Xavi Hernández na tlačovej konferencii pred nedeľňajším zápasom proti Cádizu priznal, že plánuje na stretnutie rotáciu. Tréner podrobne vysvetlil taktické záležitosti a rozostavenie 4-3-3 a 3-4-3 a tiež prezradil, ako tím pracuje v súvislosti s prípadom Negreira.

[Marc Brau, Barça TV] Bude zápas proti Cádizu v prvom kole určitým receptom na zajtrajšok?

"Áno, očakávame defenzívnejšieho súpera, ktorý bude hrať priamočiarejšie, s dlhými prihrávkami, s centrami... Viem si predstaviť, že Cádiz zahrá stiahnutý. Typický domáci zápas, v ktorom budeme dominovať, rozohrávať, napádať priestory. Cádiz veľmi dobre bráni. Sú to veľmi dôležité tri body, ktoré treba získať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Čo pre vás znamená Pedriho absencia?

"Zranenia sú vždy nevďačné. V tomto prípade je Pedri veľmi dôležitý a nevyhnutný pre tím a náš štýl hry. Robí rozdiel, udáva tempo, vytvára hrozbu v útoku, hrá veľmi plynulo... hovoríme o kľúčovom hráčovi, ale máme alternatívy. Franck hrá veľmi dobre, Frenkie je vo veľmi dobrej forme, Busi sa vracia... Pre každého sa nájdu momenty. Hráči budú pripravení."

[Laia Col, RAC1] Plánuješ na zajtra väčšiu rotáciu?

"Áno, bez ohľadu na zápas s Manchestrom United bude rotácia. Je tu únava, sú tu zranenia... Hráme veľa zápasov v krátkom čase a musíme robiť rotácie."

[Xavi Lemus, TV3] Po Majstrovstvách sveta sa Lewandowskemu nedarí tak dobre ako pred turnajom. Čo mu teraz chýba?

"No, podľa môjho názoru vyzerá veľmi dobre. Je vo veľmi dobrej forme. Predtým bol úžasný a teraz sa zdá, že je hneď v slabšej forme. Naopak: pracuje pre mužstvo, tlačí, zrýchľuje... Hráčov upozorňujeme, že majú v mužstve špičkového útočníka, referenčný bod... Vie, kedy sa má presunúť do stredu, kedy má dať finálnu prihrávku, kedy má hrať 'stenu', zaznamenáva asistencie..."

[Toni Juanmarti, Relevo] Pri absenciách sa snažíš viac prispôsobiť hráčov systému alebo systém hráčom?

"Pozornosť venujem najmä tomu, ako hrá súper. Predstavujem si priebeh zápasu a to, ktorí hráči budú lepší v útoku... Pozornosť venujem aj zraneniam, menším zdravotným problémom... Myšlienka je vždy rovnaká: dominovať, pressovať a ukázať osobnosť. Myslím si, že máme hráčov, ktorí sú najlepší na to, aby sme tento zápas vyhrali."

[Ferran Correas, Sport] Čo potrebuje Ferran Torres, aby sa vrátil do formy?

"Vieru. Potrebuje vieru. Je v slabšej forme ako zvyčajne a možno nehrá na úrovni, ktorú ľudia očakávajú, takže potrebuje vieru. My mu veľmi veríme."

[The Athletic] Je to príležitosť pre Pabla Torreho?

"Aj pre neho, áno. Každý musí byť pripravený, keď príde na rad. Franck Kessie je toho príkladom. Bol trpezlivý, počkal si na svoju chvíľu a teraz je pre tím dôležitý. Nesťažoval sa, bol profesionál, dobre trénoval a jeho chvíľa prišla. Je skvelým príkladom pre ostatných."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Veľa naznačuje, že vzhľadom na zranenia sa bude skôr vsádzať na systém 4-3-3 ako na 4-4-2 ako doteraz. Čo tým mužstvo stratí alebo získa?

