Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii po prehre 3:0 s Bayernom Mníchov. Xavi neraz priznal, že Bayern bol lepším tímom v porovnaní s jeho tímom.

[Catalunya Radio] Prečo sa vám opäť nepodarilo konkurovať Bayernu? Ako vysvetlíš, že bolo opäť vidieť pocit menejcennosti v porovnaní s Bayernom?

"Povedal by som, aby sme sa pokúsili, aby sa nestalo, aby na nás malo priveľký vplyv vyradenie z Ligy Majstrov. Bayern bol lepší ako my, hral intenzívnejšie. V tejto sezóne mám po prvýkrát pocit, že sme nesúperili dobre. V doterajších zápasoch Ligy Majstrov sme súperili veľmi dobre. Myslím si, že futbalovo sme boli lepší ako Bayern a Inter, ale dnes nie. Vypadnutie náš určite ovplyvnilo z psychologického hľadiska. V šatni sme mali rozhovor, že je to otázka cti a hrdosti. Bayern stále o niečo hral a my prakticky o nič. Ako som povedal, táto súťaž je voči nám krutá. Mám pocit, že z Ligy Majstrov nás vyradili naše chyby. V predchádzajúcej sezóne za to mohol čisto športový pohľad, ale teraz sme mali všetko vo vlastných rukách a nechali sme si to ujsť. Je potrebné zareagovať tak, ako sme to urobili po El Clásicu. Je len október."

[Marta Ramon, RAC1] Ukázal tento zápas, že Bayern a Barcelonu delí ešte dlhá cesta?

"Nie, myslím si, že by bolo nespravodlivé vynášať takéto všeobecné súdy. Môžeme sa vrátiť k zápasu proti Bayernu, v ktorom sme boli lepší ako oni. Keď sme však lepší, tak to nevyužijeme. Je to sklamanie. Zostávajú nám iné súťaže. Musíme sa povzniesť. Už som povedal, že mužstvo vo výstavbe sa musí rozvíjať na základe takýchto prehier."

[Adria Albets, Cadena SER] Niektorí fanúšikovia po zápase priznali, že je to bolestivá rana, no možno sa vytvorilo až priveľa nadšenia a požiadavky boli priveľké. Súhlasíš s tým?

"Myslím si, že nadšenie z výhry titulov v tejto sezóne je stále prítomné. Úprimne si myslím, že môžeme vyhrať tituly. Nechcem klamať ľudí. Rozhodli naše chyby, neboli sme schopní dostatočne konkurovať v tejto súťaži. V predchádzajúcej sezóne sme nedokázali súperiť. V domácom zápase proti Benfike sme trpeli a v Mníchove sme mohli prehrať veľmi vysoko. Myslím si, že berúc do úvahy fakt, že sme vypadli už dnes večer, a aj tak sme súperili, no nič z toho nevyšlo z rôznych príčin, predovšetkým kvôli vlastným chybám. Ja som hlavným zodpovedným, ale musí to mať pokračovanie. Nezostáva nám nič iné, ako fanúšikom povedať, že vo zvyšných súťažiach urobíme maximum."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prezident po zápase povedal, že plne dôveruje tvojej práci. Cítiš sa ty po tomto stretnutí dotknutý?

"Nie, cítim sa dobre. Celkom úprimne, cítim sa dobre. Cítil som sa dotknutý po zápase v Miláne, kde som videl tie rôzne rozhodnutia a ten negatívny výsledok. Vtedy som bol nahnevaný. Ešte môžeme odohrať veľkú sezónu a som presvedčený, že to môžeme urobiť. Je len október a zatiaľ sme zlyhali len v jednej súťaži - veľmi dôležitej, pretože je to Liga Majstrov, ale budeme hrať v Európskej lige, kde budeme bojovať a vyhrávať. Tú ligu môžeme vyhrať, ale aj Copa del Rey či Španielsky superpohár. Ak to po tejto sezóne nebude, uvidím to ako prvý. Naďalej musíme byť pozitívne nastavení."

[COPE] Považuješ to za katastrofu?

"Katastrofa je to pre tých, ktorí sa o tom nepokúsia, ktorí túto výzvu nesplnia. Ja si myslím, že sme to zvládli v zápase v Mníchove, ale neprinieslo to očakávaný výsledok. Viete, čo sa stalo v Miláne. Musíme byť sebakritickí a zlepšovať sa."

[Josep Capel, Radio Nacional] Myslíš si, že mužstvu chýbala taká tá hrdosť, česť?

