"Real Madrid je stále favoritom na postup," povedal tréner Barcelony Xavi Hernandez médiám pred odvetou semifinále Copa del Rey proti Los Blancos. Nebolo to prvé takéto vyhlásenie španielskeho taktika a bolo považované za jeho spôsob, ako vyvinúť tlak na súpera.

Xaviho zverenci mali v stredu večer nielen jednogólový náskok, ale aj výhodu domáceho prostredia a na postup do finále im stačila remíza. Xavimu sa psychologická hra tentoraz nevyplatila. Barcelona nielenže prehrala s Realom Madrid, ale schytala absolútny výprask pred vlastnými fanúšikmi, keď prehrala 0:4. Čo nám toto fiasko v podaní Blaugranas ukázalo?

1. Mentalita hráčov Barcelona je slabučká

V stredajšom zápase na Spotify Camp Nou sa ukázal kardinálny rozdiel medzi Barcelonou a Realom Madrid z pohľadu psychickej odolnosti. V rôznych fázach zápasu sa oba tímy ocitli na hranici inkasovaného  gólu, ale spôsob, akým sa potom so situáciou vysporiadali, rozhodol o výsledku. Katalánci po nepresvedčivom a ťažko vybojovanom víťazstve na Santiago Bernabeu viedli 1:0.

Real Madrid síce v úvode Clasica nedominoval, ale postaral sa o to, aby si svoju ťažkú situáciu ešte viac nezhoršil. Hráči v bielom bránili húževnato, držali sa svojich línií a čakali, kedy sa môžu vrhnúť na chybu domácich. Nakoniec sa presne to prejavilo na ich úvodnom góle. Situácia sa v tom momente zvrtla a bola to Barcelona, ktorá musela doťahovať. No bol to Real Madrid, ktorý Barcelone ukázal, ako sa má hrať dvojzápas.

Druhý polčas Barcelony sa niesol v znamení paniky a chaosu. Mužstvo Xaviho Hernándeza nemalo žiadny herný plán, tlačilo sa dopredu s prílišným nasadením a nechávalo Realu Madrid voľné priestory na útočenie. Čoskoro sa do hry vkradla bezradnosť, čo viedlo k unáhleným zákrokom a nakoniec aj k penalte, ktorá rozhodla zápas. Domino efekt len pokračoval a Barcelona sa totálne rozsypala. O výsledku teda rozhodla mentalita Realu Madrid, čo Barcelone stále chýba.

2. Môžu za to len zranenia?

Je ľahké obrátiť sa chrbtom k zlému výsledku a pripísať ho absencii kľúčových hráčov. V prípade Barcelony sa včera poukazovalo na tieto absencie. Ale myslieť si, že Katalánci vypadli z pohára len kvôli tomu, je mylné. Vo fyzickom svete, akým je šport, sú zranenia neoddeliteľnou súčasťou hry. Kondícia a únava sú dva dôvody, prečo sú vo futbale dôležití náhradníci, a zvládnuť zápas bez kľúčových hviezd je súčasťou tejto práce.

S Pedrim a Frenkie de Jongom na ihrisku mohla Barcelona dominovať v boji o stred poľa. Keby sa nezranil Ousmane Dembélé, ľavé krídlo mohlo pre Los Blancos predstavovať smrteľnú hrozbu. Ak by bol k dispozícii Andreas Christensen, zápas mohol byť oveľa vyrovnanejší, keďže obrana bola silnejšia. Napriek tomu sú všetky tieto tvrdenia len domnienkami a nestojí za nimi oveľa viac. Môžu sa použiť ako dôvod na vysvetlenie toho, prečo sa tím rozsypal, ale nie sú žiadnym odpustením za prehru, a už vôbec nie za poníženie.

Barcelona tvrdí, že zo skupinovej fázy Ligy Majstrov vypadla tomu, že v tom čase nemala k dispozícii viacerých dôležitých hráčov, ktorí boli zranení. Keď sa mužstvo vypadlo v Európskej lige, na upokojenie fanúšikov a hráčov sa použil rovnaký dôvod. Vypadlo mužstvo aj z Copa del Rey kvôli zraneniam...?

3. Nie všetko je stratené

Keď Xavi Hernandez prišiel do Barcelony, tím nebojoval o trofeje. Blaugranas sa trápili ako v La Lige, tak aj na európskom fronte. V tomto zmysle došlo pod Xavim k obrovskému posunu. Katalánci možno nedosiahnu domáce double, o ktorom snívali minulý týždeň, ale stále majú veľkú šancu uzavrieť ligovú sezónu vo veľkom štýle.

Prehra v Copa del Rey nie je ani zďaleka koniec sveta. V La Lige majú Xaviho zverenci 12-bodový náskok a vyhrať ligu len rok po boji o záchranu nie je žiadna hračka. Barcelona teraz zostáva nažive len v jednej súťaži - v lige. Ligu si môže prehrať len Barcelona sama. A Xavi musí zabezpečiť, aby sa hráči po výprasku v Clasicu nedostali do negatívnej dynamiky.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2023-04-06 13:54:09
ja si myslím, že ďalším poučením je: je zbytočné spoliehať sa na dávne legendy, žiaľ, sergiovia sú minulosť, a predlžovať im zmluvy na úkor torreho a iných je kontraproduktívne; myslím si, že chlapci z la massie budú mať barcelonskejšie srdce ako nejeden prišelec, ktorý preputoval aj piatimi klubmi... a ešte: ak kúpiš zadarmo, nemusíš kúpiť najlepšie
2023-04-06 14:06:18
Není vše ztracené:D
To opravdu né když v lize vedeme o 12 bodů :D Prohrálo se po 3 výhrách v EC a tedy takové titulky.
Potřebujeme mít zdravou základní 11 a ideálně dva nové příchody.