Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencii po zápase so Sevillou, na ktorej zhodnotil priebeh udalostí na Camp Nou.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Kompletné stretnutie. Vyhrali ste, dominovali ste, mali ste to pod kontrolou... Ako v mnohých iných zápasoch, prvý gól bol rozhodujúci, však?

"Áno, to je pravda, bolo to veľmi dôležité. Sevilla dobre tlačila, jej sila je evidentná. Útočiť proti tak nízko postavenému tímu nás zvyčajne stojí veľa síl. Som veľmi spokojný. Máme 8-bodový náskok pred Realom, ešte nie je koniec, ale je to dôležité."

[Adria Albets, Cadena SER] Máš pocit, že ste dnes ukázali, že Barcelona je najpevnejší tím v La Lige a veľký kandidát na zisk titulu?

"Neviem, či sme najpevnejší, ale sme v dobrom momente, čo sa však môže zmeniť. Môžeme mať skvelú formu a keď v nedeľu nevyhráme proti Villarrealu, pochybnosti sa vrátia. Nemôžeme sa uvoľniť, ani na chvíľu zaspať na vavrínoch. Liga je maratón. Musíme ísť touto cestou, s pokorou, prácou, ale tím má intenzitu, drží spolu. Som veľmi šťastný, ale už myslím na Villarreal."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čísla sú nesporné. Je ťažké potlačiť eufóriu, keď máte osembodový náskok pred Realom, 14 bodov pred Realom Sociedad, 18 pred Atléticom, 22 pred piatym tímom tabuľky; k tomu 15 čistých kont, 16 zápasov bez prehry. Čo to všetko znamená?

"No, že naša práca prináša ovocie. Pracujeme veľmi dobre, tím verí v proces, vytvárame niečo veľmi dobré. Okrem Superpohára sme však ešte nič nevyhrali a musíme v tom pokračovať. Máme tento hlad, ktorý je dôležitý, musíme v tom pokračovať. Som spokojný s tým, ako sme v poslednom čase hrali, ale musíme takto pracovať aj naďalej."

[Helena Condis, Cadena COPE] Gratulujeme k víťazstvu. V Madride sa už hovorí, že táto liga sa veľmi komplikuje. Myslíš si, že v tejto chvíli môže ligu prehrať len Barcelona?

"Nie. Môže ju vyhrať aj Real. Musí sem ešte pricestovať, odohráme dôležité vzájomné stretnutie. Madrid môže vždy vyhrať nad kýmkoľvek, nesmieme poľaviť v ostražitosti. V nedeľu ideme na štadión, kde Real prehral, teda do Villarealu. Je to veľmi náročný výjazd. Teraz je však každé kolo ťažké, tímy na 2. až 6. mieste nevyhrali svoj zápas... Každý zápas je boj. Pre nikoho sa ešte nič neskončilo."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Chcem sa opýtať na Busiho. V prvých minútach zápasu sa zranil, na jeho tvári bolo vidieť bolesť. Ako sa cíti? Mal si možnosť hovoriť s lekármi?

"Zajtra ho podrobia dôkladnejšiemu vyšetreniu, ale podvrtol si členok a bude chvíľu mimo hry. V závislosti od závažnosti zranenia môže byť dlhšia alebo kratšia. Ale je to výron, to je jasné."

[Radio Nacional] Myslíš si, že hráči ako Kessíe, Jordi Alba, ktorí v poslednom čase neboli v centre pozornosti, si počínali veľmi dobre? Raphinha sa po zranení Dembélého ukázal v dobrom svetle. Možno práve vďaka nim tím funguje tak dobre.

"Áno, to ma teší. Vždy hovoríme, že hráči musia byť neustále pripravení, pretože tím ich bude v určitom momente potrebovať. Nastúpil Jordi, Franck nahradil Busiho a odohrali skvelý zápas. Z týchto dvoch mám obzvlášť veľkú radosť, pretože v poslednom čase hrali menej. Ukazuje to, že tím je pripravený, motivovaný... Ako som už viackrát povedal, v šatni sme vytvorili rodinu - to je kľúč k úspechu."

[Laura Brugues, TV3] Nedávno si povedal, že ste skôr kandidátom, ale nie favoritom. Môžete sa už teraz označiť za favorita?

"Nie, skôr za kandidáta. Real je šampión, vyhral Ligu majstrov a my s ním budeme súperiť až do konca. Nemôžeme ani na chvíľu znížiť svoju ostražitosť."

