Xavi na tlačovej konferencii pred odvetným zápasom proti Manchestru United v 1/16-finále Európskej ligy hovoril okrem iného o význame samotného zápasu a pláne na zápas, ako aj o možnom návrate Lea Messiho či dnešných slovách Rummeniggeho o kauze Negreira.

[Bruno Balleste, Barça TV] Čo očakávaš od tímu?

"Predovšetkým je to veľmi ťažký zápas. Myslím si, že Manchester United je momentálne jedným z najlepších tímov v Európe. Ukazuje sa to na hre, na výsledkoch... Je to veľmi dobrá práca trénera Ten Haga a hráčov. Už na Camp Nou ukázali veľkú osobnosť, vášeň, rytmus... Rovnako aj my, pretože sa nám podarilo vyrovnať. Vieme, že je to veľmi ťažký štadión a náročný scenár. Fanúšikovia budú tlačiť. Musíme ukázať našu osobnosť, hrať naším štýlom a vo vysokej intenzite. Na víťazstvo vo veľkom európskom zápase je potrebná predovšetkým mentalita. Myslím si, že je spravodlivé povedať, že Manchester United je späť; súperí s Arsenalom a City, ale je to aj ideálny scenár pre Barcelonu, aby ukázala, že môže bojovať proti najlepším tímom v Európe."

[Bernat Sole, Catalunya Radio] Máš už na zápas pripravenú jedenástku?

"Áno, už som sa rozhodol. Hráči zatiaľ zostavu nepoznajú. Idea sa nemení. Veľa sa hovorí o tom, že budeme hrať so štyrmi stredopoliarmi, s toľkými útočníkmi... idea zostáva rovnaká. Je to o tom, aby sme sa dostali do správnych pozícií, nabehli do správnych priestorov, útočili... sme veľmi ofenzívny tím. Predovšetkým je to zápas, v ktorom musíte súperiť, bojovať... V závislosti od prostredia sa to veľmi nemení. Keď sú na krídlach krídla, sme silnejší v hre jeden na jedného. Keď sú tam záložníci, sme presnejší a nestrácame ľahko lopty. Všetko závisí od toho, čo si zápas vyžaduje."

[Marta Ramon, RAC1] Ako sa plánujete vyrovnať s absenciou Pedriho a Gaviho?

"Ešte by som upozornil na absenciu Ousmaneho, ktorý je mimoriadny. Je to futbalista, ktorý na krídle robí rozdiel. Samozrejme, aj Pedri a Gavi. Pedri je príkladný futbalista v strede poľa, nestráca lopty, čo je pre nás veľmi dôležité, a Gavi je čistá vášeň, čistá intenzita, a to zajtra naozaj potrebujeme, takže je to veľmi citeľná strata. Existujú alternatívy, aby tieto absencie neboli také citeľné."

[El País] Ako si naučil Ronalda Arauja hrať s loptou?

"V prvom rade som mu povedal, aby bol odvážny. Nie je to jeho najväčšia devíza. Keď nemáte zvládnutú nejakú zručnosť, ste neistý. Som radšej, keď urobí chybu, ale nech sa odváži. Keď prihráva do vnútra, na krídlo alebo na útočníka, sme už na súperovej polovici a naša predstava o hre sa mení. Vždy chceme hrať na súperovej polovici. Vidíte, ako Ronald prihráva medzi líniami, ako mení priestor hry... veľmi sa zlepšil. Zlepšil sa už v minulej sezóne, ale najmä v tejto sezóne, vďaka jeho sebadôvere, sile... vidíte, ako sa zlepšuje. Je toho schopný. Keby to tak nebolo, tak by sme sa takto nerozprávali."

[Nezrozumiteľná otázka kvôli zlej kvalite zvuku]

"Všetky scenáre sú možné. Môže byť predĺženie, môžu byť penalty, môžeme prehrať, môžeme vyhrať... naša predstava sa veľmi nezmení v závislosti od toho, čo sa stane na konci. Chceme sa cítiť komfortne."

