Tréner Barcelony odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým El Clásicom. Xavi vyjadril veľké prekvapenie nad tým, koľko sa hovorí o mnohých jednogólových víťazstvách Barcelony v posledných týždňoch. Bývalý stredopoliar zdôraznil, že tím sa zaoberá len čisto futbalovými záležitosťami a nevenuje pozornosť záležitostiam mimo ihriska.

[Marc Brau, BarçaTV] Proti Realu ste už odohrali dva zápasy. Aký zápas očakávaš?

"Sme pripravení. Chceme mať väčšie držanie lopty ako naposledy, chceme hrať s loptou na kopačkách a na súperovej polovici. Budeme sa zlepšovať s ohľadom na semifinále Copa del Rey. Realu Madrid sa v poslednom čase darí, myslím si, že to bude vyrovnané stretnutie. Budú útočiť, tlačiť na nás. Nikdy neviete s istotou, čo sa v takejto konfrontácii stane. Pokúsime sa dominovať nad súperom, mali sme čas na prípravu, budeme hrať pred našimi fanúšikmi... Rešpektujeme súpera, ale chceme mať fanúšikov na našej strane."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Rád by som vedel, v akej situácii je Pedri.

"Vedeli sme, že povolanie Pedriho na tento zápas by znamenalo riziko. Ešte nie je úplne zdravý. Bude odpočívať a uvidíme, ako sa bude cítiť budúci týždeň. Myslíme si, že by nebol správny čas na jeho návrat, musíme ešte chvíľu počkať. Nie je to finále, je to dôležité stretnutie, ale nie finále. Nechceme prísť o Pedriho do konca sezóny."

[Marta Ramón, RAC1] Je možné hrať štýlom, akým ste hrali s Pedrim, aj bez neho?

"Real bol v poslednom zápase lepší a fyzicky silnejší. Sú silným tímom v defenzíve. Uvidíme zajtra, či sa nám podarí prevziať držanie lopty. Myslím si, že v tomto smere sme určite schopní byť lepší ako Real."

[TV3] Povedal si, že v pohári je Real favoritom. Zajtra vás čaká iné prostredie. Ste favoritmi tohto stretnutia?

"Myslím si, že šance sú 50 na 50. Máme našich fanúšikov, myslím si, že nás budú tlačiť, podporovať. Je to 50 na 50."

[La Vanguardia] Vždy hovoríš, že dané stretnutie nerozhoduje o lige, ale z hľadiska bodov máte veľkú výhodu. Bude zajtrajšie víťazstvo rozhodujúce?

"Ak vyhráme, bude to dôležitý krok. Nie definitívny, ale dôležitý. Liga bude pokračovať bez ohľadu na výsledok, nie je to finále."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Trénerom Barcelony si už viac ako rok a na Camp Nou si ešte nehral žiadne Clásico. Bude to pre teba špeciálne stretnutie? Kvôli fanúšikom, možnosti urobiť veľký krok k víťazstvu v lige, postoju k takýmto zápasom...

"Som veľmi motivovaný, som culé, vždy som ním bol. Na zajtrajšok sa veľmi teším, máme 9-bodový náskok. Mám pozitívny pocit, ale vo futbale nikdy neviete, čo sa stane. Sme super motivovaní, je to moje prvé El Clásico doma, takže je to špeciálna príležitosť."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Tento týždeň sa veľa hovorilo o Araújovi a Viníciusovi. V piatich stretnutiach s Realom ste prehrali dve a Araujo v nich nehral. Je to futbalista, ktorý dokáže zastaviť Viníciusa? Čo vám dáva postavenie Arauja na pravej strane obrany, keď hrá Brazílčan proti nemu?

