Novinár Javier Miguel z madridského denníka AS, ktorý je známy svojimi dobrými kontaktmi v kádri Barcelony, načrtol, ako by mohol vyzerať Xaviho plán na zápas proti Realu Madrid. Tréner Blaugranas pravdepodobne zvolí rozostavenie so štyrmi stredopoliarmi a Ronald Araujo bude mať zrejme opäť na starosti ubránenie Viniciusa.

Podľa Miguela by mal Xavi opäť vsadiť na štyroch stredopoliarov, ako to urobil v poslednom súboji proti Atléticu. V tejto zostave by úlohu 'falošného krídelníka' plnil Pedri alebo Gavi. Táto taktika by teoreticky mala zabezpečiť väčšiu kontrolu nad držaním lopty a väčšiu bezpečnosť v boji v strede poľa a pod vlastnou bránkou. Celý tento koncept fungoval na výbornú v zápase proti Atléticu Madrid, ale približne len v prvej polhodinke. Barcelona totiž neskôr prestala v zápase dominovať a mohla pokojne stratiť body, aj keď herný úpadok pravdepodobne nebol len dôsledkom taktických krokov, ale aj mentálnych problémov či individuálneho prístupu hráčov. Napriek tomu bude v dueli s Realom pre katalánsky klub nepochybne veľmi dôležité prehusťovať stred poľa a vyhrať súboj s Modrićom, Kroosom či Valverdem.

V poslednom zápase proti Betisu sa Xavi spoliehal na dvoch typických krídelníkov Ousmane Dembélého a Raphinhu, ale treba poznamenať, že takéto riešenie nepoužil od 16. októbra, takže to pre neho nie je typické rozostavenie. Zaujímavosťou je, že práve vtedy sa odohralo predchádzajúce stretnutie s Realom, ktoré sa pre Barcelonu neskončilo dobre, keďže prehrala 1:3. Xavi sa preto možno rozhodne pre stabilnejšiu verziu s ďalším stredopoliarom na úkor inej možnosti v útoku v snahe viac kontrolovať priebeh udalostí, s čím má jeho tím veľké problémy od návratu po šampionáte.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Z tohto dôvodu sa očakáva, že Sergio Busquets sa vráti do základnej zostavy a bude hrať po boku Frenkieho de Jonga. Všetko nasvedčuje tomu, že zdravotné problémy Holanďana nie sú vážne. Pokiaľ ide o jednu pozíciu pre krídelníka, obsadiť by ju mal Dembélé, ktorého Xavi stále preferuje pred Raphinhom. Robert Lewandowski má isté miesto v útoku a určitú úlohu z lavičky by mohol zohrať Ansu Fati.

Dôležitým faktorom v konfrontácii s Realom Madrid by mohla byť snaha ubrániť Viníciusa. AS tvrdí, že túto úlohu dostane na starosť Araujo, ktorý by sa mal presunúť na pravý kraj obrany. Uruguajčan už dokázal brazílskeho reprezentanta odstaviť v ligovom Clásicu, ktoré Katalánci vyhrali 4:0 alebo v priateľskom zápase v Las Vegas pred štartom tejto sezóny (1:0).

V poslednom súboji na Bernabéu naopak Araujo už nehral a Barcelona prehrala 1:3. Prvý gól Realu padol po akcii Viníciusa, ktorého nezastavil Sergi Roberto. Je teda veľká šanca, že Jules Koundé bude tentoraz hrať v strede obrany po boku Andreasa Christensena. AS predpokladá, že Jordi Alba pravdepodobne nastúpi na ľavej strane, hoci v tomto prípade nevylučuje ani to, že nastúpi Balde. Možné sú aj iné riešenia, najmä preto, že Koundé sa častejšie objavuje na pravej strane obrany a mohol by čeliť aj Viníciusovi.

zdroj: as.com sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2023-01-14 11:26:03
Hlavne at proti Viniciusovi nehraje Roberto ?
2023-01-14 12:20:30
Kazdy vie predvidat, co a ako Xavi spravi. Lebo tu ide o herny system, ktory uz neprekvapi nikoho. A to je dost velky problem, hlavne ked u nas absentuje taktika, v ramci ktorej sa analyzuje hra inych muzstiev a to, ako sa to da vyuzit v nas prospech. To by ale uz bola taktika, a nielen herny system, a to nie je ani zdaleka nieco, coho by Xavi bol schopny.