Podľa madridského denníka AS podal anglický klub Bolton Wanderers sťažnosť na Barcelonu, rovnako ako pred vyše mesiacom španielsky klub Union Adarve, ktorý tvrdí, že pri prestupe Marcosa Alonsa do Barcelony počas uplynulého leta došlo k nezrovnalostiam. Oba kluby sa domnievajú, že dohoda bola v skutočnosti prestupom a žiadajú percentá za výchovu hráča. FIFA už vypočula Barcelonu aj madridský klub a obe strany teraz čakajú na rozhodnutie.

FIFA uplatňuje systém solidarity, podľa ktorého musí malé percento z transferu ísť klubom, ktoré trénujú hráča od 12 rokov. Marcos Alonso trénoval najmä v akadémii Realu Madrid, ale hral aj za Adarve a neskôr z klubu odišiel do Boltonu vo veku 19 rokov, teda vo veku, ktorý je ešte považovaný za 'výchovný'. Prečo však Adarve aj Bolton požadujú peniaze, keď bol príchod Marcosa Alonsa oznámený ako bezplatný prestup z Chelsea? Pretože oba kluby neveria, že sa tak stalo.

Ako prvý sa sťažoval Unión Adarve, klub hrajúci v Segunda RFEF. Prípadom madridského klubu sa zaoberá Jorge Vaquero, bývalý právny poradca Španielskej futbalovej federácie a FIFA, ktorý teraz vedie právnu kanceláriu V Sports Legal Firm. Domnievajú sa, že Aubameyangov odchod do Chelsea a príchod Marcosa Alonsa z Londýna na Camp Nou sú tou istou operáciou, nie dvoma rôznymi. Poukazujú na to, že prestup gabonského útočníka za 12 miliónov eur je hlboko pod jeho trhovou hodnotou, a vysvetľujú, že takáto "výhodná" transakcia je možná len vtedy, ak je do obchodu zahrnutý aj Marcos Alonso.

Podľa AS Bolton nasledoval príklad Adarve a tiež podal sťažnosť na FIFA. Angličania si nárokujú svoje percentá za výchovu, keďže hráč za nich hral v rokoch 2010 až 2013 a podpísal zmluvu, keď mal ešte 19 rokov. Navyše FIFA môže obe žaloby spojiť do jednej a právnici oboch celkov už boli v kontakte. Komora FIFA pre riešenie sporov zatiaľ vypočula Barcelonu a Adarve, a ak sa s Barcelonou nedohodne, mohla by ju zaviazať, aby Adarve a Boltonu zaplatila za výchovu Marcosa Alonsa.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-03-28 18:52:07
Čo nevedia pochopiť na tom, že to bol prestup zadarmo. Áno, dá sa povedať, že v tom nejakú úlohu zohral aj odchod Aubu, ale obe kluby ako Barca aj Chelsea sa to rozhodli riešiť ako 2 samostatné prestupy, takže nejaký Bolton Wanderers a Union Adarve si môžu tak akurát ...
Jhonys Admin
2023-03-28 19:24:39
Poukazujú na to, že prestup gabonského útočníka za 12 miliónov eur je hlboko pod jeho trhovou hodnotou. – kdy se FIFA začne zajímat o všechny další přestupy, kdy u nás kluby nakupují hráče výrazně pod cenovou hodnotou 🤣