"Nie, myslím si, že na nás malo vplyv to, že sme vypadli a Bayern bol lepší. Taký je futbal. Bayern má špičkový tím, je to favorit na víťazstvo v tejto súťaži. Dnes bol oveľa lepší ako my. Nie je to pre mňa ťažké priznať, musím byť úprimný."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Čo si myslíš o fanúšikoch počas tohto zápasu?

"Som veľmi vďačný fanúšikom za podporu do samého konca napriek výsledku a slabej hre. Sú s mužstvom po celý čas."

[David Bernabéu, Sport] Myslíš si, že tento tím je skutočne na úrovni Ligy Majstrov? Alebo sa vám v La Lige jednoducho môže dariť, ale na Ligu Majstrov to stále nestačí?

"Pri analýze toho, čo sa stalo v Lige Majstrov, zisťujem, že sme mali všetko vo vlastných rukách. Myslím si, že v Mníchove sme súperili dobre, rovnako v Miláne, aj doma proti Interu - prvý polčas bol vtedy výborný. Utieklo nám to kvôli vlastným chybám. V predchádzajúcej sezóne sme mali pocit, že sú lepší ako my. Tento pocit sa teraz možno vrátil - ale to je už iný scenár: boli sme vyradení a psychicky nás to ovplyvnilo. Ak je to skutočne fiasko, tak sa z toho môžeme vždy poučiť. Vždy si myslím, že ten, kto bojuje a dáva zo seba všetko, nezlyhá. Je to proces."

Dnes z Ligy Majstrov vypadla Barcelona, ale aj Atlético Madrid a včera Sevilla. Po prvýkrát za posledných 20 rokov postúpi do vyraďovacej fázy len jeden španielsky klub. Je to podľa teba nejaký hlbší problém v španielskom futbale?

"Nemyslím si. V uplynulej sezóne sa Villarreal dostal do semifinále, súťaž vyhral Real. Sú to rôzne okolnosti, ktoré je potrebné preanalyzovať. Vypadol aj Juventus. Myslím si, že La Liga je na úrovni Premier League."

[Toni Juanmarti, Relevo] Je naozaj tak ťažké dostať sa do rytmu, ktorý sa v Európe vyžaduje?

 

"To si nemyslím. Dnes bol Bayern lepší z hľadiska intenzity, agresivity, vyhrávania súbojov... ja tu ešte vidím psychologický aspekt. Je ťažké pristúpiť k zápasu, kde viete, že nemáte čo získať."

[Tuttosport] Myslíš si, že Inter postúpil nezaslúžene? Alebo si Barcelona zaslúžila viac?

Vo futbale ten, kto vyhráva, si to zaslúži. Nejde tu o zásluhy z hľadiska toho, kto má postúpiť, ale o naše chyby.

[Deutsche Zeitung] Povedal si, že z tohto zlyhania sa musíte poučiť. O čo presne ide?

"Ako súťažiť, vyhrávať súboje, takticky faulovať, zastavovať brejky... Ide o veľa detailov, ktoré je potrebné kontrolovať. V zápasoch proti takým súperom sa im musíte v týchto aspektoch vyrovnať."

[Dominik Piechota, Kanał Sportowy] Ako môže Barcelona túto intenzitu a fyzické možnosti zlepšiť?

"Prostredníctvom intenzity, agresivity, rozhodnosti. V mnohých prípadoch je víťazstvo otázka viery a dnes to bolo ťažké, najmä preto, lebo už o nič nehráte."

[Mari Carmen Torres, Radio Marca] Je pre teba teraz najdôležitejšie motivovať hráčov, a nie rozostavenie tímu či taktika?

"Áno, treba ich povzbudzovať. O to ide. Môžeme vyhrať 4 tituly. Prehrali sme najdôležitejší, ale pred nami je ešte veľká časť sezóny."

[Laura Brugues, TV3] Čo teraz odkážeš fanúšikom?

"Že urobíme maximum. Samozrejme, že sme chceli postúpiť do osemfinále, ale nepodarilo sa. Budeme tvrdo bojovať, aby sa fanúšikovia cítili hrdí. Myslím si, že môžeme bojovať o zostávajúce tituly."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

20 komentáre
8JK8 Premium
2022-10-27 08:46:20
Najdôležitejšia bude psychická stránka veci pokiaľ sa Barce darí vypadáme ako najlepší tím na svete no pokiaľ príde ťažší súper vypadáme ako druholigista ako hovoril strýco Ernesto musíme sa naučiť trpieť ? lebo pokiaľ súper chytí nejaké to momentum máme obrovský problém sa s tým vyrovnať....
2022-10-27 08:47:30
Jasne ze nas6vyradili vlastne chyby individuálne chyby