Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším štvrťfinále Copa del Rey proti Realu Sociedad, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Myslíš si, že zápas proti Realu Sociedad bude kľúčový pre zvyšok sezóny?

"Áno, je to kľúčový, rozhodujúci zápas. Ide o jediný štvrťfinálový zápas Kráľovského pohára. Hráme pred našimi fanúšikmi a veľmi ich potrebujeme. Myslím, že to bude partidazo. Napriek poslednému zápasu s Getafe sme v dobrej forme. Real Sociedad je veľmi dobrý tím v útoku aj v obrane."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Zostane Iñaki Peña v bránke aj v zápasoch Kráľovského pohára?

"Rozhodneme sa zajtra. Trénovali sme naplno a hráčom som nič nenaznačoval. Hráči spoznajú zostavu až dve hodiny pred zápasom."

[Marta Ramon, RAC1] Máš obavy z toho, že rozhodcom bude Gil Manzano, ktorý v zápase s Osasunou vylúčil Roberta Lewandowskeho?

"Nie, myslím si, že práve rozhodcovia si užívajú zápasy, v ktorých nie sú žiadne kontroverzie. Dúfame, že tento zápas bude pre rozhodcov príjemný. Nie je žiadny problém, ani pokiaľ ide o Roberta. Sústredí sa na hru. To je jediná vec, ktorú môžeme ovplyvniť."

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíš si, že Martín Zubimendi [z Realu Sociedad; pozn. red.] je momentálne tým hráčom, kto má najviac zo Sergia Busquetsa?

"Myslím si, že sú odlišní. Myslím si, že Zubimendi je založený viac na fyzickej zdatnosti, je rýchlejší a Busquets je lepší technicky, lepšie vidí cestu k prihrávke... ale Zubimendi je tiež skvelý hráč. Nielen Zubimendi. Ak sa pozriete na stred poľa Realu Sociedad, sú tam aj Braiz, Illaramendi, Merino, ktorý je zranený, David Silva, ktorý je skvelý futbalista, Sorloth, Kubo. Hovoríme o skvelom tíme."

[Josep Capel, Radio Nacional] Čo je lepšie pre Barcelonu? Hra proti tímom, ktoré sa zatvárajú ako Getafe, alebo proti tímom, ktoré hrajú odvážne?

"Závisí to aj od toho, ako sa cítime. Vo finále Superpohára všetko fungovalo perfektne. Naposledy to bolo ťažšie, príliš často sme strácali loptu... taký je šport, nie vždy sa všetko podarí ideálne, ale aj vtedy musíte získať body. Máme alternatívy pre rôzne momenty v zápase."

[Helena Condis, Cadena COPE] Do konca prestupového obdobia zostáva osem dní. Môžeme očakávať nejaké prestupy na poslednú chvíľu alebo už nie?

"Už v decembri som povedal, že budeme mať pomerne pokojné prestupové obdobie, najmä čo sa týka prestupov do klubu. S tímom som spokojný. Nič nevylučujem, ale momentálne nie sú žiadne nové správy."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Myslíš si, že Real Sociedad Imanola Alguacila je najbližšie tomu, čo ty chceš implementovať do svojho tímu?

"Áno, podľa môjho názoru je Imanolova herná idea už roky vynikajúca. Je to skúsený tréner, ktorý už dosiahol historické úspechy s Realom Sociedad. Pre mňa je príkladom toho, ako sa má robiť táto práca, ako brániť s vysoko vysunutou obranou, ako vysoko pressovať, ako pressovať po strate lopty... Na Reale Sociedad sa mi páči veľa vecí."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo si myslíš o tom, že tento zápas bude rozhodovať Gil Manzano, ktorý ukázal červené karty veľkým hviezdam Barcelony a naposledy Robertovi Lewandowskemu, ktorému ešte neskončila suspendácia? Upozorňuješ hráčov, aby si dávali väčší pozor?

"Nie, hovorím im, aby zabudli na rozhodcu a hrali futbal, pretože toto sú situácie, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Môžem byť rozhodcom na tréningu. Máme kontrolu nad našou hrou, nad naším prístupom... Sme v dobrej forme, práve sme získali titul... pridelenie tohto rozhodcu na zápas pre nás nič nemení."

[Xavi Lemus, TV3] Čo musí Barcelona urobiť, aby zvíťazila nad Realom Sociedad?

"Myslím si, že v prvom rade musíme mať loptu. Real Sociedad s Braizom, Illaramendim alebo Davidom Silvom v strede poľa sa cíti veľmi pohodlne s loptou pri kopačkách. Zvyčajne hrajú v rozostavení s kosoštvorcom v strede poľa, takže sú schopní dominovať v zápase. Preto bude dôležité, aby sme boli agresívni v hre bez lopty, aby sme dominovali. Ak to neurobíme, môže to byť ťažké."

