Javier Bordas, bývalý člen vedenia FC Barcelona počas pôsobenia Sandra Rosella a Josepa Mariu Bartomeua, poskytol rozhovor pre podcast NUDE Project, v ktorom hovoril o zákulisí rôznych prestupov Blaugranas.

Ako ste sa stali riaditeľom FC Barcelona?

"Sandro Rosell bol mojím dobrým priateľom a ponúkol mi úlohu pri svojej kandidatúre na post prezidenta klubu, a tak som sa stal riaditeľom Barçy na 10 rokov po sebe."

Keď už hovoríme o veľkých príležitostiach, ako blízko ste boli k tomu, aby ste priviedli Hålanda?

"Poznal som veľa ľudí a raz som sa stretol s Minom Raiolom. Boli by Hålanda predali za 20 miliónov eur, ale Raiola chcel aj 20 miliónov eur províziu."

A preto to nevyšlo?

"Nie, nie, bol som len obyčajný riaditeľ, ktorý mohol navrhnúť určité veci, ale za mnou bol stále štáb, športové riaditeľstvo a oni rozhodovali, či sa hráč hodí alebo nie. Mohol som napríklad stiahnuť aj Courtoisa. On by radšej prišiel do Barcelony ako do Chelsea, ale športové riaditeľstvo uprednostnilo Ter Stegena (a naozaj to trafili) a Claudia Brava. Mbappe tiež mohol skončiť v FC Barcelona. Nemali sme dohodnutú sumu, ale hovorilo sa o 100 miliónoch."

Ako sa začali rokovania o Mbappém?

"Prišiel Minguella [futbalový agent; pozn. red.]. PSG nám zobralo Neymara, takže sme chceli krídelníka. Športové riaditeľstvo sa rozhodlo pre Dembélého, ale existovala aj možnosť priviesť oboch. Monako by radšej predalo Mbappého do Barcelony, aby neposilnilo PSG, a Mbappému sa vtedy nechcelo ísť do Realu, lebo tam boli Cristiano, Benzema... Klub však uprednostnil priviesť Dembélého a Coutinha."

Aké duo...

"Obaja sú veľmi dobrí futbalisti. Dembélému sa teraz darí veľmi dobre."

Barcelona vtedy platila hráčom obrovské sumy...

"Vysvetlím to veľmi jednoducho: Barcelona dosiahla s Bartomeuom príjmy až miliardu eur. V tomto smere sme boli najlepším klubom. Nakoniec, klub je skvelý vďaka hráčom, takže sa snažili vyvinúť na Bartomeua veľký tlak a navyše v tom čase prišla pandémia. Takže vznikla veľká diera, pretože platy boli veľmi vysoké, neboli žiadne príjmy a výdavky boli obrovské. Na poslednú chvíľu sme museli predať hráčov, aby sme vyrovnali účty."

Je to ťažký biznis...

"Po prvé, hráči zarábajú príliš veľa... asi ma za to zabijú... V NBA sú platové stropy."

Vyjednali ste návrat Neymara do Barcelony?

"Áno, museli sme rokovať. Športové riaditeľstvo si myslelo, že chce odísť do Realu Madrid, a naozaj o tom uvažoval. Na internom stretnutí som povedal, že máme veľmi dobré vzťahy, a tak sme za ním leteli do Paríža. A mohlo to vyjsť. Boli sme blízko. Je to jediný hráč, ktorého nám PSG bol ochotný predať. Snažili sme sa aj o iných futbalistov ako Marquinhos, Verratti... ale bolo to nemožné. Na druhej strane, čo sa týka Neymara, ponúkli nám veľmi dobrú ponuku, ale Barça od nej odstúpila. V tej chvíli som si myslel, že to vzdám a odídem... je to veľmi frustrujúce."

Kto bol najhorším prestupom Barçy?

"Coutinho. Je to skvelý hráč, ale nevyšlo to."

zdroj: NUDE Project
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
kluc Premium
2023-06-01 11:27:56
Tak to je...raz sa trafíš a raz nie...
2023-06-01 11:44:51
Pri predstave, že sme mohli mať Mbappeho miesto Dembeleho a Coutinha som smutný. Vtedy nikto nemohol vedieť jak sa vyvinú kariéry tých hráčov, ale reálne nám tu hráč ako Mbappé chýba. Ľave krídlo, vie 1 na 1, brutálne gólový. Bola by to vtedy dokonalá náhrada za Neymara.