[Albert Fernández, TVE] Keď ste vyhrali Superpohár, povedal si, že je to veľmi dôležité. Aj keď to nie je najdôležitejšia trofej, z psychologického hľadiska vám dala veľa.

"Áno, prinieslo nám to veľa pokoja a istoty. Veríme, že robíme oveľa viac vecí ako predtým. Pre mnohých hráčov to bol ich prvý pohár, takže im to zdvihlo morálku, dodalo sebavedomie, viac verili kádru. Tá chémia medzi nami je veľmi dôležitá."

[Lluís Regas, Culemania] Tím odvádza v roku 2023 skvelú prácu. Ste schopní vyhrať ligu, pohár a Európsku ligu zároveň?

"Áno, prečo nie. Musíme to však ukázať na ihrisku. Tam sa overí, či sme pripravení."

[El País] Môžeš vysvetliť rozdiely v hre s Jordim Albom a Alejandrom Baldem na ľavej strane?

"Jordi je "pasador". Nemáme futbalistov, ktorí by mali skvelú finálnu prihrávku. Stojí nás to veľa. Jeho úlohou je zabezpečiť práve takéto prihrávky. Videli sme, že Sevilla je tím, ktorý hrá stiahnutý a potrebovali sme viac hráčov na krídlach s dobrou prihrávkou. Na jednej strane sme mali Raphu a Alba je jedným z najlepších hráčov v La Lige, čo sa týka finálnej prihrávky. V našom tíme je prakticky najlepší. Preto sme si vytvorili veľa príležitostí pri postrannej čiare. Jordi zaznamenal ďalšiu asistenciu, gól po dobrom nábehu, má perfektné načasovanie. Balde je skôr futbalistom prechodu z obrany do útoku, prekvapuje súpera a svojím pohybom dopredu si vytvára výhodu. Bol to zápas pre Jordiho Albu."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[The Athletic] Mám otázku týkajúcu sa Frenkieho de Jonga. Zdá sa, že sa v zostave so štyrmi stredopoliarmi cíti veľmi dobre.

"Vždy sa snažím hovoriť s hráčom. V tejto pozícii je spokojný. My tréneri musíme nájsť miesto, kde sa hráč cíti dobre a my sme pre neho našli správnu pozíciu."

[Tres Media] Niektorí culés už jasne hovoria o zisku ligového titulu. Táto eufória je nekontrolovateľná. Ako to vyzerá v šatni?

"Vnútri si uvedomujeme, že sme ešte nič nevyhrali. Je to dôležitá výhoda, že máme 8-bodový náskok, ale zápasy stále pokračujú. Boli sme svedkami historických obratov, hoci sa tomu chceme vyhnúť. Užívam si atmosféru, na tribúnach je 80 000 fanúšikov, tím je vo forme, ale stále musíme odohrať 18 kôl."

Aký bol rozdiel medzi prvým polčasom, v ktorom vás stálo veľa síl vytvárať si situácie, a druhým polčasom, v ktorom to vyzeralo oveľa lepšie?

"V prvom polčase sme si aj my niečo vytvorili, mali sme 3-4 dobré príležitosti. Útočiť proti tímu s tak nízko postavenou obranou vždy niečo stojí. Skúšali sme finálnu prihrávku, Kessíe to skúšal, Jordi, Rapha. Nakoniec sme boli lepší ako skvelý súper."

[David Ibanez, Mediaset] Zdôrazňuješ, že Real musí teraz reagovať. Z tvojich skúseností vyplýva, že Madrid nikdy nemôžeme odpísať, aj keď má 8-bodovú stratu, tak?

"Nemôžeme, nikdy. Mnohokrát sme ich videli, ako sa dostávajú z ťažkých situácií. Bol som toho svedkom ako futbalista a nechcem to prežívať ako tréner. Teraz nás čaká stretnutie s Villarrealom, musíme ísť zápas po zápase. Bez akejkoľvek eufórie v šatni. Som rád, že sú ľudia šťastní, ale je február."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2023-02-06 07:21:17
souhlas. Vůbec nic není jasné. Podle mě El Clásico bude klíčové. Respektive bude klíčové to, jak to po psychické stránce po něm zvládneme: pokud vyhrajeme, může dojít k velké euforii, která nám paradoxně může hodně ubrat (viz minulá sezóna), pokud prohrajeme, tak logicky se na nás utvoří obří tlak.
2023-02-06 07:39:33
Priskoro hovoriť o titule, je polovica sezóny pred nami... Ak to stupne hráčom do hlavy, o 3 kolá nám Real bude dýchať na chrbat.