Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším výjazdovým zápasom proti Getafe, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, BarçaTV] Vždy hovoríš, že zápasy proti Getafe sú ťažké, musíte byť dobrí s loptou na kopačkách. Očakávaš práve takýto zápas?

"Áno, Getafe je veľmi agresívny tím, doma získal veľa bodov, časový harmonogram zápasu nám nepomáha, bude to komplikovaný zápas s množstvom súbojov, odrazených lôpt. Je to silný tím, robí fantastické veci. Zvyčajne hrá s piatimi obrancami, čo nám to celé sťažuje. Má silných hráčov, hrá priamo, vpredu má Borju Mayorala a Munira... Je to ťažký súper, v zápase proti nim doma sme trpeli. Budeme sa snažiť vytvoriť si príležitosti, ale očakávam veľmi ťažký súboj."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Zaujímalo by ma, či je pri vašich absenciách, potrebe odpočinku, oddychu od mnohých vecí, náskoku v lige, atmosfére v klube, ťažké udržať hráčov sústredených?

"Nie, nie je to ťažké. Čo je ťažké, je vyhrávať zápasy, a nás čakajú ťažké stretnutia. Hrajú o veľa, bojujú o udržanie sa, takže to bude naozaj ťažké. Pre nás je to jednoduchšie, veľmi sa tešíme na víťazstvo v lige, sme vo veľmi výhodnej pozícii, pred sezónou by sme sa podpísali pod to, aby sme mali v takomto momente takýto náskok. Musíme si ho však udržať. Do konca súťaže zostáva 10 zápasov a teda 30 bodov. Musíme vyhrať ešte veľa zápasov, aby sme získali majstrovský titul."

[Laia Coll, RAC1] V tejto sezóne sme sledovali veľa hráčov z Barçy Atlètic, Juvenilu... Je pri takomto náskoku vhodný čas dať im viac šancí?

"Zvážime, ktorí hráči by mali hrať, neberieme ohľad na ich vek, ani na to, za aký tím hrajú. Niektorí hráči z druhého tímu nám pomáhajú, ale napriek zraneniam máme široký káder, aby sme mohli súťažiť a vyhrávať zápasy. Teraz nie je vhodný čas na experimentovanie, musíme sa sústrediť na víťazstvo v lige."

[TV3] V prvom kole vyhrala Barcelona nad Getafe 1:0 po góle Pedriho. Kedy budú Pedri a Frenkie de Jong k dispozícii na zápas?

"Futbalisti chcú vždy hrať. V budúcom týždni bude väčšina z nich k dispozícii. Mohli sme ich návraty trochu urýchliť, aby hrali už tento víkend, ale rozhodli sme sa, že im doprajeme trochu dlhší oddych. Všetci sú v dobrej kondícii, dokončujú rehabilitáciu, majú skvelý prístup, ale nechceme riskovať."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Barcelona má veľa všestranných hráčov. Koundé a Araujo hrajú na pravej strane obrany - presvedčili vás títo hráči a budú tam hrať aj v ďalších sezónach? Nebudete na túto pozíciu nikoho kupovať?

"Sergi, Balde tam tiež môžu hrať... Každý z nich hral dobre, Koundé, Araujo, najmä proti Viníciusovi... Budeme mať čas na prípravu budúcej sezóny. Teraz sa sústredíme na víťazstvo v lige, to bude pre nás veľmi dôležité. Keď vyhráme ligu, začneme plánovať budúci rok."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Spomenul si harmonogram - budete cestovať vlakom. Niektorí futbalisti neboli z tejto možnosti nadšení. Prečo ste sa rozhodli zmeniť svoje plány?

"Je to dlhá vzdialenosť, myslíme si, že je to správny čas. Je to dlhšia cesta, budeme tam nocovať. Hráme o 16:15, takže je to ideálny čas. Sme otvorení takýmto zmenám."

[Sport] Barcelone bol vyplatený prvý bonus v súvislosti s Umtitiho hosťovaním. Existuje možnosť, že sa Umtiti do klubu vráti?

"Nie je vhodná chvíľa hovoriť o hráčoch, ktorí nie sú súčasťou nášho tímu. Samuela však sledujeme, v talianskej lige sa dobre adaptuje, hrá dobre, dostáva potrebné minúty. Je na hosťovaní, uvidíme, aké budú naše plány, po sezóne."

[El Periódico] Keď hráte proti tímu, ktorý bráni s piatimi obrancami, povzbudzuje ťa to k tomu, aby si postavil troch útočníkov?

"Samozrejme, je to jedna z možností hrať s 3 prirodzenými útočníkmi. To, čo musíme robiť, je vytvárať si gólové situácie. To je vždy ťažké, keď hráte proti 5 obrancom. Oni bránia veľmi dobre, majú troch silných hráčov v defenzíve, ich krajní obrancovia sú tiež dobrí. Bude to ťažké, ale trénovali sme, aby sme si vytvorili viac situácií."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že najbližšie týždne budú kľúčové? A ak budete hrať takto, vyhráte ligu?

