Prípad Ardu Gülera smeruje k definitívnemu záveru. Prezident Fenerbahçe potvrdil, že talentovaný hráč sa rozhodol opustiť klub. Všetko nasvedčuje tomu, že Güler prestúpi do Realu Madrid. Mundo Deportivo vysvetľuje, prečo sa Barcelone nepodarilo získať 18-ročného hráča.

Určitou indíciou v tejto súvislosti je vyjadrenie prezidenta Fenerbahçe Aliho Koca, ktorý potvrdil, že Güler v tureckom tíme nezostane: "Arda sa rozhodol odísť. Našli sme spôsob, ako by mohol zostať ešte rok, ale rozhodol sa odísť a my to musíme rešpektovať," priznal, hoci nešpecifikoval, kam futbalista odíde. "Proces sa ešte neskončil. Stane sa tak v najbližších hodinách alebo dňoch. Teraz rokujeme o podrobnostiach. Všetko, čo sa udialo, vysvetlím, keď bude prestup dokončený."

Mundo Deportivo sa pokúša vysvetliť, prečo sa Barcelone nepodarilo vyhrať preteky o Gülera. Futbalista najprv vyjadril túžbu opustiť Fenerbahçe. 18-ročný hráč sa chcel rozvíjať na vyššej úrovni, čo sťažilo situáciu Blaugranas, ktorí plánovali hráča udržať v tureckom klube ešte rok. Preto sa náhle objavili správy od Gerarda Romera, že Barça sa pokúšala priviesť hráča už počas tohto leta. To sa však skomplikovalo z viacerých dôvodov. Po prvé, Barcelona si nebola istá, či bude môcť Gülera zaregistrovať hneď teraz kvôli obmedzeniam finančného fair play. A napokon, klub musí ešte zaregistrovať ďalších hráčov, ako aj predĺžiť zmluvu napríklad s Lamine Yamalom. Stále tu máme záležitosť predĺženia zmluvy s Xavim, a tiež či bude mať Güler šancu hrať v prvom tíme, alebo si bude musieť hľadať angažmán v niektorom z tímov La Ligy.

Real Madrid medzitým spustil ofenzívu na Gülera. Los Blancos nielenže ponúkli hráčovi plnú klauzulu vo výške 17,5 milióna eur (Barça ponúkla Fenerbahçe platbu v splátkach výmenou za to, že hráč zostane v klube ešte rok), ale dokonca za mladíka zaplatili viac, ako bolo potrebné. Mario Cortagena z The Athletic píše o sume niečo vyše 20 miliónov eur a spolu s bonusmi sa má cena operácie priblížiť k 30 miliónom. Real Madrid tak urobil preto, aby presvedčil turecký klub, aby sa vzdal ambícií udržať si 18-ročného hráča aj na ďalšiu sezónu. Navyše, Real už v lete v súlade s očakávaniami garantoval Gülerovi odchod a predložil mu lepšie podmienky vo finančnej rovine.

To všetko spôsobilo, že Barcelona sa rozhodla nepredložiť ďalšiu ponuku. Mundo Deportivo vysvetľuje, že Güler nebol pre klub prioritou, ale hráčom vnímaným ako trhová príležitosť do budúcnosti. Barça nechcela riskovať kvôli Turkovi, keďže mala potreby na iných postoch, a tiež si musela uvedomiť, že na finančnej úrovni bol Real schopný ponúknuť oveľa viac.

zdroj: mundodeportivo.es The Athletic marca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2023-07-05 19:52:30
Jen ať jde do Realu, Turkům moc nevěřím...jsem s tím úplně v pohodě.
2023-07-05 20:22:45
stredopoliarov mame dost a mladych. Pedri a Gavi su nasa buducnost. Gavi bude mat v roku 2027 stale 22 rokov.
cudujem sa preco chce odist z Fener a lestit lavicku v reale. 18 rocny hrac akokolvek dobry tam zaklad hrat nebude. nic lepsie pre neho neni ako hrat prve husle v pormerne velkom klube za skvelych podmienok