V posledných týždňoch sa v médiách otvorene písalo o tom, že Eric García bude jedným z kandidátov na odchod z Barcelony. Javier Miguel z madridského denníka AS však ubezpečuje, že Xavi s 22-ročným hráčom počíta aj do budúcnosti, aj keď primárne na inom poste.

Doteraz sa zdalo, že pravdepodobný príchod Iñiga Martíneza by mohol vynútiť predaj Garcíu kvôli pretlaku stopérov v kádri. Odchovanec Blaugranas už v tejto sezóne klesol v hierarchii stopérov, hoci v úvode hrával pomerne často, no potom až do nedávneho zranenia Andreasa Christensena nedostával veľa šancí. Napriek tomu podľa Miguela, ktorý má blízko k Xavimu, tréner Barcelony s Garcíom počíta aj v budúcej sezóne a hráčovo zotrvanie v metropole Katalánska je takmer isté.

Podľa týchto správ sa však hráčova úloha v tíme úplne zmení. Trénerský štáb ho chce častejšie využívať v úlohe defenzívneho stredopoliara bez ohľadu na to, či v klube zostane Sergio Busquets. V tíme by sa tak uvoľnilo miesto pre Iñiga Martíneza, pričom García by plnil úlohu defenzívneho stredopoliara - postu, ktorý v tíme nie je pokrytý úplne dobre. Podľa Miguela je Xavi spokojný s výkonmi 22-ročného hráča a štáb oceňuje jeho dobrú techniku, schopnosť spolupráce a rozhodnosť v defenzíve, čo by malo hráčovi pomôcť adaptovať sa na novom poste. Takémuto riešeniu má byť naklonený aj fakt, že v strede poľa nie je rýchlosť až taká zásadná, a tá nie je Garcíovou silnou stránkou. V tomto sektore ihriska sa však môžu zvýrazniť hráčove pozitívne stránky, ako je čítanie hry a predvídavosť.

García nedávno hral ako defenzívny záložník v zápase proti Elche a počínal si celkom dobre. Iná vec je, že je potrebné viac ho otestovať v zápasoch s náročnejšími súpermi. Zmenu pozície pre Garcíu vraj navrhol sám Jordi Cruyff, najmä preto, že športové riaditeľstvo bude mať v lete problém získať kvalitného defenzívneho záložníka. 22-ročnému hráčovi môže pomôcť adaptovať sa na novú úlohu jeho vyspelosť a zmysel pre povinnosť.

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-04-14 09:33:39
Garcia mal ako stoper asi najlepšiu rozohrávku čo som u stopera videl, čo je pri DM v Barcelone velmi dôležitá vlastnosť. Som presvedčený že ak ešte potrenuje môže byť na DM v Barcelone viac ako platný. Túto pozíciu vie navyše špičkovo zahrať aj FDJ.
Preto dúfam že Busquetsovho 30M platu sa konečne zbavíme.

RB je pozícia ktorú musíme toto leto konečne kvalitne posilniť. Tam nás to tlačí najviac..
2023-04-14 09:52:30
garcia, ako nahradnik za fdj. s bussym sa uz dufam nepocita. RB + LW, ale naozaj hracov na tie posty:)