Xavi Hernández má v kádri k dispozícii Raphinhu aj Dembélého. Oboch krídelníkov má rád, ale ak spolu nastúpia v základnej jedenástke, v tejto sezóne nie sú tak efektívni, ako by bolo potrebné.

Od svojho vymenovania za trénera Barcelony Xavi Hernández veľmi zdôrazňoval dôležitosť rýdzich krídelníkov vo svojom tíme. Hráčov, ktorí otvárajú ihrisko a poskytujú viac priestoru stredopoliarom, považuje za kľúčových, najmä v zápasoch proti súperom s extrémne defenzívnym prístupom. V troch z prvých štyroch zápasov sezóny boli do zostavy vybraní Ousmane Dembélé a Raphinha, dvaja hráči, ktorí zodpovedajú tomuto profilu čistokrvného krídelníka. Xavi už nemohol jasnejšie prezentovať svoje zámery.

Počas sezóny však faktory ako forma, súperi, zranenia, suspendácie a dokonca aj smola podmieňujú trénerovo uvažovanie. V nedeľu proti Getafe nastúpili Francúz aj Brazílčan prvýkrát v La Lige od Clasica na Santiago Bernabéu, ktoré sa hralo v polovici októbra, teda pred viac ako tromi mesiacmi (s prestávkou kvôli Majstrovstvám sveta). Xavi, ako je zrejmé, zmenil svoj pôvodný zámer: buď jeden, alebo druhý, ale nie obaja. Dembélé aj Raphinha nastúpili spolu len v 9 z 27 zápasov Barcelony vo všetkých súťažiach.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

V týchto deviatich zápasoch strelili Katalánci 14 gólov, teda v priemere 1,5 gólu na zápas. Toto číslo je ešte nižšie v porovnaní s bilanciou strelených gólov v zostávajúcich zápasoch, v ktorých si Xavi vybral krídelníkov so sklonom potiahnuť hru do stredu ihriska - Ferrana Torresa a Ansu Fatiho - alebo stavil na štyroch stredopoliarov. Barcelona za týchto okolností nastrieľala 48 gólov v 18 zápasoch. Priemer je 2,6 gólu na zápas, čo je o viac ako jeden gól viac ako v prípade, keď v základe nastúpili Raphinha s Dembélém. Rozdiel nie je obrovský, ale je výrazný.

Nabitý kalendár však nepustí. Barcelonu čaká už zajtra štvrťfinále Copa del Rey proti Realu Sociedad, ktorý vyhral 9 zápasov v rade a je naozaj v skvelej forme. Pôjde o zápas o všetko a všetko nasvedčuje tomu, že Dembélé s Raphinhom sa v základnej zostave tentokrát neobjavia. Čísla poukazujú na to, že takéto riešenie jednoducho nefunguje a neprináša očakávané výsledky.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-01-24 08:34:42
Problém je v tom, že Ferran a Fati neodohrajú ľavé krídlo lepšie ako Dembelé. Takže moc neni na výber. V rámci rotácie treba používať všetkých a snáď u niekoho vystrelí motyka a začne sa mu dariť.
2023-01-24 08:40:58
No Raphinha na LW je hodně špatnej, tak jediná alternativa je Raphinha RW a Dembélé na LW a je docela dobrý i když je také jasně lepší na RW. Bohužel Fati často slabý a Torres mě přijde v tuhle chvíli proti silnějším týmům prakticky nehratelnej.