Libertad Digital uverejnila ďalší report, ktorý pre Barcelonu vypracoval José Maria Enriquez Negreira. Tentoraz ide o trochu rozsiahlejší dokument týkajúci sa zápasu Blaugranas s Realom Madrid v roku 2012. Hlavným obsahom analýzy je osobný profil rozhodcu.

Táto správa bola pripravená pred El Clásicom, ktorý sa hral 7. októbra 2012 v rámci 7. kola La Ligy. Je o niečo rozsiahlejšia ako predchádzajúce dokumenty, ktoré uverejnil Libertad Digital, a týka sa rozhodcu Carlosa Delgada Ferreiru, ktorý mal viesť toto stretnutie medzi Barcelonou a Realom. Na začiatku správy sa objavuje štandardný zoznam celého rozhodcovského tímu pre tento duel a krátka biografická poznámka o hlavnom rozhodcovi.

Zaujímavé je, že sa v ňom vyskytla aj chyba, keďže v dokumente sa uvádza, že Clásico sa odohrá v rámci 8. kola. Ďalej tu máme bilanciu Blaugranas a Los Blancos v zápasoch, ktoré riadil Carlos Delgado. Uvedené sú nielen výsledky zápasov a údaje o pokutových kopoch, ale aj konkrétne situácie. V prípade Realu autor upozorňuje na neuznaný gól Soldada v konfrontácii s Valenciou (sezóna 2012/2013) a červenú kartu Pepeho v súboji s Getafe (08/09), ktorá napokon viedla k suspendácii hráča na 10 stretnutí. Pokiaľ ide o duely týkajúce sa Barcelony, správa vyzdvihuje vykázanie Tita Vilanovu na tribúnu v konfrontácii s Málagou (08/09) či ukázanie červenej karty Keitovi a "zlé rozhodovanie" v zápase s Espanyolom (08/09).

Zverejnené dokumenty obsahujú aj časť "osobný profil" s podrobnými charakteristikami Delgada. Tvorí hlavný obsah správy a nižšie uvádzame závery, ku ktorým autor dospel.


Nepodlieha vplyvu verejnosti ani napätiu okolia, najmä po siedmich sezónach v Primera Division. Pomerne dobre zvláda tlak a dokáže si užívať prácu na ihrisku. V súčasnosti je v dobrej forme (psychickej) a je veľmi prispôsobený a sebavedomý. Z jeho deviatich žltých kariet bola zatiaľ len jedna za protesty, jedna za ruku a zvyšok za zrazenie súpera.

Zvyčajne sa vyhýba ukazovaniu kariet v prvých minútach, ale keďže ide o El Clásico, je možné, že bude chcieť pevne kontrolovať zápas, ako to urobil Mateu Lahoz v Superpohári s Pepem a Mascheranom. Určite bude veľmi dobre pripravený kontrolovať zápas a nebude váhať zakryť akýkoľvek náznak hrubej hry hneď na začiatku kartami alebo slovne. Pri fauloch má zvyčajne pravdu a dovolí tvrdú hru.

Nedovolí žiadne simulovanie, za ktoré bude napomínať aspoň slovne. Všimnite si Alexisove nedávne zápasy, v ktorých bol viackrát videný ako zbytočne padá. Nepáči sa mu to a vyvoláva to averziu kolektívu [rozhodcov; pozn. red.] voči niektorým hráčom.

Výhodu ponecháva vždy, keď môže, ale bolo by dobré, keby bola každá akcia citlivá na napomenutie reklamovaná, aby na konci akcie ukázal kartu.

Kvôli svojej ochote ponechať výhodu odpúšťa fauly na hranici pokutového územia, kde mužstvo vyťaží väčšiu výhodu, ak by ich odpískal. Preto bude lepšie padnúť na trávnik alebo zastaviť, aby ste ho prinútili priestupok odpískať, aj s rizikom, že v akcii nebudete pokračovať.

Zdržiava sa bližšie k stredu ihriska ako ostatní rozhodcovia, pretože jeho slabinou je fyzická zdatnosť. Z fyzického hľadiska je najhorší v lige. Chvíľu mu trvá, kým chytí zápasový rytmus, takže v okolí stredu ihriska strávi približne 10 minút.

Počas zápasu sa pohybuje pomaly a blízko lopty a má tendenciu zastavovať. Pri rýchlych akciách pri protiútokoch zaostáva a zostáva ďalej od pokutového územia.

V jeho rozhodcovskom tíme asistenti (ktorí sú z rovnakej baskickej vysokej školy) takmer vždy správne odpískajú ofsajd, bez ohľadu na to, aký je tesný. V tejto sezóne sa zatiaľ pomýlili len raz, čo sa skončilo anulovaním gólu Valencie (Soldado) proti Realu v 1. kole.

Je ľahké vidieť, že venuje pozornosť lavičkám, určite sa sústredí na ich kontrolu, a pri tom ho bude výrazne podporovať štvrtý rozhodca, ktorý je bratom Ignacia Iglesiasa Villanuevu. Treba mať na pamäti, že na konci zápasu zvyčajne nadstavuje málo času.

Na Santiago Bernabéu podávači lôpt postavili loptu na rohový kop, čo by nemalo byť dovolené, ale nebolo tomu zabránené. Robí sa to aj na Camp Nou.


Na konci správy sú tabuľky s rôznymi štatistickými údajmi. Týkajú sa výsledkov posledných zápasov, ktoré rozhodoval Delgado, alebo počtu zápasov, v ktorých sa zúčastnil v konkrétnych sezónach, spolu s údajmi o udelených žltých a červených kartách. Máme tu aj bilanciu celej kariéry tohto rozhodcu v Primera División a Kráľovskom pohári. V poslednej tabuľke sú uvedené zápasy, ktoré Delgado viedol v sezóne 2012/2013 (v tomto prípade len dva zápasy), aj s uvedením žltých a červených kariet.

zdroj: Libertad Digital
foto: sport.es

Diskusia

3 komentáre
Banana35 Premium
2023-03-17 17:52:51
Neviem nejak nevidim korupciu zo strany klubu, nieje to ani nepriame ovplyvnovanie rozhodcov. Co na to ale zakon?
2023-03-17 18:30:51
Zdá sa, že tie reporty naozaj obsahovali zaujímavé informácie, ktoré mohli tímu pomôcť pochopiť, na čo si dať pozor pri danom rozhodcovi.