Tréner FC Barcelona hodnotil vysokú výhru nad Athletic Club na pozápasovej tlačovej konferencii.

Prečo ste sa rozhodli zahrať so štvoricou záložníkov? Prečo si sa rozhodol pre takéto riešenie?

"Vedeli sme, že súper bude tlačiť vysoko. Pochopil som, že Pedri nám pomôže v obrane. Prítomnosť Pedriho vytvárala prevahu. Dembélé robil rozdiel, rovnako Robert. Myslím si, že to bol dobrý spôsob ako hrať. Myslím si, že sme zahrali dobre. Som spokojný, ale stále je priestor na zlepšenie."

[Marta Ramón RAC1] Ako sa ti páčil Dembélé?

"Dembélé dnes odohral kompletný zápas. Všetko išlo podľa jeho predstáv. Taký je futbal a je potrebné prijímať rozhodnutia. Sú dni, kedy sa hrá horšie, ale dnes bol skvelý. Musíme sa pokúsiť hrať na rovnakej úrovni."

[Cadena SER] Dva dobré zápasy v poslednom čase. Ako vysvetlíš túto zmenu po zápasoch proti Realu a Lige Majstrov?

"Vy analyzujete zápasy na základe výsledkov. Proti Interu sme nehrali zle, v Madride sme nehrali na svojej úrovni, ale mali sme svoje šance. Aj zápas v Mníchove sme mali vyhrať. Analyzujeme našu hru. Ak by sme analyzovali výlučne výsledky, nič by sa nezmenilo. Dnešný zápas bol takmer ideálny."

[Alfredo Martínez Onda Cero] Bol zápas proti Realu len náhoda?

"Nehrali sme na našej úrovni. Real bol vyspelejší a nedalo sa mu nič vytknúť. Ale sme na dobrej ceste a musíme veriť. Dnes bolo na tribúnach viac ako 80 tisíc ľudí, čo ukazuje, že fanúšikovia chcú víťazstvá."

[Helena Condis Cadena COPE] Bolo to Xaviho víťazstvo?

"Nie, je to výhra hráčov, pretože futbal patrí hráčom. Je prichádzam s hernou myšlienkou, ale vyhrávajú hráči. Zahrali sme intenzívne a dobre sme rozohrávali loptu. Som tu, aby som im pomohol. Môže im to pomôcť v tom, aby sa stali lepšími a ponúknuť im hernú myšlienku. Nič viac. Zvyšok závisí od nich."

[TV3] Ako vysvetlíš zmenu v Dembélého forme?

"Medzi krídelníkmi panuje konkurencia a to je výhoda tímu. Darí sa všetkým a pracujú pre tím. Hra krídelníka je ako hod mincou. Rozprávame sa o tom, čo môže zlepšiť. My to analyzujeme a Ousmane má potenciál, aby v zápase robil rozdiel."

Môže byť Alejandro Balde hráčom na dlhé roky?

"Áno, chcem tomu veriť. Hral s veľkou vierou a na veľkolepej úrovni. Má konkurenciu v podobe Albu a Alonsa, ale Balde má potenciál. V mužstve máme troch ľavých obrancov, čo má dobrý vplyv na tím a na konkurenciu. Balde bol dnes veľkolepý nielen v obrane, ale aj v útoku, nestráca lopty. Je hráčom súčasnosti a budúcnosti."

[Albert Rogé, Relevo] Čo je s Gavim a Sergim Robertom?

"Gavimu nič nie je, že to len narazený priťahovač. V prípade Sergiho Roberta sa zdá, že problém je vážnejší. Uvidíme zajtra. Môže vypadnúť z hry na niekoľko dní."

[Tutto Sport] Prehrali ste s Realom, nad Interom ste nevyhrali. Myslíš si, že klesla úroveň španielskej ligy, alebo sa to len zdá?

"Nemyslím si, že by úroveň za posledné roky klesla. Španielska liga má veľa skvelých tímov, Real Sociedad, Sevilla, Atlético. Je tu aj Real Madrid, ktorý je silný a vyhral Ligu Majstrov. Nepovedal by som, že úroveň ligy sa zmenila."

Raphinha hral proti Interu aj Real, no proti Villarrealu a dnes nie...

"Je dôležitý, ale museli sme zmeniť schému so štyrmi záložníkmi. Dnes som stavil na Dembélého, pretože je hráčom, ktorý ide do súbojov jeden na jedného, ale Raphinha je pre nás tiež dôležitý."

Ako hodnotíš hru Athleticu?

"Boli odvážni, vpredu nás tlačili. Počítali sme s tým a preto sme zvolili rozostavenie so štyrmi záložníkmi."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Je Ferran možnou náhradou za Lewandowskeho na poste hrotového útočníka?

"Máme veľa možností. Lewandowski si zaslúži oddych a na jeho miesto môže nastúpiť Ansu alebo Ferran. Ferran sa dobre pohybuje za stopérmi. Je veľmi dobrý a má vplyv na hru tímu."

Je Pedri multifunkčným futbalistom?

"Samozrejme. Rovnako ako Frenkie, Gavi či Marcos. Máme veľa takých hráčov. Dobre sa prispôsobujú novým pozíciám. Pre tím je to pozitívne."

[Día del Barcelona] Prekvapilo ťa, na akej úrovni je Koundé?

"Neprekvapilo ma to. Tlačil som na jeho transfer, pretože som videl, že je výnimočný. Julés je skvelý obranca, má dokonalú kontrolu nad loptou, výborne hrá vo vzduchu, dobre hrá v línii, komunikuje, je vodca, vie rozohrávať. Je to kompletný hráč. To ako trénuje a správa sa v šatni. Je príkladom. Bol to skvelý prestup."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-10-24 08:31:54
Ako sa môže novinár opýtať, či je ferran možnou náhradou za lewandowskeho ?? ...btw, moment zápasu bolo spracovanie vysokej odkopnutej lopty Xavim pri striedačkach, je z toho hit internetu ?
2022-10-24 08:41:48
No len netreba teraz mať prehnané očakávania lebo Bilbao zahralo veľmi slabo a Bayern bude úplne ale že úplne iný level a hoci majú istý postup podľa mňa určite nebudú sa šetriť. Škoda toho vypadnutia Roberta teraz keď sa dostáva do dobrej formy