[Ricardo Rosetti, GOL] Hovorí sa, že Gavi je príliš agresívny. Súhlasíš s tým?

"Nie, podľa mňa je to hlúposť. Rozhodca rozhodne. Gavi do toho dáva srdce a vášeň... U mňa je to naopak. Myslím si, že fauly sa na neho pískajú príliš zriedka. Podľa môjho názoru je Gavi hráčom, ktorý je často faulovaný, ale rozhodcovia mu pískajú málo priestupkov."

[Toni Juanmarti, Relevo] Zdá sa, že z hľadiska prístupu je to najlepší moment Barcelony, odkedy si jej trénerom. Môže to teraz pomôcť hráčom, ktorí prišli v lete, ale ešte sa im nepodarilo dostať do formy?

"Áno, tento pohár nám dodal veľa sebavedomia, ale nemôžeme sa zastaviť. Proti Realu Madrid sme vyhrali perfektným spôsobom, ale to sa už stalo. Čip sa musí vymeniť, pretože ešte musíme vyhrať tri poháre. Cieľom je vyhrať ich. Pre hráčov je veľmi pozitívne, že si môžu vydýchnuť a hrať v pokoji."

[Marc Fuste, Jugones] Dnes bola Barça Femení oficiálne vylúčená z Kráľovského pohára napriek tomu, že vyhrala 9:0. Nemyslíš si, že to zničí ducha tohto športu, ak sa o osude zápasu rozhodne v kanceláriách a nie na ihrisku?

"Existujú pravidlá a koniec koncov to bola naša chyba, a to je všetko. Musíte to akceptovať. Existujú pravidlá a tie rozhodli."

[David Bernabéu, Sport] V súvislosti s témou Gaviho faulov... nedávno ho dokonca prirovnali ku Casemirovi.

"Áno... vyzerá to tak, že keď hrá za národný tím, je skvelý, a keď hrá za Barcelonu, prekračuje hranice. Takto to vidím ja. Je príkladom statočnosti a odvahy, ale v Barcelone sa to už ľuďom nepáči. No... je to normálne. A ak vyhrávame, páči sa im to ešte menej! Nech Gavi bude pokojný a nech do svojej hry vnesie ešte viac zo svojho srdca. Nech pokračuje, pretože nemá žiadne limity."

[ESPN Brasil] Čo by si povedal na nedávne výkony Raphinhu v zápasoch, v ktorých často asistoval a v poslednom čase dokonca hral na ľavom krídle?

"Áno, Raphinha je rozhodujúci. Strieľa góly a zaznamenáva dôležité asistencie. Môže hrať na pravom aj ľavom krídle, je dynamický... Myslím si, že sa rozvíja, a to je pre neho a pre tím veľmi dôležité. V Barcelone je ťažké niečo zmeniť, ale Rapha to robí."

[Albert Hernández, TVE] Barcelona v tejto ligovej sezóne inkasovala len šesť gólov. Pracovali ste najmä na zlepšení svojej obrannej hry? Ako hodnotíš dispozíciu Ter Stegena?

"Marc je na veľkolepej úrovni. V Barcelone je možno v najlepšej forme. Pripomína mi to moju poslednú sezónu ako futbalistu Barcelony a jeho prvú. Dáva nám toho veľa. V mnohých zápasoch urobil rozdiel. Obrana je pre nás tiež veľmi dôležitá. Dobre bránime v pokutovom území, blokujeme vhadzovania a snažíme sa, aby súper nemal početnú výhodu. Pracujeme na tom a v lige žneme ovocie."

[Marcelo Bechler, TNT Sports Brazil] Ako sa podľa teba zmenil španielsky futbal? V Španielsku sa v poslednom čase udeľuje oveľa viac kariet ako v iných ligách...

"Podľa môjho názoru sa španielsky futbal stal oveľa taktickejším a viac defenzívnym ako ofenzívnym. Preto je viac žltých kariet, viac prerušení... Teraz je tendencia dobre brániť a neinkasovať góly. Táto štatistika kariet to len potvrdzuje."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako by si charakterizoval 'školu' stredopoliarov Realu. Pamätáme si Xabiho Alonsa, Zubeldiu, a teraz je tu Zubimendi, Illarramendi...

