Súťažný výbor RFEF prijal niekoľko prekvapivých rozhodnutí, ktoré ovplyvnili priebeh ligy. Ukázalo sa, že tento orgán zrušil červenú kartu udelenú Viníciusovi a potrestal Valenciu uzavretím jednej z tribún na nasledujúcich 5 zápasov.

Hráč Realu Madrid bol v zápase proti Los Che vylúčený z ihriska za to, že udrel Huga Dura, ktorý ho predtým držal za krk. Komisia sa však rozhodla zrušiť červenú kartu udelenú Viníciusovi. Podľa tohto orgánu RFEF rozhodca VAR predložil hlavnému rozhodcovi pri prezeraní situácie na monitore neúplný obraz incidentu bez pasáže označujúcej útočné konanie hráča Valencie. Usúdilo sa, že v tejto situácii rozhodca nemohol správne posúdiť, čo sa stalo. Real Madrid vo svojom vyjadrení tvrdil, že hlavný rozhodca pôvodne potrestal Brazílčana žltou kartou a svoje rozhodnutie zmenil až po tom, ako videl situáciu na monitore. Okrem toho sa Los Blancos domnievajú, že Vinícius bol obeťou incidentu, najmä vzhľadom na rasistické urážky na jeho adresu.

Rozhodnutie výboru sa stretlo so značnou kritikou, najmä preto, že Viníciusovo udretie súpera nemôže byť na úrovni sankcie odôvodnené predchádzajúcim správaním súpera, aj keď obraz VAR nebol úplný a rozhodca zodpovedný za systém skutočne pochybil. Najmä preto, že Brazílčan svojmu súperovi očividne zasadil úder. Stojí za zmienku, že predtým v sporných situáciách výbor opakovane nezasiahol, aby nezasahoval do sankcií uložených rozhodcami a nenarúšal ich kompetencie. Tentoraz konal inak, a to v prípade, keď sa trest pre futbalistu zdá byť zrejmý. Expert Cadena SER a AS Iturralde González sa domnieva, že výbor mal potvrdiť Viníciusov trest a suspendovať Huga Dura, čo sa rozhodol neurobiť.

Florentino Pérez sa vo svojom konaní ukázal ako veľmi efektívny. Ešte predvčerom povedal: "Chcem oznámiť, že už nebudeme tolerovať rasistické incidenty voči našim futbalistom. Na to je potrebné zmeniť štruktúru rozhodcov, aby nebolo možné, aby sa obeť trestného činu stala zodpovednou, ako sa to deje teraz."

Výbor tiež rozhodol o uzavretí jednej z tribún na štadióne Mestalla na nasledujúcich 5 zápasov a o uložení pokuty Valencii vo výške 45 000 eur. Očakáva sa, že Los Che sa proti tomuto rozhodnutiu odvolajú. Klub v tlačovej správe tvrdí, že rozhodnutie výboru predstavuje dôkazy, ktoré sú v rozpore s tým, čo tvrdí polícia a La Liga. Stanovisko Valencie je, že trest je neprimeraný a nespravodlivý a že opatrenie prijaté proti priaznivcom Los Che je bezprecedentné. Médiá vo Valencii zdôrazňujú, že ojedinelý prípad sa týkal troch fanúšikov a rozhodnutie bolo prijaté len za 48 hodín. Poukazujú tiež na to, že Real viedol proti klubu kampaň.

Žiaľ, španielske futbalové orgány nedokázali tak rýchlo reagovať na tému potrestania Españolu za vpád fanúšikov Los Pericos na trávnik po barcelonskom derby. Pripomeňme, že hráči Blaugranas museli utiecť do šatní, zatiaľ čo fanúšikovia domáceho tímu zostali dlho na ihrisku a niektorí sa dokonca pokúšali dostať do tunela. V tejto veci zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Obe tieto témy súvisiace s Realom Madrid predstavujú pre španielsky futbal nebezpečný precedens. Situácia s Viníciusom by sa mohla v budúcnosti využiť na najrôznejšie odvolania, ktoré by ospravedlnili správanie futbalistu inými faktormi, napríklad provokáciou. Pokiaľ ide o štadión Valencie, rozhodnutie bolo prijaté bleskovo, zatiaľ čo zvyčajne pri takýchto témach prebieha osobitné vyšetrovanie za účasti špeciálneho vyšetrovateľa, ktoré môže oddialiť verdikt až o mesiac. Presne tak to bolo aj v prípade udalostí po barcelonskom derby, a preto stále čakáme na konečné rozhodnutie v tejto veci a Español môže stále bojovať o zotrvanie pred svojimi fanúšikmi.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-05-25 07:33:47
tak miesto toho, aby dali dodatocny trest aj hracovi valencie za drzanie pod krkom (ak to bolo take vazne, nevidel som)...tak ti hlupaci zrusia cervenu kartu za uder? im nacisto prepina z toho vinciusa
2023-05-25 07:56:19
V roku 2010 bol môj švagor v Južnej Afrike na zápase Francúzska vs JAR (FRA prehrali 1:2).

Vravel mi, že na štadióne domáci (prevažne černosi) pokrikovali po hráčoch Fr. všeliake rasistické poznámky (White chicken, Fking colonists...), pľuli na nich, maniacky si tam pľuvali pod nohy...

A počuli sme niečo o tom v médiach? Alebo robilo sa z toho take halo? Ta kdeee... Len oni su chudáčikovia utláčaní. Omg, hlavne že Bubba sa arogantne správa zápas čo zápas a teraz vyplakáva.