieľ na túto sezónu. Ale pokoj. Panuje veľká netrpezlivosť a veľké napätie. My sme pokojní."

Pre prehrách s Interom a Realom bolo dnes na Camp Nou menej divákov. Čo si o tom myslíš?

"Uvidíme, čo náš čaká v nasledujúcich zápasoch v Európe. V Lige Majstrov to nemáme vo vlastných rukách. Vo štvrtok, tak ako hovoríš, je na Camp Nou prakticky 73 tisíc ľudí. Je veľmi pozitívne, že si nás príde pozrieť toľko ľudí. Pracujeme tvrdo, aby sme potešili našich fanúšikov."

Dobre ste zareagovali po prehrách v uplynulom týždni, najmä v prvom polčase.

"Ľudia hovorili, že v predsezónych zápasoch nie sme veľmi dobrí a teraz po zápasoch proti Interu a Realu tvrdia, že sme najhorší na svete. Tak sa hovorilo. Prevládajú emócie a teraz sme zas vychvaľovaní. Musíme pokračovať v sérii, pretože náš čakajú ťažké zápasy. Pokojne, trpezlivo a myslím si, že sme na dobrej ceste."

[Mundo Deportivo] Si presvedčený, že Frenkie de Jong je ideálny na to, aby hral na poste defenzívneho záložníka?

"Áno, hral dobre. V obrane získal množstvo lôpt. Hral dobre pozične a rozohrával loptu s Gavim a Pedrim. Villarreal hral na dvoch centrálnych záložníkov, čo je prakticky hra jeden na jedného. Sme tím a to je pre mňa najdôležitejšie. Som veľmi spokojný. Je to dôležitý deň. Museli sme zareagovať a aj sme to urobili."

Sú v tíme hráči, ktorí nie si pripravení a ktorí môže destabilizovať mužstvo?

"Tlak spočíva na mne a verím v hráčov. V jednotlivými hráčmi pracujeme tvrdo na psychologickom aspekte, aby všetci boli motivovaní, ale zároveň šťastní. Veľmi v nich verím. Je ľahké spochybňovať, ale majú veľký charakter, má ho celé mužstvo."

[Mediaset] Zostaneš na trénerskej stoličke?

"Vyhrali sme zápas a získali tri body. V uplynulom týždni sme ich stratili. Sme pokojní, pracujeme. Vieme, aký máme herný plán. Je ľahké hodnotiť mužstvo po prehre s Realom a remíze s Interom, ale do konca sezóny zostáva ešte veľa času."

[Relevo] Ako hodnotíš dnešný výkon Ansu Fatiho a Ferrana Torresa?

"Bolo tam veľa dynamiky, útočili sme aj prostredníctvom záložníkov, Robert vytváral priestor pre svojich spoluhráčov. Ako tím sme dobrí v útoku aj v obrane. Sme spokojní. Uskutočnili sme 5 zmien a dopadlo to dobre."

Prekvapil ťa druhý gól Lewyho?

"Nie, pretože dokáže zakončiť takéto akcie, dokáže viesť individuálne akcie. Je to zabijak. Je pripravený v pokutovom území, hľadá priestor. Robert je mimoriadny útočník."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-10-21 09:26:12
Frenkie podal dokonalý výkon.
2022-10-21 09:55:46
Frenkie super, ale inak až do prvého gólu to bol (aspoň pre mňa osobne) len priemerný výkon tímu, síce sme držali loptu, ale Fati a Ferran boli neviditeľní, nepresadzovali sa vobec 1 na 1 a zase to bolo hlavne o posúvaní lopty do strán apod. Stavidla sa otvorili až vďaka individuálnej kvalite Lewandovského.