"Je veľmi silný, rýchly, baví ha brániť, je zodpovedný, je to líder, je agresívny... Je to špičkový obranca, skvelý hráč. Mať ho v našom tíme je neuveriteľné. Ale aj Vinícius je dobrý futbalista. Nie je to len o Araujovi, aj ostatní naši hráči si na neho musia dávať pozor. Myslím si, že kľúčom je tímové úsilie, nielen Ronald."

[Sport] Mám otázku k Simeoneho slovám o víťazstve 1:0, keď uviedol, že víťazstvo je oveľa dôležitejšie ako štýl. Máš pre neho nejakú odpoveď?

"Jedna vec je výsledok a druhá vec je štýl. My to meniť nebudeme. Vždy budeme vysoko pressovať a dominovať, keď budeme na súperovej polovici. Ale ak vyhráme 1:0... Vyhrali sme 1:0 náš prvý európsky pohár v Londýne. Neviem, prečo je to teraz veľká vec. Netrápi ma to, ani trochu ma to nezaujíma. Zaujíma ma len viera hráčov a oni vedia, čo od nich očakávam."

[Helena Condi, COPE] Laporta včera vo videu povedal, že existuje vonkajšia kampaň s cieľom destabilizovať Barcelonu.

"Rešpektujem prezidentove slová, bez ohľadu na to, čo hovorí, súhlasím s ním, má moju plnú podporu. Budem však hovoriť len o futbale. Je to El Clásico, dôležité stretnutie, aj keď nie rozhodujúce."

[German García, Radio Nacional] Zo zápasov, ktoré ste v tejto sezóne odohrali proti Madridu, je ten v Saudskej Arábii vzorový? Alebo je to ten v pohári? Ktorý by si vybral?

"Z každého po trochu. V Superpohári sme boli skvelí s loptou pri nohách a v pohári bez nej. Chcel by som mať oveľa väčšie držanie lopty, byť na súperovej polovici, dominovať. Trpím, keď môj tím nemá loptu. Každý by si mal pomáhať, veriť si a behať."

[Adria Albets, Cadena SER] Zajtra budete mať možnosť prakticky uzavrieť ligu. Myslíš si, že to bude pre hráčov obrovský tlak, alebo naopak?

"Neviem, nerozmýšľal som o tom. Tlak je tu vždy. To Real Madrid je v nevýhode a práve on by sa mal viac obávať. V Barcelone sme vždy vystavení veľkému tlaku a kritike, je to najväčší klub na svete. Oba tímy sú pod tlakom, ale viac ten druhý."

[ESPN Brasil] Vždy hovoríš, že Raphinha môže niečo zmeniť, že to nie je ľahké, ale dokáže to. Čo je podľa teba na ňom a jeho výkonoch najdôležitejšie?

"Je to futbalista, ktorého mám mimoriadne rád. Dokazuje, že je skvelým hráčom. Odkedy sem prišiel, tvrdo pracuje, a to aj napriek ťažkým chvíľam. Dáva tímu veľa, sme z neho nadšení a je veľmi ťažké sa tu adaptovať."

Počas predsezónnej prípravy v USA sa uvažovalo o tom, aká bude Barcelona vyzerať v zložitých momentoch, najmä na mentálnej úrovni. Ako oddeľuješ športové a nešportové záležitosti?

"V šatni sa o rozhodcoch nerozprávame. Myslíme len na futbal, na to, aby sme zo seba vydali to najlepšie. Tréneri a štáb sa sústreďujú len na to. Všetko ostatné nás nezaujíma, nie je to naša vec. S futbalistami nerobíme žiadne špeciálne aktivity."

[ESPN] Najlepším príkladom tvojej predstavy o hre je finále Superpohára. Môže sa zopakovať bez hráčov ako Pedri a Dembélé?

"Už sme takto hrali bez nich, aj bez Lewandowskeho. Máme hráčov s podobným profilom ako oni. Ľudia sa v semifinále pohára sústredia len na tento zápas, ale je to len jeden zápas. Mali by sme hovoriť aj o mnohých ďalších. Súper mal väčšie držania lopty len v tomto jednom zápase. Máme skvelé mužstvo a to ma teší."