"Určite áno, máme veľký náskok a nasledujúce 3-4 zápasy budú kľúčové. Ak ich vyhráme, budeme prakticky majstrami. Závisí to len od nás samých. Sústredíme sa na zajtrajší zápas."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Chcel by som sa ťa opýtať na Érica. V zápase proti Elche hral na pozícii pivota, ale proti Girone sa vrátil na post stopéra. Bol jeho zápas na pozícii defenzívneho stredopoliara jednorazový, alebo je možné, že tam bude dostávať viac minút?

"Je to stopér. Tam hral celú svoju kariéru. Myslíme si však, že sa dokáže adaptovať na pozíciu defenzívneho stredopoliara. Je dobrý s loptou na kopačkách, hrá dobre pozične, vo vzduchu, vyhráva veľa súbojov. Vyskúšali sme si to proti Elche a počínal si dobre. Bol som s ním veľmi spokojný. Je to veľký profesionál a dáva mi veľa pokoja, pretože bude hrať dobre bez ohľadu na to, na akej pozícii."

[Victor Navarro, COPE] Rokuješ o predĺžení zmluvy do roku 2026. Si spokojný s doterajšou komunikáciou a vzťahom s klubom?

"Som rád, že si vážia moju prácu. Často sa rozprávame, aj s prezidentom, s Mateu, s Jordim. Máme dôveru, nie sú medzi nami žiadne problémy. Najskôr sa však musíme sústrediť na víťazstvo v lige, pretože túto trofej potrebujeme. Potom bude čas hovoriť o predĺžení mojej zmluvy."

[German García, Radio Nacional] Keď sa pozrieme na to, že Real hrá iné súťaže a musí sa na nich sústrediť, myslíš si, že do istej miery vypustí ligu?

"Neviem, to je otázka pre nich. Súperíme s veľmi silnými súpermi. Vidíte, ako teraz hrajú Real a Atlético, a uvedomujete si ich potenciál a kvalitu z hľadiska kádra. Miesto, kde sme v La Lige, má veľkú hodnotu. Neviem, na čo sa sústredia, ale my chceme tieto zápasy proti týmto dvom veľkým súperom vyhrať. Podľa môjho názoru sa oba tímy pokúsia získať titul."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Hovoril si s Gavim o jeho pozícii? Si si istý, že chce zostať napriek situácii, v ktorej sa nachádza?

"Nikomu nesedím v hlave, ale myslím si, že Gavi by v žiadnom inom tíme na svete nebol taký šťastný ako tu. Tu má všetko, vážime si ho, v 18 rokoch je to fundamentálny hráč, veľmi dôležitý a rozhodujúci pre mužstvo. Mám rád tohto futbalistu, nadchýna ma, je to skvelý hráč. Je to iná vec, ako sa rozhodne, ale jeho budúcnosť ide cez Barcelonu a nikde mimo klubu nebude taký šťastný."

[David Ibanez, Mediaset] Teraz je pre teba najťažšie zabezpečiť, aby hráči nevypadli z rytmu, je to skôr psychologická výzva, aby vám liga neušla.

"Myslím si, že aj hráči si to uvedomujú. Vždy sa snažíme hráčov motivovať, nech je situácia akákoľvek. Teraz sme vo výsadnom postavení, ale v žiadnom prípade nesmieme poľaviť. Máme výrazný náskok, ale do konca súťaže zostáva ešte veľa zápasov a bodov, ktoré treba získať. Ako som už povedal, musíme vyhrať ešte veľa zápasov, aby sme sa stali majstrami."

[Marc Fuste, La Sexta] V pondelok prezident na tlačovej konferencii vysvetlí kauzu Negreira. Neviem, či sa z toho tešíš, pretože počas týchto mesiacov si bol jediným hovorcom, ktorého sme sa mohli vždy na niečo opýtať.

"Prezident mi povedal, že to príde vysvetliť. Vieme, aká je situácia, nemôžeme kontrolovať hluk zvonku. Prezident je vedúci tohto projektu a vypočujete si ho zajtra... pardon, v pondelok."

[El País] Ako ovplyvnila hru Lewandowskeho absencia Pedriho a Dembélého? Myslíš si, že má kvôli nim menej gólových príležitostí?

"Áno, samozrejme, bez akýchkoľvek pochybností. Je normálne, že keď nemáte v tíme 2-3 najlepších hráčov, zákonite to je cítiť. Bohužiaľ, dokonca veľmi výrazne. Pedri dokáže veľa vytvoriť, De Jong dokáže veľa vytvoriť, Dembélé veľa vytvára z krídla, v situáciách jeden na jedného to spôsobuje, že súper sa musí sústrediť na tento priestor. Samotný rešpekt z hráčov ako Pedri, De Jong a Dembélé je tiež značný. Je tu veľa vecí. Vytváranie príležitostí pre Roberta a ostatných útočníkov je pre našu hru kľúčové. Sú to veľmi citeľné straty."

[The Athletic] Si krok od víťazstva v lige, Guardiola bojuje aj o titul v Premier League. Ako ovplyvnil tvoju kariéru?