[Nezrozumiteľná otázka kvôli zlej kvalite zvuku]

Uvidíme zajtra, či sa niečo zmenilo. Zajtrajší zápas je ideálnym scenárom na to, aby sa to zmenilo. Nemôžeme povedať, že sa to už zmenilo. Sme v Európskej lige. V tejto sezóne sme sa nedostali do Ligy majstrov, uvidíme, či sa pre nás nájde miesto v Európskej lige. Teraz sme narazili na ťažšieho súpera, ale doma sme veľmi dobre konkurovali Manchestru United, ktorý je momentálne jedným z najlepších tímov v Európe. Zajtra budeme bojovať a uvidíme, na akom mieste sme. Nemôžeme povedať, že sme späť. Zajtra nás čaká skúška."

Je to pre Barcelonu dobrá príležitosť ukázať, že je späť v Európe?

"Je to veľmi dobrá príležitosť. Myslím si, že je to skúška, pretože každý zápas je pre Barcelonu skúškou, ale tento obzvlášť. Nachádzame sa v dobrej chvíli, sme lídrami ligy, sme v semifinále Kráľovského pohára, vyhrali sme Superpohár, ale zajtra nás čaká ďalšia dôležitá skúška."

Bude zajtra dôležitejšie hrať s loptou alebo bez lopty?

"Obe veci: intenzita, súboje, agresivita a osobnosť, ktorá povie "sme!"."

Čo očakávaš od Sergiho Roberta v strede poľa?

"Sergi môže hrať na mnohých pozíciách. Vždy je nejakou alternatívou, pre mňa je zárukou. Mať Sergiho v kádri mi dáva istotu, pretože vždy bude hrať dobre. Môže hrať na krídle, v strede, ako pivot, v strede, ako krajný obranca..."

Keby si si mal vybrať, vyhral by ste radšej La Ligu alebo Európsku ligu?

"Nemôžem si vybrať nič. My sme Barça! Nemôžeme si sami vyberať poháre. V tejto sezóne sme mali vyhrať štyri poháre a zatiaľ máme jeden. Zajtra hráme o druhý a mohli by sme vypadnúť, čo by bolo veľké sklamanie. Musíme bojovať. Do semifinále alebo finále máme veľmi ďaleko, ale zajtrajší zápas je veľmi dôležitou skúškou. Ak nepostúpime, bude to znamenať stratu pohára. La Liga získava na dôležitosti vďaka tomu, že nehráme v Lige Majstrov, ale sme rovnako nadšení z Európskej ligy a Kráľovského pohára."

Manchester dnes na tlačovej konferencii hovorí, že musí ovládať emócie a zostať pokojný, aby nerobil chyby. Nakoľko sú emócie v takomto zápase dôležité?

"Hráčom vždy hovorím, že tlak je na mne. Musia si zápas užiť, pretože je to fantastická scéna. Každý by dal všetko za to, aby mohol hrať takýto zápas s takouto atmosférou na Old Trafford, aj keby to bola Európska liga."

Čo si myslíš o tom, že Al Thani kúpi Manchester United?

"Je to zákon ponúk a požiadaviek. Mám veľmi dobrý vzťah práve so šejkom. Je to seriózny, zodpovedný človek, ktorý by podľa mňa odviedol dobrú prácu."

[Marca] Pripravili ste nejaký plán proti Rashfordovi?

"Nie, nie. Rashford je skvelý futbalista, má skvelú formu a strieľa veľa gólov, ale to je všetko. Pokúsime robiť to isté, čo robíme v každom zápase: v ofenzívne, v defenzívne a s našou osobnosťou. Musíme si dávať pozor na Rashforda, ale myslím si, že tím je dôležitejší ako jeden hráč."

[Adria Albets, Cadena SER] 'Obávaš sa' slabšej formy Roberta Lewandowskeho? Čo by pre neho znamenalo streliť gól v takomto zápase?

