Výbor delegátov La Ligy 24. novembra schválil a predložil nové pravidlá ekonomickej kontroly 42 španielskym klubom na preskúmanie. Týkajú sa predovšetkým neočakávaných príjmov a percentuálnych kvót z transferov mužstiev, ktoré presiahnu ich platový limit. Odteraz budú kluby musieť predkladať aj trojročný Ekonomický plán.

FC Barcelona a ďalšie kluby La Ligy, ktorých mzdové náklady presiahnu stanovený limit, budú musieť dodržiavať nové pravidlá. Už od budúceho leta. Súčasné pravidlo sa nebude uplatňovať, ale zavedie sa nové - 40%. Pred týždňom bol schválený výborom delegátov La Ligy a distribuovaný 42 klubom pôsobiacich v súťažiach nový súbor pravidiel pod názvom: Úprava pravidiel pre prípravu rozpočtov klubov a akciových spoločností (SAD). La Liga zostavovala nové pravidlá dlhé mesiace a španielske kluby si boli vedomé toho, že La Liga nové pravidlá čoskoro schváli.

Nové nariadenie obsahuje deväť zásadných zmien. Z pohľadu Barcelony sú obzvlášť dôležité tri z nich.

Po prvé, mimoriadne príjmy, ktoré vzniknú napríklad pri predaji majetku, už nie je možné započítať do limitu platov v plnej výške za jednu sezónu – treba ich rozložiť na toľko rokov, na koľko je zmluva alebo prevod práv platný. Zisk z finančných pák či predaja klubových aktív už nebude možné v plnej výške zohľadniť v jednom hospodárskom roku za účelom splnenia limitu. Z toho vyplýva, že Barcelona po tejto sezóne nemôže využiť aktiváciu ďalších finančných pák - napríklad predaj BLM.

Druhý dôležitý bod sa týka súčasného pravidla 1:4, ktoré sa zvyšuje na 40% pre kluby, ktoré limit prekročia, ako sa to stane napríklad v lete budúceho roka v prípade Barcelony. Inými slovami, na každých 10 miliónov, ktoré klub získa z predaja hráča, bude môcť použiť až 4 milióny na prestup nového hráča, oproti 2,5 miliónom, ktoré umožňovalo predchádzajúce pravidlo. V prípade, že predaj hráča prinesie úsporu 5% z platového rozpočtu, môže sa percento zvýšiť aj na 50%.

Treťou dôležitou aktualizáciou je článok o potrebe prípravy Hospodárskeho plánu na tri sezóny, napr. klubmi, ktoré vykonali mimoriadne finančné operácie (príklad: použitie 'finančnej páky' FC Barcelona). Ako naznačuje čl. 93, pre každý z týchto tímov si "registrácia hráča alebo trénera bude vyžadovať vypracovanie finančného plánu na aktuálnu sezónu a dve nasledujúce". Kluby v dobrej finančnej kondícii sú však od tejto povinnosti oslobodené. Podľa nových pravidiel budú môcť podpísať hráča alebo trénera na dve a viac sezón len tímy s kladnou bilanciou.

Prezident La Ligy Javier Tebas tieto zmeny komentoval nasledovne: "Pravidlá platia pre každého a musia sa dodržiavať. Pre pár vyvolených neexistuje žiadna flexibilita. Neexistuje ani žiadna iná interpretácia. Zmeny týkajúce sa finančnej kontroly sa zavádzajú preto, lebo chceme kontrolovať viac ako jednu sezónu, nie v zlom úmysle voči Barcelone."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
AndreasGerardi Premium
2022-12-02 18:45:23
Na jednej strane sa tieto pravidla dajú chápať ako brzda proti prílišnému zadlžovaniu . No na druhej strane absolútne nereflektujú situáciu vo svete. Inflácia 15%, Elektrika a plyn drahšie o 300%, strata príjmu počas 2 rokov Covidu atd. Odkiaľ tie kluby majú získať kapitál navyše ak je veľmi malo zdravých firiem ktoré sú ochotne sponzorovať ? Ľudom reálne klesajú príjmy vďaka inflácii a to ma vplyv jednak na obsadenosť štadiónov ale aj na predaj merchu. Dalo by sa pokračovať . Tieto pravidla možno v horizonte niekoľkých rokov môžu mať pozitívny vplyv na zdravie klubov. Ale reálne koľko ich za 10 rokov v La Lige ostane a za to obdobie neskracujte ? Bude to mať veľmi neblahý vplyv na kvalitu samotnej súťaže ale aj na kvalitu Španielskeho futbalu ako celku. Očakávam brutálny kvalitatívny prepad ligy.
2022-12-02 18:46:16
??????