Myslíš si, že ďalšie výjazdové zápasy budú ťažšie kvôli situácii mimo ihriska, ako to bolo v Bilbau?

"Určite áno. Videl som to v Bilbau a nepáčilo sa mi to. Musíme sa sústrediť na seba a nezaoberať sa inými aspektmi, to nie je naša vec. Myslíme len na futbal."

[Jijantes] Budú Araujo a Koundé hrať na pozíciách, na ktorých hrali naposledy?

"Ich pozície závisia od zápasu a súpera. Môžeme ich navzájom vymeniť. Závisí to aj od hráčov súpera. Máme veľa možností a to je skvelé. Jules môže hrať aj na pravej strane obrany a je zárukou pre tím."

[Mundo Deportivo] Médiá pristupujú k Viníciusovi a Gavimu rozdielne. Myslíš si, že existuje akási kampaň proti Gavimu?

"O Gavim sme už dlho nič nepočuli, asi mesiac a pol. Ale dobre viem, ako tento klub a jeho prostredie funguje. Musíme byť pokojní. S Gavim sme spokojní, snažíme sa ho chrániť. Aj on je spokojný, má svoj štýl hry a vždy bojuje o každú loptu."

[Toni Juanmarti, Relevo] V posledných 14 El Clásico ste doma vyhrali len 3-krát. Prečo sa Realu často darí viac na Camp Nou a vám na Bernabéu?

"Neviem, možno cítite menší tlak, keď hráte vonku? To tiež veľa hovorí o tom, aké ťažké je vyhrať nad Realu Madrid. Je to majster ligy, zajtra nás čaká ťažké stretnutie. Sú skvelí v defenzíve. Tie čísla, ktoré ste uviedli, hovoria za všetko."

[EFE] Toto je posledné stretnutie pred reprezentačnou prestávkou. Rafinha nebol povolaný, z akého dôvodu?

"Túto tému sme neriešili. Bude mať možnosť oddýchnuť si, odreagovať sa od všetkého... S jeho výkonmi som veľmi spokojný. Čo sa stane v Brazílii, ma nezaujíma."

[David Ibanez, Mediaset] Uviedol si, že ťa veľmi prekvapila kritika ohľadom víťazstva po výsledku 1:0. Podpísal by si sa pod takéto víťazstvo aj v zajtrajšom zápase?

"Čo je zlé na víťazstve 1:0? [Smiech] Ak by som si mohol vybrať, bral by som 4:0 alebo 5:4. Dávame góly, dobre bránime... Je to ťažké, stojí nás to veľa síl. Možno ľudia nechápu, aké je to ťažké. 1:0 je fantastický výsledok. Je to skvelé, v čom je problém?"

[Albert Hernández, TVE] Podľa prezidentových slov prebieha kampaň s cieľom destabilizovať tím. Očakávaš, že vám fanúšikovia zajtra prejavia plnú podporu vzhľadom na všetko, čo sa v poslednom čase okolo klubu deje?

"Nedestabilizujú nás, myslíme len na futbal, na ligu. Tak to bolo od prvého dňa. Budeme súťažiť, pokúsime sa vyhrať nad Realom, sme blízko k dosiahnutiu nášho cieľa. O iné veci sa nestaráme."

[Marc Fuste, Antena3] Mám otázku týkajúcu sa aféry Negreira. Bolí ťa to v kontexte tých čias, keď ste boli najlepším tímom na svete?

"Ani trochu ma to netrápi. Ľudia môžu vyjadriť svoj názor na čokoľvek. Viem, akým spôsobom sme vyhrávali, keď som bol futbalistom. Všetky tie trofeje, medaily sme získali legitímne. Keby to bolo inak, odišiel by som."

