Predseda komisie rozhodcov FIFA Talian Pierluigi Collina v rozhovore pre FIFA.com priznal, že oznamovanie rozhodnutia v priamom prenose po zásahu rozhodcu VAR fanúšikom, ktoré sa v súčasnosti otestuje na Majstrovstvách sveta klubov v Maroku, by malo urobiť zásahy systému zrozumiteľnejšími pre divákov.

"Rozhodli sme sa vykonať tieto testy, pretože sme dostali niekoľko žiadostí, aby bolo rozhodnutie rozhodcu po zásahu VAR zrozumiteľnejšie pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o futbal, teda pre divákov, ktorí sú na štadióne alebo pred televízorom," povedal Collina pre FIFA.com.

Rada Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) sa na svojom výročnom zasadnutí 18. januára dohodla, že počas 12 mesiacov sa budú na medzinárodných zápasoch experimentálne vysvetľovať rozhodnutia, pri ktorých pomáha systém VAR, a to naživo na štadióne aj prostredníctvom televíznych prenosov.

"Vzhľadom na to, že jedným z problémov môže byť jazyk, mysleli sme si, že tohtoročné Majstrovstvá sveta klubov FIFA budú na tento účel ideálne, keďže ide o viacjazyčnú súťaž s tímami a, samozrejme, divákmi zo šiestich kontinentov. Problémom môže byť jazyk, najmä keď rozhodca musí oznámiť rozhodnutie v jazyku, ktorý nie je jeho materinským jazykom. Nemusí to byť také jednoduché. Ale keďže správa bude pomerne stručná, som si istý, že rozhodcovia sa budú cítiť pohodlne," povedal Collina. Šéf rozhodcov FIFA poukázal na podobné postupy v iných športoch, najmä v NFL, ktorá takýto postup používa už dlhší čas.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

IFAB toto riešenie zaviedol na základe odporúčaní futbalových a technických poradných panelov v októbri 2022. FIFA v pondelok uviedla, že v súčasnosti prebieha diskusia o tom, či by sa ďalšie testovanie mohlo uskutočniť počas májových Majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov v Indonézii. V závislosti od výsledku týchto diskusií nevylučuje použitie tohto opatrenia aj na Majstrovstvách sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande, ktoré sa budú konať od 20. júla do 20. augusta.

zdroj: fifa Cadena COPE
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2023-02-07 15:04:01
Pri offside stačí pozrieť na postavenie chodidla a vybavené, nie tam rameno, nos, brucho, koleno ?
2023-02-07 15:49:19
Konečne. Je vidno že Collina je človek na správnom mieste.