"Pepa považujem za najlepšieho trénera na svete, prakticky od samého začiatku, aj keď ešte nevyhrával trofeje. Je to výnimočný človek a tréner, podľa mňa je geniálny. Vždy robí niečo nové. Pre mňa je stále číslo 1. Každý, kto prejde Pepovými rukami, je nejakým spôsobom očarený. Nemôžete ma s ním porovnávať, on mal výnimočnú kariéru a ja som len na začiatku, ale dúfam, že raz budem mať toľko trofejí ako on, ale nie kvôli mne, ale kvôli klubu, pre Barcelonu. V tomto kontexte nepracujem pre seba, ale pre Barçu."

[Aurora Fuste, Principal.cat] Finančná situácia klubu znamená, že hráči ako Ansu Fati a Ferran Torres sú pod lupou z hľadiska možného predaja. Obávaš sa, že by to mohlo ovplyvniť ich výkony?

"Nie, s hráčmi hovoríme, ale momentálne je najdôležitejšie sústrediť sa na sezónu. Ešte nie je nič rozhodnuté, momentálne nemáme naplánované žiadne odchody ani nákupy hráčov. Máme pred sebou ešte prakticky mesiac a pol zápasov, môže sa toho veľa stať. Vo futbale je každý týždeň a každý deň iný. V určitom momente môžeme byť v jednej situácii, ale budúci týždeň to môže byť inak. Preto musíme pracovať a zajtra musíme proti Getafe získať víťazstvo."

[Carlos Monfort, Jijantes] Myslíš si, že Estanis Pedrola môže zohrať nejakú úlohu v tíme na konci sezóny, keď mužstvo nebude strieľať góly?

"Každý môže byť dôležitý. Závisí to od tréningov, výkonov, dojmov, ktoré budeme mať. Ak s nami nebudú hrať mladíci, budú hrať v rezerve alebo v juvenil. Je tu možnosť, že prispeje a dostane minúty."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] V zápase proti Girone nastúpil Jordi Alba na poste krídelníka. Myslíš si, že na tomto krídle chýba talent, ktorý by robil rozdiel, najmä keď sa hráči ako Ferran, Dembélé a Raphinha cítia pohodlnejšie na pravej strane a Ansu v strede?

"Nie, nepovedal by som, že je tam nedostatok talentu, je tam len nedostatok vytvárania príležitostí, viac odvahy. Jordi je fantastický nahrávač, vytvára príležitosti svojimi prihrávkami, hrou na narážačku, načasovaním pri prechode do voľného priestoru. Musíme to využiť, tieto kvality, ktoré Jordi má. Balde si tiež vytvára veľa príležitostí v situáciách jeden na jedného, ide do stredu. Majú rôzne profily, ale musíme ich využiť na vytváranie šancí v útoku."

[Iniestazo] Jedna z najväčších nejasností sa týka Busquetsa. Objavili sa správy, že futbalista čaká, čo sa stane s Messim v súvislosti s tým, čo sa hovorí o jeho možnom návrate. Do akej miery je pre teba dôležité Busquetsovo rozhodnutie, čo sa stane s jeho budúcnosťou?

"Pre mňa je najdôležitejšie, že Busquets je pokojný a pomôže nám na konci sezóny. A nemyslím si, že jeho rozhodnutie závisí od toho, či sa Messi vráti alebo nie. Myslím si, že je to viac ako to, závisí to od toho, ako sa cíti, aký bude koniec sezóny. Je to ťažké rozhodnutie. Stalo sa to aj mne, povedať "dosť" je ťažké, najťažšie. Ako som povedal, pre mňa je dôležitý, a ak zostane, bude pre tím dôležitý aj naďalej.

[El 10 del Barca] Čo sa týka absencií v tíme, nechýba vám schopnosť vyhrávať individuálne súboje proti súperom?

"Áno, už som povedal vášmu kolegovi, že nám chýbajú absentéri, tiež Andreas, Frenkie, Pedri, Ousmane.... To sú citeľné straty. Ousmane veľa generuje v útoku, tiež strach, ktorý vyvoláva v krajných obrancoch, stopéroch. Ale to nemôže byť výhovorka z hľadiska víťazstva v ďalších zápasoch."

[Dia del Barcelona] Aké máte plány s Pablom Torrem na budúcu sezónu?

"Ešte sme sa nerozhodli. Do konca sezóny zostáva ešte mesiac a pol a rozhodneme sa, keď dosiahneme cieľ, ktorým je vyhrať La Ligu."

[Angel Álvarez, Culemania] Lewandowski mal v zápase s Realom nejaké problémy a v stretnutí s Gironou nebol v najlepšej forme. Ako ho momentálne hodnotíš? Myslíš si, že tieto zdravotné problémy mu mohli zabrániť ukázať svoju najlepšiu verziu v poslednom stretnutí?

"Určite, bol v horšom stave. Ráno sa zdalo, že nebude môcť hrať. Pre mužstvo odviedol veľkolepý výkon, ukázal veľké nasadenie. Vždy chce hrať. Nie je to prvýkrát, čo v tejto sezóne hral v horšom stave, ale vždy chce hrať a vynakladá na to úsilie. Áno, problémy s chrbtom určite ovplyvnili jeho výkonnosť."

zdroj: YT FC Barcelona
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.