"Myslím si, že je to otázka generácie. S mladými hráčmi trénujú viac-menej rovnaký štýl hry ako v prvom tíme a vychovávajú viac centrálnych záložníkov, ale objavia sa aj krajní obrancovia. Real Sociedad veľmi dobre pracuje s mládežníckym futbalom a vďaka tomu má v tíme veľa kvalitných baskických hráčov."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Na začiatku sezóny hral Frenkie de Jong proti Realu Sociedad ako jeden z dvoch pivotov. Akú úlohu bude zohrávať teraz? Môže hrať na poste pivota?

"Všetko závisí od súpera, od spôsobu jeho hry... Môže hrať ako pivot, rovnako ako môže hrať voľnejšie medzi čiarami. Je to totálny futbalista. Viac sa mi páči v úlohe interior."

[Aurora Fuste] Real Sociedad nedostal gól v šiestich z posledných siedmich zápasov. Ste pripravení na pokutové kopy?

"Áno, pracovali sme na tom. Real Sociedad neinkasuje góly. Dobre pracuje v obrane, dominuje s loptou na kopačkách... Bude to partidazo. Čaká nás ťažký zápas, ale pokúsime sa ho znepríjemniť aj našim súperom."

[Carlos Monfort, Jijantes] Je zotrvanie Francka Kessiho v Barcelone isté?

"Áno, áno. V žiadnom momente som neuvažoval o jeho odchode. V zápase v Ceute sa ukázal vo veľmi dobrom svetle. Veľmi sa mi páči a poskytuje nám veľa alternatív."

[Iniestazo] Minulý víkend vyhrala Barça Femení v španielskom Superpohári nad Realom Sociedad. V čom sa môžete inšpirovať ženským tímom?

"Finálový zápas som sledoval naživo na štadióne a veľmi sa mi páčil. Barça bola lepšia, dominovala a Aitana urobila rozdiel. V obrane bola veľkolepá najmä Mapi. Vďaka dvom pivotom sa veľmi dobre pohybovali s loptou. S Jonatanom Giraldezom mám dobrý vzťah, veľakrát sme sa rozprávali o futbale. Odvádzajú skvelú prácu a veľmi im gratulujem."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako sa cítia Araujo, De Jong a Christensen? Môžu zajtra hrať?

"Áno, sú stopercentne pripravení. Našťastie alebo nanešťastie z jedenástky vynechávam 12-13 hráčov a je mi to ľúto, no všetci sú k dispozícii a je to luxus."

[EFE] Čo si myslíš o medailovom ceremoniáli v prípade ženského tímu?

"Na to sa musíte opýtať RFEF."

[Pau Pedraza, El País] Čo si myslíš o Takefusovi Kubovi?

"Take je hráč, ktorý robí rozdiel. Má skvelú ľavačku, je rýchly, hrá jeden na jedného, je silný. Veľmi zaujímavý futbalista. Vždy som ho mal rád a sledoval som ho už od čias, keď hral v La Masii. Je dôležité, aby sme ho sledovali."

[El 10 del Barca] Z čoho sa skladajú tréningy alebo individuálne stretnutia pre jednotlivých futbalistov ako napríklad Gavi?

"Sú to krátke videá, nie dlhšie ako 3-4 minúty. Venujeme pozornosť konkrétnym akciám. Je to tiež veľmi blízke hráčovi, aby sa mohol pozerať sám na seba v akcii. Nie sme tu na to, aby sme kritizovali, ale aby sme pomáhali a usmerňovali. Gavi sa určite rozvíjal spolu s nami."

[Culemania] Ángel Alarcón nebol povolaný. Dospel si k záveru, že poslať ho do hry za stavu 1:0 bolo príliš riskantné?

"Premýšľal som o tom, ale uvedomoval som si, že je to ťažký moment pre tím, ktorý potrebuje viac skúseností. Zajtra ho čaká zápas juvenil v Copa del Rey, ale aj tak bude hrať s nami, pretože prakticky nemáme útočníkov."

Myslíš si, že hra s vysoko vysunutou obrannou líniou je pre Barcelonu mimoriadne riskantná?

"Myslím si, že Real Sociedad s tým môže mať tiež problém."

zdroj: twitter/fcbarcelona.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-01-24 15:35:21
Xavi je velky optimista. Ak by sme vyhrali co len 1 titul, bol by to uspech. Vsetky 3 by bol zazrak. Tak ale nadej umiera posledna, alebo?
2023-01-24 17:58:38
Zdroj, len tak pre info a bez urazky, samozrejme: na Wikipedii sa spominaju rozne politicke, spolocenske, filozoficke, umelecke udalosti a hnutia, atd,vratane realizmu v takych kontextoch. Ale ak chces vyznam slova v osobnom ci kazdodennom kontexte, treba hladat v slovniku. Co Wikipedia urcite nie je.