"Útočníci vždy potrebujú góly a v tomto aspekte sa o nich vždy diskutuje, ale hlbšie: o tom, ako pracuje, asistuje... V zápase s Villarrealom nám jeho dvojitá akcia s Pedrim priniesla tri body. Robert je výnimočný futbalista. Premenil nielen našu mentalitu, ale aj mentalitu celého klubu."

Posledný zápas Barcelony v Anglicku bol proti Liverpoolu, v ktorom Barcelona dostala bolestivý úder. Obávaš sa, že by sa to zajtra mohlo zopakovať?

"Dúfame, že nie. Sme tu, aby sme bojovali. Prišli sme s radosťou a plní túžby. Napriek absenciám sme v dobrej forme. Je zrejmé, že Manchester je v najlepšej forme za posledné roky a bude to ťažké, ale myslím si, že máme tím na to, aby sme postúpili."

Ako dôležití sú pre Manchester United Casemiro a Varane?

"Povedal by som, že obaja sú pre tím veľmi dôležití nielen ako futbalisti, ale aj z hľadiska mentality, vášne, vodcovstva. Sú zvyknutí na takéto zápasy. Príchodom takýchto hráčov Manchester robí rozdiel."

[Helena Condis, Cadena COPE] Opäť sa objavilo isté meno... Leo Messi! Jeho otec bol v Barcelone, klub pripúšťa, že došlo k stretnutiu... hovoril si o tom s Laportom?

"Nemám k tomu čo dodať. Už som viackrát povedal, že je to jeho domov a má otvorené dvere. Je to priateľ, sme v neustálom kontakte, s prezidentom sa rozprávame o mnohých veciach... Veľa bude závisieť od neho a od toho, či sa [jeho plat] hodí do klubu. Je jasné, že je to jeho domov."

Po športovej stránke by Messi zapadol do tímu?

"Je to najlepší futbalista na svete a v histórii, zapadol by vždy, vždy."

[Mundo Deportivo] Čo si pamätáš zo zápasu na Old Trafford?

"Je to ťažké... Na zápasy proti United mám veľa dobrých spomienok, napríklad na víťazstvo v Lige Majstrov. Debutoval som tu v Lige Majstrov a vtedy tu hrali Beckham, Neville, Scholes... Na Scholesa si pamätám dobre, je to pre mňa výnimočný hráč. Podľa mňa je Scholes bezpochyby jedným z najlepších stredopoliarov vôbec."

Čo si myslíš o Rummeniggeho slovách o kauze Negreira?

"Rummeniggeho si plne vážim. Všetky názory rešpektujem. Nikdy som nemal pocit, že by nám rozhodcovia pomohli; ani v Európe, ani v Španielsku. Taká je realita. Nikdy som nemal pocit, že by sme vyhrávali poháre preto, že by nás rozhodcovia zvýhodňovali. Tým som si istý."

Prečo si myslíš, že šejk Al Thani by bol dobrým majiteľom Manchestru United?

"Poznám ho veľmi dobre. Je to veľmi dobrý človek, zodpovedný, seriózny... Myslím si, že je veľmi dobrou voľbou pre Manchester United [novinár: Odkiaľ ho tak dobre poznáš?] Pretože som šesť rokov pracoval v Katare."

Budeš mať možno príležitosť stretnúť sa s Pepom Guardiolom v Manchestri?

"Tento týždeň som s ním nehovoril, ale máme veľmi dobrý vzťah a sme v pravidelnom kontakte. Zajtra máme veľa práce, on tiež! (Smiech). Odlietame v noci. Určite sa niekedy stretneme."

zdroj: YT: Marca
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-02-23 06:50:20
Myslím, že se debatuje už “ jen “ o Leově platě...já myslím, že je ruka v rukávě, Messi by takto nevyčkával.
Podle mě se vrací zpět, otázka za milion dolaruje je? - co to přinese -