Ako uvádza Martyn Ziegler z britského denníka The Times, UEFA chce obmedziť celkovú sumu, ktorú môžu kluby minúť na platy a prestupy hráčov počas jednej sezóny, a pracuje na návrhu, ktorý by mohol uspokojiť Európsku úniu.

Plán, ktorý posudzuje nová skupina európskeho futbalu, prichádza v súvislosti s obavami, že anglické kluby by sa mohli stať ešte finančne dominantnejšími na základe nových nariadení UEFA o finančnej stabilite (FSR), ktoré od tohto roka obmedzia výdavky klubov na percento ich ročných príjmov.

V prípade schválenia by tento strop platil spolu s novými pravidlami, podľa ktorých budú môcť kluby zúčastňujúce sa európskych súťaží v roku 2023 vynakladať na mzdy a prestupy len 90% príjmov, v budúcom roku 80% a v roku 2025 70%. Niektoré z popredných klubov na kontinente poukázali na to, že FSR by mohol upevniť finančnú dominanciu anglických klubov, ktoré tvoria 6 z 10 najbohatších tímov a 16 z 30. Premier League sa tiež stala najväčšou silou na medzinárodnom prestupovom trhu.

Riešením, ktorému sa riadiaci orgán UEFA prikláňa, je zavedenie pevného limitu na každú sezónu, ktorý by platil popri FSR a stanovil by peňažný limit na sumu, ktorú môžu kluby minúť na platy, prestupy a provízie agentov - podobne ako v americkej lige NFL, kde môžu tímy minúť na hráčske zmluvy maximálne 224,8 milióna dolárov. Náklady na prestup odhaduje UEFA na základe amortizácie, čo je poplatok za prestup rozložený na obdobie trvania zmluvy maximálne na 5 rokov.

O absolútnom strope sa nehovorilo, ale ak by bol schválený, znamenalo by to, že klub by nemohol minúť viac, ako je peňažný limit, aj keby to bolo do 70% celkových príjmov.

Vysokopostavený zdroj mal denník The Times ubezpečiť, že UEFA verí, že plán je "riešením" tohto problému a "pracuje na ňom", aby ho Európska únia schválila, čo však môže znamenať získanie súhlasu všetkých zainteresovaných strán európskeho futbalu. Zatiaľ čo Európska asociácia klubov (ECA), na čele ktorej stojí prezident Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaïfi, údajne vo veľkej miere súhlasí, európske ligy a hráčska únia FIFPRO majú obavy.

Plán bol predložený novej výkonnej skupine zriadenej s cieľom preskúmať spôsoby, ako zvýšiť udržateľnosť a konkurencieschopnosť európskeho futbalu. Pracovná skupina zahŕňa zástupcov UEFA, ECA, európskych líg a FIFPRO. Skupina sa zaoberá aj vplyvom rôznych úrovní dane z príjmu právnických osôb v rôznych krajinách, pretože to môže mať veľký vplyv na výšku výdavkov klubov - napríklad daň, ktorú musia veľké spoločnosti platiť, je vo Švajčiarsku 13%, v Spojenom kráľovstve 25% a vo Francúzsku 27,5%.

Minulý mesiac prezident UEFA Aleksander Čeferin naznačil možnosť zavedenia trvalého stropu na výdavky, keď pre americké médium Men In Blazers povedal, že "v budúcnosti musíme vážne uvažovať o platovom strope". Čeferin sa zaoberal obavami o "konkurenčnú rovnováhu" a dodal: "Nejde o majiteľov, ale o hodnotu súťaže, pretože ak bude vždy vyhrávať 5 klubov, už to nemá zmysel."

Výkonný riaditeľ Asociácie futbalistov Maheta Molango minulý mesiac povedal, že hráči by sa "oprávnene hnevali" na akýkoľvek krok smerom k platovému stropu. Dodal: "Futbaloví lídri si rýchlo vytvoria skutočný problém, ak budú pokračovať v takomto zaobchádzaní s hráčmi."

zdroj: The Times
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2023-06-01 19:51:34
Konečne už bolo na čase ..... Podľa mňa potrebuje európsky futbal vyrovnanosť a aby mohol každý poraziť každého
2023-06-01 23:13:20
Je to naozaj sprostost....na to aby sa mohlo nieco take zaviest by sa musela zviest jednotna dan pre vsetky kluby v celej Európe a taktiez by musel vzniknut system draftov a vymien hracov napriek zmluve....na tom je totiz zalozeny platovy strop. Jednak by to bolo v rozpore s pracovnymi predpismi unie, zasahy do danovych systemov a pod. Platovy strop je jednoducho sprostost vo futbale. Neda sa dosiahnut nieco co maju nastavene v jednej nadnarodnej sutazi. To by skutocne viedlo ku vzniku super ligy a male kluby by asi zanikli. A nech sa spamataju...za tri roky na 70%. To sa predsa neda. Mozno tak za 10 rokov. A co budu robit kluby s tymi usetrenymi peniazmi? Charitu ci tunel?