"Nikdy v živote som nepoužil rozostavenie 4-4-2 [Martínez: je to rozostavenie so štyrmi strednými záložníkmi]. Áno, ale útočíme určitým spôsobom a bránime iným. Nikdy, nikdy, nikdy to nie je 4-4-2, nikdy. Nie je to systém, na ktorom som pracoval, a veľmi sa mi nepáči. Mám rád otvorenú hru. Vždy vidíte, či je to krídelník, krajný obranca alebo interior, ktorý je postavený široko na oboch stranách. Myslím si, že ak by ste si počas zápasu urobili snímku tímu, nikdy by vám nevyšiel systém 4-4-2. Pozeráme sa na to, komu môžeme otvoriť krídla. Môžu to byť dvaja typickí krídelníci, môže to byť interior na jednej strane a krídelník na druhej, môže to byť krídelník a krajný obranca..., ale všetko závisí od hráčov, ktorých máme v kádri, a od súpera. To, že máme alternatívy, nás zároveň posilňuje ako tím."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako prebieha rekonvalescencia Ousmaneho Dembélého?

"Ešte je to len na začiatku. Už pracuje na trávniku, behá... Neviem. Veľa závisí od jeho vlastných pocitov. Pripojí sa k tímu a uvidíme, ako sa bude cítiť."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Ako reaguješ na chválu na tvoju adresu od trénerov ako Ancelotti, Setien...? Sú pre teba tieto názory dôležitejšie ako napríklad názory futbalistov?

"Každý má rád, keď ho niekto chváli. Ja sa snažím o to, aby sa mužstvu darilo, aby sme boli presvedčení o správnosti systému a aby sme vyhrávali tak, ako chceme."

[German García, Radio Nacional] Ako závisí zápas s Cádizom od odvety s Manchestrom United?

"Zajtra sa môže stať veľa vecí. Nemôžeme už myslieť dopredu. Mohli by sme si myslieť, že dnes budeme mať Pedriho alebo Ronalda... Prispôsobíte sa ďalšiemu zápasu. Po zajtrajšom zápase už budeme myslieť na štvrtok."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Povedal si, že si nikdy nepoužíval systém 4-4-2 a že ho nemáš rád. Tiež si povedal, že mužstvo určitým spôsobom útočí a iným bráni. V čom teda spočívajú tieto spôsoby? Ako hrá Barcelona v systéme 4-3-3 a ako v systéme 3-4-3?

"Sám si to už povedal (smiech). Všetko závisí od súpera. V zápase proti Realu Sociedad sme jednoznačne hrali v rozostavení 3-4-3. Oni hrali s kosoštvorcom v strede poľa a my sme tam museli vyrovnať počty. Takto riskujeme aj vzadu. Mnohokrát som počul, že sme defenzívny tím, je to neuveriteľné! Teraz sme spolu so City určite najofenzívnejší tím v Európe! Veľmi sa presúvame do ofenzívy, najviac riskujeme, chceme získať loptu na súperovej polovici, chceme ju mať. Často útočíme v systéme 4-3-3 a 3-4-3 a v obrane rovnako, ale v živote som nepracoval so systémom 4-4-2."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Je Pablo Torre pripravený hrať od začiatku?

"Áno, tím ho bude potrebovať. Je to preňho ťažké, keď sa nezapája do hry, ale keby Pablo Torre hral, pýtali by sa ma, prečo nehrá niekto iný. Vždy sa nájde niekto, kto bohužiaľ nehrá. Každý chce byť šťastný a hrať."

Myslíš si, že zmeny v obrannej formácii ako v poslednom zápase môžu ovplyvniť koncentráciu týchto hráčov?

"Nie, na tréningu pred zápasom sú už hráči nastavení na pozíciu, na ktorej budú hrať v zápase, takže to pre nich nie je prekvapenie."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Vidíš Ansu Fatiho, ktorý v blízkej budúcnosti strelí 20 až 25 gólov za sezónu?

"Áno, má na to možnosti. Potom je tu viera v seba samého. Robíme, čo môžeme, a jeho výkony poznačia jeho rozvoj. Už som viackrát povedal, že do neho vkladáme veľké nádeje. Bude pre mužstvo dôležitý."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Joan Domenech, El Periódico] Je Pablo Torre hráčom, ktorý je v kádri najviac podobný Pedrimu?

"Myslím si, že sú rozdielni. Pablo je zvyknutý hrať ako mediapunta, za útočníkom. Nie je to stredný záložník ako Pedri a Gavi, sú tu potom centrálni stredopoliari, Frenkie, Kessie... Pablo je ofenzívny záložník, môže útočiť, ísť do pokutového územia, robiť rozdiel okolo pokutového územia, ale nie hlbšie v strede poľa ako Pedri a Gavi."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ronald Araujo je suspendovaný, ale dnes sa pripojil k tréningu o niečo neskôr a chvíľu trénoval individuálne. Má nejaké zranenie, alebo sa s tým počítalo?

