FC Barcelona na svojej webovej stránke a na sociálnych sieťach oznámila, že v decembri 2022 vyjde na platforme Prime Video dokumentárny seriál s názvom "FC Barcelona, ​​nová éra" odhaľujúca zákulisie rekonštrukcie tímu od bolestivej prehry 8:2 s Bayernom až po prípravu na sezónu 2022/23.

Oficiálne vyhlásenie klubu:

"FC Barcelona a Prime Video predstavujú dokumentárny seriál „FC Barcelona, ​​nová éra“, ktorý odhaľuje tajomstvá klubu za posledné dva roky z pohľadu prvého tímu. Dokument, ktorý vyprodukovala Barça Studios, pokrýva proces prestavby kádra a ekonomickú a inštitucionálnu regeneráciu klubu. Ide o internú históriu, ktorá sa začína vtedy, keď Barcelona utrpela jednu z najbolestivejších prehier vo svojej histórii, keď vo štvrťfinále Ligy Majstrov v Lisabone prehrala 8:2 s Bayernom Mníchov a končí sa prípravou na sezónu 2022/2023 a príchodom nových posíl na čele s Robertom Lewandowskim.

Dokumentárny film „FC Barcelona, ​​nová éra“ z produkcie Barça Studios pozostáva z piatich epizód po 30 minút a bude celosvetovo dostupný v decembri exkluzívne na Prime Video.

Historické momenty

14. augusta 2020, stále uprostred pandémie, sa skončil mimoriadny cyklus, ktorý sa začal v roku 2004. Pre klub to bol zlomový bod, ktorý vyvrcholil o niekoľko mesiacov neskôr prezidentskými voľbami a zvolením Joana Laportu a súčasného predstavenstva, ktoré sa rozhodlo pre novú futbalovú výkonnú štruktúru s Mateu Alemanym a Jordi Cruyffom na čele a napokon najatím Xaviho Hernándeza na trénerskú lavičku.

Dokument obsahuje momenty, ktoré sú vnímané z interného hľadiska, ako napríklad etapu Quiquého Setíena, odchod Luisa Suareza, snahu Lea Messiho odísť z klubu počas pôsobenia Josepa Mariu Bartomeua, príchod nového vedenia na čele s prezidentom Joanom Laportom, emotívnu rozlúčku s Leom Messim, koniec etapy Ronalda Koemana a ako bol sfinalizovaný príchod Xaviho ako nového trénera Blaugranas.

Ako ukazuje séria, príchod Xaviho bol kľúčový pri prestavbe tímu v La Lige a v procese prestavby kádra počnúc príchodom mladých hráčov. Kľúčová bola aj energia, ktorú priniesli posily z januára 2022, menovite Aubameyang, Ferran Torres, Dani Alves a Adama Traoré.

Dokument končí priblížením entuziazmu medzi fanúšikmi, ale aj v radoch samotného klubu, nakoľko počas leta klub posilnili Lewandowski, Koundé, Christensen, Kessíe, Alonso, Bellerín a Pablo Torre. Novú zmluvu podpísal Ousmane Dembélé, ktorý je v Xaviho projekte dôležitým hráčom.

V dokumentárnej sérii sa objavia hráči aj tréneri (najmä ten súčasný), ale aj niektoré rozhovory v šatni, ako napríklad príhovor Xaviho v deň jeho debutu pred zápasom proti Espanyolu či pred víťazstvom nad Realom Madrid 4:0 na Bernabéu. Dokument tiež odhaľuje výnimočné momenty, ktoré zažili niektorí hráči, ktorí zažiarili, ako Pedri, víťaz Kopa Trophy či Golden Boy;  Ansu Fati, ktorý prežil náročné obdobie rehabilitácie a predviedol fantastický návrat, či Gavi, ktorý poskočil do prvého tímu z kategórie juvenil.

V popredí v dokumente sú aj Joan Laporta a ekonomické oživenie klubu, rovnako ako plánovanie kádra, ktoré vyvoláva nadšenie medzi fanúšikmi. Tí opäť zapĺňajú Camp Nou do posledného miesta."

zdroj: fcbarcelona.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2022-11-18 13:25:27
este sme nic nevyhrali, a uz tocia dokumenty o novej ere