V sezóne 2010/11 sa v krátkom čase odohralo veľa El Clásico. Teraz zažívaš podobnú situáciu ako tréner. Ako sa na to pripravuješ mužstvo? Na psychologickej úrovni, na taktickej úrovni...

"Tentoraz nie je také veľké napätie. Pamätám si, že vtedy bol tlak obrovský. S Ancelottiho Realom to vyzerá inak. Jednoducho sa pripravujeme na stretnutie. Máme dodatočnú motiváciu kvôli 9-bodovému náskoku, ktorý sa môže zmeniť na 12."

[Albert Nadal, Ara] Povedal si, že Araujo od svojho príchodu veľmi zlepšil svoju hru s loptou na kopačkách.

"Áno, veľa sme s ním na tom pracovali pri nahrávkach, tiež na jeho rozhodovaní. Na začiatku to pre neho nebolo ľahké, pretože to predtým nerobil. Stále má čo zlepšovať a je si toho vedomý. Je veľmi oddaný a je veľmi ľahké byť jeho trénerom."

[Jordi Blanco, ESPN Deportes] Hral si v mnohých El Clásico, vieš, čo to znamená. V situácii, v ktorej sa tím nachádza, keď dokáže urobiť rozhodujúci úder - je pre vás ťažké dosiahnuť, aby sa tím plne sústredil na ďalší zápas a nemyslel na prípadné víťazstvo v lige, ktoré je tak blízko?

"Nie, trénujeme normálne. Vieme, že máme veľkú príležitosť urobiť veľký krok smerom k poháru a sme veľmi motivovaní. Pre mnohých hráčov to môže byť prvý triumf v lige. Ak toto nie je motivácia, tak čo je? Uvedomujeme si, aké dôležité je toto stretnutie."

[Bruno Balleste, BarcaTV] Myslíš si, že váš náskok v tabuľke a potreba Realu vyhrávať ovplyvní spôsob ich hry?

"Myslím si, že áno, možno budú ofenzívnejší ako zvyčajne. Je to dobrá situácia pre fanúšikov, ale možno nie pre nás. Myslím si, že by sme sa mali snažiť v zápase dominovať, mať ho viac pod kontrolou ako v semifinále Copa del Rey. Proti veľmi dobrému Madridu musíme ukázať našu najlepšiu verziu. V poslednom čase sa im veľmi darí, najmä v La Lige a Lige majstrov, takže bude veľmi ťažké ich poraziť"

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-03-18 17:40:24
Samozrejme, najdolezitejsie su 3 body a som rad aj za utrpenu vyhru, ale… Fanusikom Barcelony som sa stal kvoli tomu stylu, kvoli mimoriadnej technickej vybavenosti hracov, kvoli tuzbe vyhravat presvedcivym sposobom… Mohol by som menovat dalej. Ostatne kluby vobec nesledujem, zaujima ma len Barca. Zatial to beriem tak, ze sme stale v prestavbe, ze to chce cas. Som preto trpezlivy, ale po urcitom case by som ocakaval navrat k tomu (podla mojho nazoru) najkrajsiemu sposobu ako sa da hrat futbal.
2023-03-18 18:20:59
No doufám že Xavi neříká úplně všechno co si myslí. Minulý zápas s Realem který jsme vyhráli 1:0, ....byl skvělý...porazili jsme Real v oslabení...a jeho stylem. Myslím ze se dostatečně poučili a budou hrát na brejky. Kontrola míče nerozhoduje, rozhodují góly, a kdyz je dáváš, fanoušci jsou šťastní. V současnosti nemáme na to, hrát na totální dominanci a už vůbec ne s Realem. Navíc nám chybí nejen Pedri. Rozumnější by bylo hrát zabezpečení vzadu. Když to skončí 0:0, tak to bude pro koho výhoda? Takže kdo by musel útočit? Real....a to je pro nás výhoda. Hlavně že hraje Araucho, to nám dává opravdu hodně proti Realu.