"Počítalo sa s tým. Dnes mal pracovať individuálne, pretože zajtra aj tak nebude hrať."

[Angel Álvarez, Culemania] Čo stráca Barcelona bez Pedriho? Kontrolu v strede poľa, čísla?

"Obe tieto veci. Dodáva pokoj, udáva tempo, rozohráva... strácame veľa, v poslednom čase strieľal aj góly. Pokúsime sa, aby jeho absencia bola čo najmenej viditeľná."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako vážna bola Busquetsova absencia v posledných týždňoch? Vzhľadom na zranenia v tíme, môžeš viac riskovať tým, že ho nasadíš od začiatku?

"Absencia Busquetsa je vždy citeľná. Je to hráč, ktorý má neuveriteľné taktické schopnosti, získava lopty, neprehráva súboje ľahko. Vďaka nemu môžeme hrať takmer celý čas na súperovej polovici. Jeho absenciu vidíte v súbojoch, v cirkulácii lopty. Ak hrá, tak vo výstavbe akcií má takmer vždy loptu. Vždy si vyberie tú najlepšiu možnosť. Získali sme ho späť a to je pre tím skvelá správa."

"[Iniestazo] Je to dobrá príležitosť pre Érica Garcíu vrátiť sa do hry?

"Áno, zaslúži si to. Mám pocit, že som voči nemu nespravodlivý, ale aj on má silnú konkurenciu. Vždy však hral na veľmi vysokej úrovni. Je pripravený, vždy dobre trénuje, nikdy sa nesťažuje, vždy s úsmevom na tvári, s optimizmom... Je úžasné trénovať ho. Zaslúži si viac minút."

Raz si povedal, že si ako tréner dozrel. V akých aspektoch? Čo by si teraz v konkrétnom prípade urobil inak?

"Určite som tu na tlačových konferenciách dozrel! (smiech) Dozrel som v mnohých aspektoch: v rozhodovaní, v tom, ako byť pokojnejší v ťažkých situáciách... Musím robiť veľa rozhodnutí nielen na ihrisku, ale aj mimo neho... niektoré drastické, ako napríklad povedať hráčovi, že v klube nezostane. Už som viackrát povedal, že to nie je vďačná ani ľahká práca, ale som spokojný s tímom a procesom. Som rád, že som tu... aj tu s vami (smiech)."

[Diario de Barcelona] Ako hodnotíš Raphinhu?

"Veľmi dobre! Povedal som, že mu verím. Plne mu dôverujem. Viem, čoho je schopný. Už teraz je najlepším asistentom v tíme, ak sa nemýlim... má tuším 9 asistencií; robí rozdiely, "vyrába" góly, vytvára gólové akcie, je rýchly, pracuje pre tím... pre mňa je to neuveriteľný hráč. A keď mal slabšiu chvíľku a zniesla sa neho kritika... vôbec nepochybujem, že bude v tomto klube úspešný."

[TVE] Ako spolupracuješ s tímom, aby si hráčov 'dištancoval' od Negreirovej kauzy?

Dnes sme sa rozprávali o Cádize, pozreli sme si video týkajúce sa Cádizu, pracovali sme na štandardných situáciách... a na všetkom, čo súvisí s Cádizom. Je to izolácia 'Garitana' [odkaz na španielskeho epidemiológa Ignacia Garitana; pozn. red.]."

[Marc Fuste, La Sexta] Hovorí sa o prípade Negreira predsa len v šatni? Ako sa s tým vyrovnávate?

"Najlepším možným spôsobom - žartovať. Musíme sa sústrediť na našu prácu a na to, aby sme proti Cádizu odohrali čo najlepší zápas. O tejto téme sme sa nerozprávali."

[David Ibanez, Mediaset] Povedal si, že La Liga je hlavným cieľom. Bol by si nahnevaný, keby sa vám táto liga vyšmykla z rúk?

"Áno... aký by bol potom titulok? "Xavi: Som naštvaný"? (smiech) Tak to samozrejme napíš! (smiech). Samozrejme, že by som bol naštvaný. Musíme to vyhrať. Zostáva ešte veľa kôl. Teraz je to všetko na nás."

zdroj: YT: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-02-18 16:40:07
Hrame doma, treba zmenit info na stranke ?
2023-02-18 17:33:20
To, ze nedávame veľa gólov neznamená, ze nemáme ofenzívny štýl.