RFEF zverejnila vyhlásenie, v ktorom načrtla plány na zlepšenie činnosti rozhodcov v španielskom futbale. Nižšie je uvedený jeho úplné znenie.

RFEF sa zaviazala k väčšej transparentnosti, integrácii iných orgánov do riadenia rozhodcov a funkčnej autonómii.

S cieľom zlepšiť transparentnosť a riadenie rozhodcovskej činnosti navrhuje Španielska kráľovská futbalová federácia sériu opatrení na ďalšie zlepšenie činnosti rozhodcov a upevnenie pozície referenčného bodu na medzinárodnej scéne.

RFEF sa usiluje o väčšiu transparentnosť, integráciu ďalších orgánov do riadenia rozhodcov a funkčnú autonómiu. Návrh sa zameriava na odbornú prípravu, šírenie informácií a transparentnosť. V tomto zmysle federácia navrhuje organizovať pravidelné informačné stretnutia so zástupcami klubov a médií s cieľom objasniť pojmy prostredníctvom vizualizácie konkrétnych hier. Okrem toho sa navrhuje, aby sa týchto stretnutí zúčastňovali aj tréneri.

Druhý bod sa týka účasti na riadení systému. Federácia navrhuje, aby menovacie orgány neboli organicky závislé od technického výboru rozhodcov, ako tomu bolo doteraz. Budú to orgány patriace do RFEF, ale vždy budú konať autonómne, ako je to napríklad v prípade disciplinárnych orgánov.

Okrem toho sa vytvoria dva samostatné orgány. Jeden bude zodpovedný za menovanie rozhodcov a asistentov a druhý za menovanie VAR a vysielanie informátorov.

Tieto orgány by sa skladali z piatich členov: troch bývalých rozhodcov, jedného zástupcu hráčov a jedného zástupcu trénerov (poslední dvaja s možnosťou verejne hovoriť, ale bez možnosti hlasovať), ktorých by menoval Výbor delegátov zhromaždenia, ktorému budú môcť jednotlivé orgány predkladať svoje návrhy.

Týmto súborom opatrení chce Španielska kráľovská futbalová federácia posilniť dobré fungovanie španielskej rozhodcovskej profesie, ktorá je považovaná za jednu z najlepších na svete a v Európe sa teší veľkej prestíži. Svedčí o tom aj skutočnosť, že Španielsko bolo v tomto roku krajinou s najvyšším počtom reprezentantov v kontinentálnych súťažiach.

zdroj: RFEF
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.