Včera večer sa objavila správa, že Mateu Alemany v lete opustí Barcelonu. Stojí za úvahu, aké by mohli byť dôvody takéhoto rozhodnutia futbalového riaditeľa. V rozpore s tým, čo sa zdá, finančné otázky nie sú jediným a v žiadnom prípade nie rozhodujúcim dôvodom.

Podľa oficiálneho vyhlásenia FC Barcelona má Alemany opustiť klub 1. júla, ale bude "povinný uzavrieť všetky zmluvy s prvým tímom toto leto". Ide o pomerne zvláštnu formuláciu, ktorá obsahuje určité rozpory, najmä preto, že sa očakáva, že bývalý futbalový riaditeľ prestúpi do iného klubu. Nie je jasné, či bude Alemany po svojom odchode skutočne riadiť operácie, alebo ide len o marketingový ťah orgánov Barcelony na upokojenie atmosféry. Isté je, že Barcelona sa chystá predstaviť zmeny v štruktúre športového riaditeľstva.

Spor o kompetencie a rozpory v stratégii

Culés mohli byť z tohto vyhlásenia zhrození, pretože donedávna sa zdalo, že Alemany bude pokračovať v Barcelone. Možno si položiť otázku, prečo nakoniec klub opustí. Na základe toho, čo zatiaľ vieme, vzniká dojem, že hlavnými dôvodmi sú odlišný pohľad na stratégiu budovania tímu a spor o kompetencie. Takýto názor má okrem iných aj Enric Canyellas, podľa ktorého mal Alemany urobiť viacero rozhodnutí na žiadosť trénera a na príkaz prezidenta, hoci podľa jeho názoru neslúžili pokroku, ale iba vrátili tím späť. Canyellas tiež uvádza, že futbalový riaditeľ od svojho príchodu chcel v tíme urobiť úplnú revolúciu, pričom by začal so štyrmi kapitánmi, aby začal projekt od nuly. Nakoniec však Alemany dospel do bodu, keď videl, že to nedokáže, a to nielen kvôli finančnej situácii Barcelony, ale aj kvôli vedeniu klubu, ktoré podľa neho nebolo zodpovedné.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

8 komentáre
2023-05-03 11:14:42
On to chcel robiť rozumne. Začať od nuly. Teraz chceme všetkých udržať a priviesť Messiho.
2023-05-03 11:29:22
Takže už sme sa dozvedeli, že je žoldnier, zapredanec a ide mu iba o peniaze... Aspoň podľa veľa diskutujúcich. Teraz sa dozvieme, že je blbec, lebo nechce v tíme Messiho, Busquetsa, Roberta a Albu.

On je zodpovedný za športový projekt a pokiaľ nemá hlavné slovo on, tak načo bude v Barcelone?